ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımları

ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımları

USAID Müdürü Green ile DFID'in Sudan'daki Müdürü Pycroft ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımlarını görüştü

HARTUM (AA) - ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Müdürü Mark Green ile İngiltere Uluslararası Kalkınma Dairesi'nin (DFID) Sudan'daki Müdürü Christopher Pycroft'un ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımlarını görüştüğü bildirildi.

İngiltere'nin Hartum Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada USAID Müdürü Green ile DFID'in Sudan'daki Müdürü Pycroft'un başkent Hartum'da bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmede ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımlarına ilişkin alınacak kararları ve yaptırımların iptal edilip edilemeyeceğinin yanı sıra insani yardımların ulaştırılması, Darfur'daki Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Ortak Barış Gücü'nün (UNAMID) sayısının azaltılması ve dini özgürlükler konularının ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, USAID ile DFID'in Sudan'da insani çabaların koordinasyonunu güçlendirmek için beraber çalıştığı aktarıldı.

Başkent Hartum'a dün ulaşan USAID Müdürü Green'in ziyaretinin 3 gün sürmesi bekleniyor.

Green, dün Kuzey Darfur'u ziyaret ederek, hükümet yetkilileriyle bir araya gelmişti.

ABD yönetimi, 1993'te "terörizmi destekleyen devletler" kategorisine alınan Sudan'a 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Beyaz Saray'dan 13 Ocak'ta yapılan yazılı açıklamada eski ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımladığı kararnameyle, Sudan'a 20 yıldır uygulanmakta olan ticari yaptırımların kaldırılması talimatı verdiği belirtilmişti. Açıklamada, söz konusu başkanlık kararının uygulanmasının, "Sudan'ın insan hakları ve terörle mücadele konularındaki performansını sürdürmesini teşvik" amacıyla 6 ay sonrasına ertelendiği kaydedilmişti.

ABD yönetimi, 6 aylık sürenin sonunda 13 Temmuz'da Sudan'a yönelik yaptırımların nihai olarak kaldırılmasını 3 ay daha ertelediğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :