"Ahlat bastonu", Çin malı bastonlara yenik düşüyor

"Ahlat bastonu", Çin malı bastonlara yenik düşüyor

Bitlis'te ceviz ağacından imal edilen el emeği "Ahlat bastonu", ucuz olduğu için vatandaşlardan daha fazla talep gören Çin malı bastonlar karşısında pazar sıkıntısı yaşıyor- Baston ustası Birol: "Çin malı ürünler, birçok tüketim kaleminde olduğu gibi gele

BİTLİS (AA) - OKTAY BAYAR - Ülke genelinde satışa sunulan Çin malı ucuz bastonlar, özellikle Bitlis'teki baston üreticilerini olumsuz etkiliyor.

Ucuz olduğu için vatandaşlardan talep gören Çin malı bastonlar, özellikle ceviz ağacı ve boynuz kullanılarak imal edildikten sonra üzerindeki Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifleri büyük bir titizlikle işlenen "ahlat bastonunun satışını zora soktu.

Yapımı aylar süren Ahlat bastonunu gerek yurt içi gerekse yurt dışında pazara sunan baston ustaları, ucuz olduğu için rağbet gören Çin malı bastonların satışının yasaklanması gerektiğini belirtti.

Baston ustası Cumali Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin malı bastonların sağlığı tehdit ettiğini savunarak, bastonların fiyatına aldanarak satın alınmaması gerektiğini söyledi.

Aileden üçüncü kuşak baston ustası olduğunu anlatan Birol, "2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Geleneksel El Sanatkarı' unvanı aldım. 2010 yılında 41 yaşında Türkiye'nin en genç ahisi seçildim. İşimi severek yapıyorum. Atölyemde tamamen organik ürünler kullanarak, sağlıklı şekilde üretim yapmaktayız. Ancak Çin malı ürünler, birçok tüketim kaleminde olduğu gibi geleneksel el sanatlarını da olumsuz etkiliyor. Sanatkarlar da bundan oldukça muzdarip. Ucuz bastonlar bizim pazarımızı olumsuz etkiliyor" dedi. 

-"Çin malı ürünlerde insan sağlığı hiçe sayılıyor"

Birol, baston üretiminde tamamen organik malzeme kullandıklarına dikkati çekerek, bu malzemelerin sağlık açısından olumsuz bir etki oluşturmadığını ifade etti.

Bastonların, ceviz ağacı, manda boynuzu ve özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıldığını anlatan Birol, "Oysa Çin malı ürünler böyle değil. Bunu son günlerde ülke gündemine oturan ayakkabılar açık şekilde ortaya koydu. İnsan sağlığının nasıl hiçe sayıldığını ayakkabılarda gördük. Bastonlar da elde tutuluyor. Bastona sürekli el teması oluyor. Aynı sorunun bastonda da yaşanmayacağının garantisini kimse veremez. Çin malı ürünlerde insan sağlığı hiçe sayılıyor" diye konuştu.

Birol, geleneksel el sanatlarının her anlamda desteklenmesinin önemine işaret ederek, bu konuda hem toplumun hem de devletin daha duyarlı davranıp sanatkarları sahiplenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Baston ustalarından Refa Gökbulak ise bastonları manda, koç ve sığır boynuzu ile ceviz ağacından yaptığını, bu ürünlerin mikrop barındırmadığını dile getirdi.

Gökbulak, Anadolu'daki birçok el sanatı gibi baston sanatının da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna değinerek, "Bu sanatı devam ettirmek için sürekli çaba sarf ediyoruz. Ancak Çin'den gelen ürünlerin arasında baston da bulunmakta. Bunlar da diğer ürünler gibi ne olduğu belli olmayan, sağlık sorunlarına yol açabilecek ürünlerdir. Bu ürünler hem pazar payımızı öldürmekte hem de baston sanatının yok olmasına neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.

Ahlat Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mesut Şeker de Bitlis'in bastonculuğu ve el sanatları ile ön plana çıkmış bir il olduğuna işaret ederek, Çin'de üretilerek ülke pazarına sunulan ürünler arasında baston da bulunduğunu bildirdi.

Kentte yapılan bastonların, yüzyıllara dayanan bir geçmişi olduğunu ve Çin malı bastonların geleneksel el sanatlarını ve pazarını yok ettiğini vurgulayan Şeker, "Sanatkarlarımızın olumsuz etkilenmemesi için Çin veya başka ülkelerden gelen bu tür eşyaların satın alınmamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler