Afganistan'da barış anlaşması

Afganistan'da barış anlaşması

Afganistan'daki muhalif gruplardan Hizb-i İslami Partisi lideri Hikmetyar'ın özel temsilcisi Kerim:- "Barış görüşmeleri sırasında bazı teknik sorunlar yaşadık ama sonunda anlaşma sağlandı"- "Hizb-i İslami'nin temel hedefi, Afganistan'da istikrarın sağlanm

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan'daki muhalif gruplardan Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar'ın özel temsilcisi ve heyet başkanı Muhammed Emin Kerim, Afganistan devleti ile barış görüşmeleri sırasında bazı teknik sorunlar yaşadıklarını ancak sonunda bu sorunları aşarak görüşmeyi olumlu sonuçlandırdıklarını söyledi.

Kerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada görüşmelerin 2 yıl önce başladığını hatırlatarak son altı ayda görüşmelere hız vererek bu sonucu elde ettiklerini belirtti.

Özel temsilci Kerim, Hizb-i İslami'nin temel hedefinin Afganistan'da istikrarın sağlanması, adaletin gelmesi olduğunu kaydetti.

- Silahlar bırakılacak

Hükümetle yapılan anlaşma metninde makam paylaşımı gibi konulara yer verilmediğini dile getiren Kerim, amaçlarından birinin de Hizb-i İslami Partisi'nin doğal haklarının geri verilmesi olduğunu vurguladı.

Kerim, ''Barış sağlandıktan sonra silahlar bırakılacak. Savaş döneminde partimize bazı yaptırımlar uygulanmıştı, barışa katıldıktan sonra bu yaptırımlar kalkacak. Afganistan hapishanelerindeki tutuklu parti üyelerimiz serbest bırakılacak. 40 yıldır Pakistan'da göçmen olarak yaşayan vatandaşlarımızın ülkeye geri dönmesi sağlanacak.'' diye konuştu.

Anlaşma metnindeki bir diğer şartın da Hizb-i İslami Partisi'nin siyasi ve sivil haklarının geri verilmesi olduğunu aktaran Kerim, anlaşma metnindeki şartların uygulanması tarafların ortak komisyon oluşturduğunu ve şartların gerçekleşmesinin Cumhurbaşkanının onayıyla da resmileşeceğini vurguladı.

- Hikmetyar, yaptırımların kalkmasının ardından ülkeye dönecek

Kerim, Hizb-i İslami Partisi lideri Hikmetyar'ın, partiye yönelik yaptırımların kalkması ve adının uluslararası kara listeden silinmesinin ardından ülkeye döneceğini kaydetti.

''Biz Afganistan'daki yabancı güçlerin çekilmesinden yanayız'' diyen Kerim, anlaşmanın imzalanmasıyla tüm silahlı parti üyelerine ateşkesin sağlanması için çağrıda bulunduklarını söyledi.

Taliban örgütüyle de irtibat halinde olduklarını açıklayan Kerim, sözlerine şöyle devam etti:

''Taliban'ın da barışa katılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz, gerekirse arabuluculuk yapacağız: Bizim amacımız, ülke genelinde barışın sağlanması. Hizb-i İslami Partisi ile yapılan barış anlaşmasının ardından Taliban'ın bazı önemli komutanları bizimle irtibata geçerek barıştan yana olduklarını bildirdiler. Şu an Taliban safında çatışan militanların çoğu, bizim partimizin eski üyeleri. Biz, herkesin silah ve zor kullanmadan barışa katılmasını istiyoruz."

- ''Türkiye'nin desteğini bekliyoruz''

Türkiye'nin her zaman Afgan halkının yanında olduğunu belirten Kerim, Türkiye'ye Afganistan'da barışın sağlanması için verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Kerim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara gelmesiyle Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğunu, onun çizdiği yol haritasının örnek alınması gerektiğini kaydetti.

Barış anlaşması, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami lideri Gülbeddin Hikmetyar tarafından 3 hafta önce imzalanmıştı.

Anlaşma, Hizb-i İslami Partisi lideri Hikmetyar'ın geçmişteki eylemleriyle ilgili tüm siyasi ve askeri suçlamalardan muaf tutulmasını öngörüyor.

Afganistan'ın eski başbakanı Hikmetyar, 1980'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı mücadele etmişti. Ancak ABD, 2003 yılında Hikmetyar'ı "terörist" ilan etmiş, BM de Hikmetyar'ı kara listeye almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :