Abbas'tan "Gazze'de milis güç" açıklaması

Abbas'tan "Gazze'de milis güç" açıklaması

Filistin Devlet Başkanı Abbas:"Biz dünyadaki diğer devletler gibi olmak istiyoruz ve milis güç modeliyle hareket etmek istemiyoruz. Çünkü bu başarısız bir model. Bununla iç uzlaşıyı ve üzerinde çalıştığımız modeli kastediyorum. Biz milis güç olmadan tek b

RAMALLAH (AA) – Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi'ndeki milis güç modelinin "başarısız olması" nedeniyle varlık göstermesini kabul etmeyeceklerini belirtti.

Abbas, Çin haber ajansı "Xinhua"ya verdiği röportajda, "Biz dünyadaki diğer devletler gibi olmak istiyoruz ve milis güç modeliyle hareket etmek istemiyoruz. Çünkü bu başarısız bir model. Bununla iç uzlaşıyı ve üzerinde çalıştığımız modeli kastediyorum. Biz milis güç olmadan tek bir yönetimin, tek bir kanunun ve tek bir silahın olmasını arzu ediyoruz." dedi.

Filistin'in iç işlerine kimsenin karışmasını kabul etmediklerini vurgulayan Abbas, "Biz uzlaşıdan birlik istiyoruz. Kimsenin iç işlerimize karışmasını da istemiyoruz. Çünkü biz de kimsenin iç meselelerine karışmıyoruz. Dünyanın herhangi bir yerinden yapılacak bir yardımın da Filistin yönetimi üzerinden yapılmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Hamas'ın Gazze'de yönetime gelmesini "darbe" olarak nitelendiren Abbas şunları kaydetti:

"Hamas'ın 10 yıl önce yaptığı darbenin ardından başlayan bölünmüşlük durumunun, Filistin davasına çok ciddi anlamda olumsuz etkileri oldu. Şimdi geldiğimiz noktada varılan uzlaşı ve anlaşma çok önemli. Bu anlaşma tüm özel ayrıntıları içeriyor. Halihazırda uygulanması için emin adımlarla ilerliyoruz."

Abbas ayrıca Filistin iç uzlaşısının sahaya yansıması için sabır ve zamana ihtiyaç olduğunu dolayısıyla acele etmediklerini ifade ederek, "Tek bir devlete ve tek bir sisteme kavuşmak için bakanlarımız görevlerini devralmak üzere Batı Şeria'dan Gazze'ye gidiyor. Böylece uzlaşının tamamen sağlanması için günbegün ilerleme kaydediliyor." şeklinde konuştu.

Hamas ve Fetih heyetleri Mısır'ın başkenti Kahire'de yürütülen müzakereler kapsamında 12 Ekim'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı. Anlaşma kapsamında, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümetinin, en geç 1 Aralık 2017'ye kadar Gazze'deki tüm görevlerini Batı Şeria'da olduğu gibi yerine getireceği açıklanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :