ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Gürcistan'da

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Gürcistan'da

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili'yle bir araya geldi - Kvirikaşvili: - "İmzaladığımız memorandum Gürcistan'ın savunma kapasitesini güçlendiriyor ve bu yönde yeni silah satın alma imkanı sağlıyor"- Kerry: - " Gürcistan'ın toprak

TİFLİS (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gürcistan'ın başkenti Tiflis'de, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine somut destek verdiklerini vurgulayarak, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik Rus işgalinin ve militarizmin sonuçları kabul edilemez" dedi.

Kerry, Tiflis Uluslararası Havalimanı'nda Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ve ABD'nin Tiflis Büyükelçisi Lan Kelly'nin de katıldığı resmi törenle karşılandı. Kerry ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili Tiflis'teki hükümet binasında bir araya geldi. Gerçekleşen ikili görüşmenin ardından, Gürcistan-ABD Stratejik Ortaklığı Genel Kurulu düzenlendi. Toplantı sonrası Kerry ve Kvirikaşvili savunma ile güvenlik ve eğitim alanında bir memorandum imzaladı. İmza töreni ardından ise ortak basın toplantısı düzenlendi.

Ortak basın toplantısında konuşan Kvirikaşvili, Kerry'nın ziyaretinin iki ülke arasında üst düzeyde, çok yakın ve stratejik işbirliğinin bir sonucu olduğunu vurgulayarak ABD hükümetine Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine, AB ve NATO'yle entegrasyonu sürecinde somut destek verdikleri için teşekkür ettiğini kaydetti.

Ülkesinin NATO'yle entegrasyonu konusuna değinen Kvirikaşvili, " NATO ile entegrasyonu çok önemli ve temel değişikliklerin ve reformların sürecidir. Biz eminiz ki bu süreç Gürcistan'ın tam NATO üyeliğiyle bitecek. Üyelik ülkemize çok önemli güvenlik ve refah getirecek." diye konuştu.

Kvirikaşvili, Kerry'nin ziyaretinin, NATO'nun Varşova zirvesi öncesinde gerçekleştirilmesini bir destek olarak kabul ettiklerini ve son derece önemli olduğunu söyledi. Varşova zirvesinden Gürcistan'ın NATO ile entegrasyonuna yönelik önemli gelişmeleri beklediğini kaydeden Kvirikaşvili, Kerry ile baş başa görüşme sırasında iki ülke arasındaki ekonomik, eğitim,savunma ve güvenlik alanlarında sürekli gelişen ve artan işbirliği konularını ele aldıklarını bildirdi.

- Savunma ve güvenlik alanında memorandum imzalandı

Gürcistan ve ABD hükümetleri adına Kerry ve Kvirikaşvili iki ülke arasında savunma ve güvenlik alanındaki işbirliği üzerinde bir memorandum imzaladı. imzalanan memorandum hakkında konuşan Kvirikaşvili şunları kaydetti:

"İmzaladığımız memorandum ülkelerimiz arasında savunma ve güvenlik alanlarındaki işbirliğini derinleştiriyor. Bu doküman daha gelişmiş ve yeni bir işbirliği çerçevesini oluşturuyor. İmzaladığımız memorandum Gürcistan'ın savunma kapasitesini güçlendiriyor ve bu yönde yeni silah satın alma imkanı sağlıyor. İmzaladığımız belge ABD ile Gürcistan'ın ortak tatbikatların yapılması ve savunma alanındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi maddelerini içeriyor."

- Rus işgali kabul edilemez

Başbakan Kvirikaşvili'nin ardından ortak basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Tiflis'te olmaktan çok memnun kaldığını ifade ederek, ABD Başkanı Barak Obama'dan destek mesajı getirdiğini bildirdi.

ABD hükümetince Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine somut destek verdiklerini ve bunu gelecekte de yapacaklarını kaydeden Kerry, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin sürekli geliştiğini vurguladı.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğü sorunlarına değinen Kerry şunları kaydetti:

"Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik Rus işgalinin ve militarizmin sonuçları kabul edilemez. Biz Rusya'yı yeniden 2008 yılda imzalanan ateşkes anlaşması maddelerine uymasına çağırıyoruz. Bu maddeler askerlerinin 2008 savaşı öncesi pozisyonlara çekilmesi ve bölgede insanı yardımı için tüm engellerin kaldırılmasını içeriyor".

ABD olarak Gürcistan'ın NATO ile entegrasyonunu desteklediklerini ve bunu Varşova'da NATO zirvesinde de yapacaklarını kaydeden Kerry, dünyada Ukrayna, Suriye ve bazı ülkelerdeki sorunlardan dolayı bu sürecin etkilenmiş olabileceğini savunarak, Gürcistan'ın sonunda bir NATO üyesi olacağına inandıklarını ifade etti.

- ABD'den Gürcistan'a savunma desteği

Ortak basın toplantısı başlamadan önce Kvirikaşvili'yle ABD ve Gürcistan arasında savunma ve güvenlik alanlarındaki işbirliğini güçlendiren bir memorandumu imzaladıklarını ve bunu çok önemli olduğunu söylen Kerry, "Gürcistan ordusunun savunma kapasitesini artıracak savunma teçhizat ve diğer ilgili ekipmanın satın alma maddelerini içeren imzaladığımız bu memoranduma yüksek puan veriyoruz." dedi.

Kerry bugün Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'yle de görüşecek. John Kerry'nin yarın Parlamento Başkanı Davit Usupaşvili ve muhalefet partileri liderleri ile bir araya geldikten sonra Ukrayna'ya gitmek üzere Tiflis'ten ayrılması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :