ABD ve İngiltere'nin uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlaması

ABD ve İngiltere'nin uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlaması

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülke havalimanlarına yönelik uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlaması, uygulamaya maruz kalan yolcular arasında farklı şekillerde yorumlandı- TOBB Türkiye Medikal Meclis Başkanı İncekara:- "Bence güvenlikle ilgili 3-

CHICAGO (AA) - BİLGİN ŞAŞMAZ - ABD ve İngiltere'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülke havalimanlarına yönelik uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlamasını yolcular farklı şekillerde değerlendirirken, havayolu şirketlerinin bu uygulamadan olumsuz etkilenebileceği görüşü paylaşılıyor.

AA muhabiri, Türk Hava Yolları (THY) ile İstanbul'dan Chicago'ya uçuş gerçekleştiren yolculara O'Hare Uluslararası Havalimanı'nda ABD ve İngiltere'nin kısıtlama kararına ilişkin görüşlerini sordu.

İstanbul-Chicago yolcularından, TOBB Türkiye Medikal Meclis Başkanı Özgür İncekara, geçen salı uygulanmaya başlanacağı açıklanan kabinlerde elektronik cihaz yasağı için havayolu şirketlerine cuma gününe kadar ek süre verildiğini, bu nedenle dizüstü bilgisayarını kabinde getirebildiğini belirtti.

İncekara, uygulamanın ticari amaçlı olduğunu düşünmediğini ifade ederek, "Bence güvenlikle ilgili 3-6 aylık geçici bir uygulama. Bu süreçte insanlar direkt uçuşlarda alternatif havayollarını tercih edeceklerinden, THY'nin gelirlerinde azalma olacaktır. THY de diğer Ortadoğu havayolu şirketlerinin yaptığı gibi konuyu avantaja çevirecek promosyon ve reklamlara ağırlık vermeli." değerlendirmesinde bulundu.

Uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlamasının "gerekliliği" konusunda "tarafsız" olduğunu dile getiren Amerikalı öğrenci Tom Hao, "Bu kararın Londra saldırısıyla bağlantılı olduğu söyleniyor ama terörist saldırılar yeni bir şey değil. Neden şimdi böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyduklarını anlayamadım." dedi.

Hao, Chicago'ya İstanbul üzerinden aktarmalı geldiği için kısıtlamadan etkilemediğini anlatarak şöyle devam etti:

"Uçuş öncesi havayolu şirketinden, cep telefonundan daha büyük elektronik cihazların kabine alınmayacağı uyarısında bulunan bir e-mail aldık. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kısıtlamaya yönelik bir uygulama görmedim, benim gözlemim daha çok güvenlik kontrollerinin artırıldığı şeklinde oldu. İki kere detaylı güvenlik ve pasaport kontrolünden geçtik."

- "Nedenini bilmediğim uygulamadan hiç memnun değilim"

ABD'de yüksek lisans öğrencisi olan Esra Altun, nedenini bilmediği uygulamadan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek, uçağa binmeden iki kez güvenlik kontrolünden geçtiklerini aktardı. Altun, "Kısıtlamayı önceden duymuştum. Bu nedenle dizüstü bilgisayarımı, kamera ve diğer elektronik eşyalarımla birlikte valizime koymak zorunda kaldım. Kutusu olmadığı için diğer eşyalarımın arasında geldi. Henüz açıp kontrol etmedim ama kırılmış olabilir ve yeni bir laptop almak zorunda kalabilirim." diye konuştu.

Birlikte yolculuk yaptığı arkadaşı Nellie Drost gibi kendisi de emekli olan Cindy Paulsen, Abu Dabi'den İstanbul aktarmalı Chicago'ya geldiklerini belirterek, "Londra saldırından sonra alındığı için elektronik cihaz yasağının güvenlikle alakalı olduğunu düşünüyorum." dedi.

İstanbul-Chicago uçuşunu Tiflis bağlantılı olarak gerçekleştirdiğini belirten ve soyadının açıklanmasını istemeyen Rauf adlı Türk vatandaşı, her ne kadar yolculuklarında elektronik cihaz bulundurmamaya özen gösterse de uygulamayı "gereksiz" bulduğunu ifade etti.

Tatil için Türkiye’de bulunan Amerikalı muhasebeci Ron Mir, "Ben zaten dizüstü bilgisayarımı bavulumda taşımayı tercih ediyorum, bu yüzden kısıtlamadan etkilenmedim. Eğer işiniz gereği bilgisayarla çalışan biriyseniz, laptopunuzu yanınıza almak isteyeceksinizdir. Bu da kısıtlamadan etkileneceğiniz anlamına geliyor. ABD ve İngiltere'nin aynı anda bu kısıtlamayı uygulamaya koyması, bizim bilmediğimiz bir bilgiye sahip olduklarını gösterir.” değerlendirmesinde bulundu.

- "Yanlış bir uygulama"

Kosovalı öğrenci Egzan Aliy, kısıtlamanın "yanlış" bir uygulama olduğu görüşünü paylaşarak, "Bence böyle bir şeye gerek yok. Güvenlik nedeniyle getirildiyse, bunun yerine daha iyi güvenlik kontrolleri sağlanabilirdi. Asıl sorunun ne olduğunu bilemiyorum." dedi.

Aliy şöyle devam etti:

"Sanırım uygulama henüz başlamadı çünkü bilgisayarımı kabine almama izin verildi. Böyle bir kısıtlamanın herkesi etkileyeceğini düşünüyorum. Neticede 11 saatlik bir uçuş. Bu uçuşta dizüstü bilgisayarımı yanıma alabildim ama yasak gelecekte beni etkileyecek olursa başka havayolu şirketi ile uçmak zorunda kalabilirim."

Bu arada adlarının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir çift yasak hakkında, "Korkunç, kötü bir fikir" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan ABD vatandaşı Jim Nuberg, "Ben asla elektronik cihazla yolculuk etmem, bu yüzden bu yasak benim için önemli değil. Diğerlerini de çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum çünkü telefonlar için bir kısıtlama söz konusu değil. Telefonlar da bilgisayarların yaptığı her şeyi yapabiliyor. Neden böyle bir kısıtlamaya ihtiyaç duyulduğu konusunda hiçbir fikrim yok. Benim bilmediğim bir nedenden kaynaklanıyordur." şeklinde görüş bildirdi.

- "Yasak ticari nedenlerle uygulanıyor"

ABD'de bilgisayar teknik elemanı olarak görev yapan Nepalli Bishal Rai, "Bu yasağın ticari nedenlerden kaynaklandığını düşünüyorum. ABD havayolu şirketlerini korumak için böyle bir şey yapılıyor." görüşünü dile getirdi.

Uygulamanın devam etmesi halinde havayolu şirketi tercihlerinin ne yönde olacağı sorusuna Rai, "Bu yolculuğumda dizüstü bilgisayarımı kabinde getirdim. İşim gereği bilgisayarımla çalışmak zorundayım. Kısıtlama devam ederse diğer havayollarını tercih etmek zorunda kalacağım." diye konuştu.

ABD, aralarında İstanbul Atatürk Havalimanı'nın da bulunduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından, İngiltere ise Türkiye dahil 6 ülkeden gelen direkt uçuşlarda kabin içine diz üstü ve tablet bilgisayarla normalden büyük cep telefonlarının alınmasının yasaklandığını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :