ABD gemisinden İran devriye botuna uyarı ateşi

ABD gemisinden İran devriye botuna uyarı ateşi

ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Basra Körfezi'nde, ABD donanmasına ait USS Thunderbolt gemisinden İran Devrim Muhafızları'na bağlı bir devriye botuna, gemiye yüksek süratle yaklaşması üzerine uyarı ateşi açıldığını bildirdi

ABD donanmasına bağlı USS Thunderbolt devriye gemisinin Basra Körfezi’nde kendisine yüksek süratle yaklaşan İran Devrim Muhafızları’na bağlı bir devriye botuna uyarı ateş açtığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, yaptığı açıklamada, olayın USS Thunderbolt gemisinin USS Vella Gulf güdümlü füze gemisi ve iki ABD Sahil Güvenlik Botu ile Basra Körfezi’nde seyrettiği esnada meydana geldiğini belirtti.

Yetkili, İran Devrim Muhafızlarına bağlı olduğunu düşündükleri botun silahlı olduğunu ve Amerikan donanmasına bağlı USS Thunderbolt’a çok yüksek süratle yaklaştığını ve Amerikan gemisinin çarpışma ihtimaline karşı uyarı ateş açtığını dile getirdi.

İran gemisinin telsiz uyarılarına cevap vermediğini öne süren yetkili, mermilerin suya isabet ettiğini ve İran gemisinin karşılık vermeden yolunu değiştirdiğini aktardı.

- "Uluslararası deniz trafiği kurallarına uygun değil"

ABD Merkez Donanma Komutanlığından (NAVCENT) yapılan açıklamada, “İslami Devrim Muhafızları Kuvvetlerine bağlı bir bot ABD Donanmasına bağlı bir gemiye, koalisyon ile 25 Temmuz’da Basra Körfezi'nde icra ettiği tatbikat sırasında güvenli ve profesyonelce olmayan bir şekilde yaklaşmıştır.” ifadelerine yer verildi.

İran botunun Amerikan USS Thunderbolt gemisine 130 metreye kadar yaklaştığına işaret edilen açıklamada botun telsiz çağrılarına cevap vermediği, bunun üzerine USS Thunderbolt'un işaret fişekleri attığı ve uluslararası denizcilikte tehlike sinyali olarak bilinen beş kısa düdük çalarak uyarı vermeye çalıştığı belirtildi.

Açıklamada, “Ancak İran botu geliş güzergahında seyretmeye devam etti. İran botu ABD gemisine yaklaşırken Thunderbolt İran botunun önüne ateş açmadan önce yine beş kısa uyarı düdüğü çaldı. Ateş açılmasından sonra İran botu güvensiz yaklaşımını durdurdu.” değerlendirmesi yapıldı.

Söz konusu yakınlaşmanın uluslararası deniz trafiği kurallarına uygun olmadığına dikkat çekilen açıklamada İran botunun çarpışma riski meydana getirdiği kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :