AGİT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı

AGİT Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, AGİT bölgesinden yaklaşık 10 bin yabancı terörist savaşçının terör gruplarına katıldığını belirterek, AGİT'in öncelikli hedefinin Avrupa'da bütün terör ağlarının etkisiz hale getirilmesi olduğunu söyledi - Dışişleri Bakan

VİYANA (AA) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz, AGİT bölgesinden yaklaşık 10 bin yabancı terörist savaşçının terör gruplarına katıldığını yineleyerek, AGİT'in öncelikli hedefinin Avrupa'da bütün terör ağlarının etkisiz hale getirilmesi olduğunu vurguladı.

Kurz, Avusturya’nın başkenti Viyana’nın 10 kilometre dışında bulunan Mauerbach kasabasında yapılan AGİT gayriresmi dışişleri bakanları toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, AGİT bölgesinde halihazırda süren çatışmalar, üye ülkeler arasında güvenin güçlendirilmesi ve terörizm konularının ele alındığını söyledi.

Şiddet içeren aşırıcılık ve terörizmin Avrupa’da hissedilir oranda artış gösterdiğine işaret eden Kurz, “Bu gelişmeler, birlikte radikalizm ve terörün her şekliyle mücadele etmemiz gerektiğini gösteriyor.” diye konuştu.

AGİT bölgesinden yaklaşık 10 bin yabancı terörist savaşçının DEAŞ gibi terör gruplarına katılmak üzere bulundukları ülkeleri terk ettiklerine dikkati çeken Kurz, “Bu teröristler, hem gittikleri ülkelerde hem de döndükleri takdirde Avrupa’da ciddi oranda tehlike oluşturacaklar. Bu nedenle bizim hedefimiz, Avrupa’da yuvalanan bütün terör ağlarını etkisiz hale getirmek.” şeklinde konuştu.

Kurz, halihazırda AGİT’te genel sekreterlik başta olmak üzere 4 önemli pozisyonun boş olduğuna ve kısa sürede doldurulması gerektiğine değinerek, söz konusu yönetici kadrolarının doldurulması için görüşmelerin sürdüğünü, gelecek hafta içerisinde kesin bir sonuca ulaşılacağına olan inancını dile getirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcı Ahmet Yıldız da Türkiye’nin AGİT’e verdiği önemi yineleyerek, başta Ukrayna olmak üzere, Azerbaycan, Karabağ sorunlarının ülkelerin toprak bütünlüğü içerisinde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, terörizm, radikalleşme tehdidi ve İslamofobi'nin zirveye ulaştığını belirterek, bu unsurlarla başarılı mücadelenin yalnız üye ülkeler arasında daha fazla işbirliğini teşvik edecek tutarlı ve bütüncül stratejilerin geliştirilebilmesiyle mümkün olabileceğini kaydetti.

Yoğun toplumsal göçün, birlikte hareket edildiği takdirde üstesinden gelinebileceğine değinen Yıldız, "Türkiye şu anda dünyadaki en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke. Aldığımız destek çok yetersiz. Bu oransızlık sürdürülebilir değil. Güzel ayrıntılar ve kuru sözlerin artık tek başına bir anlam ifade etmediği noktadayız." diye konuştu.

- "Artan İslam karşıtlığına karşı mücadele yürütülmeli"

Toplumları tehdit eden unsurlarla mücadele edilirken, meşru güvenlik endişeleri ile temel özgürlükler arasında doğru dengenin sağlanması gerektiğinin altını çizen Yıldız, “Haklar da sorumluluk gerektirir ve istismar edilmemelidir. Bir tarafta insan hakları ve temel özgürlükler, diğer tarafta hoşgörü ve ayrımcılık yapılmaması, aynı madalyonun iki yüzü. Bir kimse, ayrımcılık veya ötekileştirme kusuruna bulaşmışken haklardan bahsedemez. İslamofobi gibi artan kötü eğilimlere karşı mücadele yürütmek durumundayız." ifadelerini kullandı.

- "Darbeyi planlayanlar güvenilir kaynak olarak kabul ediliyor"

Ahmet Yıldız, Türkiye’nin yaklaşık bir yıl önce FETÖ terör örgütü tarafından kalkışılan başarısız bir darbe girişimine maruz kaldığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Böylesine zorlu bir deneyim esnasında, dostlarımızın ve demokratik değerlerin korunması gerektiğini sıklıkla dile getirenlerden tam destek bekliyorduk. Dürüst olmak gerekirse, istisnalar dışında hayal kırıklığına uğradık. Üstelik bugün adalet arayışımız üzerine tek yanlı ve önyargılı değerlendirmelerin artmasına tanık oluyoruz. Gerçek şu ki darbeyi planlayanlar güvenilir kaynak olarak kabul ediliyor. Bu ise büyük talihsizlik ve çok yanlış bir örnek teşkil edebilir." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler