ABD yönetimi Yemen'deki saldırıyı kınadı

ABD yönetimi Yemen'deki saldırıyı kınadı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Price:- "ABD'nin Suudi Arabistan ile güvenlik işbirliği 'açık çek' değildir"- "Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona, Yemen hükümetine, Husilere ve Salih yanlısı güçlere, 10 Nisan'da varılan çatışmaların durd

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, Yemen'deki bir taziye merasimine düzenlenen hava saldırısını kınayarak, tüm tarafları çatışmaların durdurulması anlaşmasına uymaya çağırdı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Price, Yemen'deki bir cenaze törenine dün düzenlenen hava saldırısıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, olaya ilişkin haberlerden derin rahatsızlık duyduklarını belirterek, "ABD'nin Suudi Arabistan ile güvenlik işbirliği 'açık çek' değildir." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Suudi Arabistan'ın toprak bütünlüğünün savunulmasına önem verildiği kaydedilirken Yemen'de artan şiddetle ilgili endişelerin dile getirilmeye de devam edileceği vurgulandı.

Price açıklamasında, Washington yönetiminin, dünkü cenaze saldırısı da dahil son günlerde Yemen'de yaşanan olaylar ışığında Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona azalttığı desteğini "ABD'nin ilkeleri" çerçevesinde yeniden gözden geçireceğini ifade etti.

- Tüm taraflara anlaşmaya uyma çağrısı

Açıklamada, "Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona, Yemen hükümetine, Husilere ve Salih yanlısı güçlere, 10 Nisan'da varılan çatışmaların durdurulması anlaşması koşullarına uymaları çağrısında bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

Dün Yemen'de, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in kontrolünde bulunan Sana'da Husi yanlısı İçişleri Bakanı Celal er-Ruveyşan'ın babasının taziye merasimini hedef alan hava saldırısı düzenlenmişti.

Husilere ait El-Mesira kanalının haberinde, saldırıların Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından düzenlendiği iddia edilmişti. Koalisyon güçleri ise söz konusu iddiaları yalanlayarak saldırıyla ilgilerinin bulunmadığını açıklamıştı.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, saldırıda 400 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Husilerin kontrolündeki SABA Haber Ajansı'nın, Husiler tarafından Sağlık Bakanı olarak görevlendirilen Dr. Gazi İsmail'den edindiği bilgiye göre ise saldırı sonrasında başkentteki hastanelere 90 ölü ile 566 yaralı nakledilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :