Afrika'da Deniz Güvenliği Zirvesi'ne doğru

Afrika'da Deniz Güvenliği Zirvesi'ne doğru

Togo'da hafta sonu başlayacak zirvede silah kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti, çevre kirliliği ve yasa dışı göçle mücadele konuları ele alınacak

LOME (AA) - Togo'da 15 Ekim'de düzenlenecek "Afrika Birliği Deniz Güvenliği ve Afrika'da Kalkınma Zirvesi"ne hazırlık toplantıları başladı.

Başkent Lome'deki hazırlık toplantılarına Afrika Birliği'ne üye ülkelerin temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda güvenlik uzmanı da katılıyor.

Öte yandan ulusal basındaki bazı haberlerde, silah kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti, çevre kirliliği ve yasa dışı göçle mücadele konularının masaya yatırılacağı zirvenin organizasyonu için 25 milyon dolar harcandığı iddiaları yer alıyor.

Değişim İçin Ulusal Birlik Partisi'nin Başkanı Jean Pierre Fabre, AA muhabirine değerlendirmesinde, zirvenin Togo'da düzenlenmesini eleştirerek, "Zirveye ayrılan bütçe, ülkede iyi bir yönetim sağlanamadığını gösteriyor. Zirve faydalı olabilir ancak Togo'nun başka öncelikleri var." ifadesini kullandı. Fabre, "Zirve için harcanan para, sağlık ve eğitim gibi sektörlerlere yatırılsaydı daha faydalı olurdu." dedi.

Zirvenin Koordinatörü Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey ise muhalefetin iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, zirvenin, Togoluların geleceği için faydalı olacağını söyledi.

Muhalefet yönetimi ve zirveyi protesto amacıyla geçen hafta sonu Lome'de gösteri düzenlemişti. Kurumların yenilenmesi gerektiğini savunan muhalefet, genel seçim sistemi, devlet başkanı seçilme şartları ve devlet başkanının görev süresi ile Anayasa Mahkemesi'nde reform yapılması gibi birçok konuda yeniden düzenleme yapılmasını istiyor.

Ülke geçen yıl nisan ayında gerçekleştirilen devlet başkanı seçiminden Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin 3'üncü kez galip çıkmasının ardından muhalefetin protestolarına da sahne olmuştu.

BM verilerine göre, ülkede yaşayanların yarısına yakını yoksullukla savaşıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :