ABD'de Trump dönemi

ABD'de Trump dönemi

Pakistanlı emekli general ve savunma analisti Mesut: "(Trump döneminde) ABD, Pakistan'ı askeri ve ekonomik yardımları kısmakla tehdit edebilir"- CIIT Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naseer: "(Trump) Afganistan'dan birlikl

İSLAMABAD (AA) - Pakistanlı emekli general ve savunma analisti Talat Mesut, yeni başkan Donald Trump döneminde ABD'nin Pakistan'ı askeri ve ekonomik yardımları kısmakla tehdit edebileceğini öne sürdü.

Mesut, ABD başkanlık seçim sonuçlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Trump'ın seçilmesinin ardından Pakistan üzerinde büyük bir baskı oluşacağını ifade etti. Mesut, "Pakistan'ın topraklarında bir takım terör örgütlerine sığınak sağladığı" iddiası üzerinden Trump'ın İslamabad yönetimine baskı kuracağı öngörüsünde bulunarak, "ABD, Pakistan'ı askeri ve ekonomik yardımları kısmakla tehdit edebilir." dedi.

Bununla birlikte, ABD'nin Pakistan'ı göz ardı edemeyeceğine dikkati çeken Mesut, "Nükleer kapasitesi, jeo-stratejik pozisyonu, Müslüman dünyasındaki etkisi ve 200 milyonluk pazarıyla Pakistan kolay kolay yok sayılamaz." ifadelerini kullandı.

Mesut, Amerikan yönetimindeki değişimin aynı zamanda iki ülke ilişkilerine yeni bir soluk kazandırmak adına bir şans olduğunun altını çizerek, "İkili ilişkiler, tarafların karşılıklı menfaatlerini ve endişelerini ne kadar gözettiğine göre şekillenecek." diye konuştu.

Pakistan COMSATS Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (CIIT) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rizwan Naseer, Trump'ın Pakistan'a karşı "akıllıca" bir politika izleyeceğini belirtse de ABD politikasında ciddi bir değişim olmayacağını dile getirdi. Trump yönetiminin Pakistan ordusunun yardımı olmadan Afganistan'da istikrarı sağlayamayacağına dikkati çeken Naseer, "Trump, ülke ekonomisini daha iyiye götürme konusunda son derece istekli. Bunun için de Afganistan'dan birliklerini çekecek ve Amerikan ordusunu yeni maceralara sürüklemek istemeyecektir." dedi.

- Afganistan ve Hindistan açısından sonuçları

Ravalpindi kentindeki Fatima Cinnah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musarat Amin ise Trump'ın ekonomik açıdan Afganistan'dan birliklerini çekmek isteyeceğini ancak bunu Afganistan'ın beklenen istikrara kavuşmasına kadar erteleyeceğini ileri sürdü. Afgan Talibanı'nın eskisi kadar güçlü olmadığını belirten Amin, "Taliban'a süre vermek demek bu örgütün DEAŞ ve diğer terör örgütlerinden adam kazanmasını sağlamak demektir. Şahsi görüşüm, Trump'ın Taliban ve DEAŞ ile savaşa devam edeceği yönünde. Afganistan'ın kaderi ABD, Pakistan ve Hindistan arasındaki işbirliğine bağlı." ifadelerini kullandı.

Amin, Hindistan ile ABD'nin stratejik ortak olduğunu vurgulayarak, Hint diasporasının Trump'ın seçim kampanyasına ekonomik destek sunduğunu, böylece Yeni Delhi yönetiminin Trump'la yakın çalışacağının şimdiden açık olduğunu söyledi. Hindistan'ın Trump'ın desteğiyle Nükleer Tedarikçiler Grubu'na (NSG) üye olabileceğini belirten Amin, ABD'nin bundan sonra Hindistan'ın stratejik menfaatlerini daha derinden destekleyeceği değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler