AB Liderler Zirvesi

AB Liderler Zirvesi

AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Rutte:- "Bir anlaşmaya varmamız gerekiyor. Aksi halde, Yunanistan'daki durumun zorluğu devam edecek, insani kriz kötüleşecek"- İngiltere Başbakanı Cameron: - "Eğer Yunan adalarındaki göçmenleri Türkiye gönderecek bi

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte, AB'nin sığınmacı krizi konusunda Türkiye ile anlaşmaya varmasının hayati olduğunu, aksi halde Yunanistan'daki insani krizin daha da kötüleşeceğini söyledi.

Rutte, AB Liderler Zirvesi'nin yapıldığı Brüksel'deki AB Konseyi binasına girişte gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile anlaşmanın başka bir alternatifi olmadığını belirten Rutte, "Bir anlaşmaya varmamız gerekiyor. Aksi halde, Yunanistan'daki durumun zorluğu devam edecek, insani kriz kötüleşecek" dedi.

Sığınmacıların başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine gitmek için kullandığı Batı Balkan güzergahının kapalı olduğuna ve sığınmacıların Yunanistan'ı terk edemediğine dikkati çeken Rutte, "Dolaysıyla bugün ya da yarın anlaşmaya varmak hayati" ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron da zirveye girişinde, Yunan adalarındaki sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmesi fikrini desteklediklerini kaydetti.

Schengen Anlaşması'nın dışında oldukları için İngiltere'nin Türk vatandaşlarına vize serbestisi sözü vermediğini ifade eden Cameron, "Ancak eğer Yunan adalarındaki göçmenleri Türkiye gönderecek bir anlaşmaya varırsak, bu iyi bir ilerleme olur" diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, zirveye girişinde, Türkiye'den Yunan adalarına sığınmacı akışının azalması ya da durmasını sağlayacak bir anlaşamaya varılmasını arzuladıklarını bildirdi.

Aynı zamanda Türkiye'deki sığınmacıların yasal şekilde AB ülkelerine yerleştirilmesi için kanuni yolların oluşturulmasını da istediklerini dile getiren Çipras, ancak tüm bunların uluslararası kanunlar ve AB kanunları çerçevesinde yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin 7 Mart'ta sunduğu sığınmacı krizine köklü çözüm getirecek ve AB-Türkiye arasında işbirliğini güçlendirecek teklifi bugün AB liderleri tarafında ele alınıyor. Liderlerin varacağı bir anlaşma yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı Türkiye-AB Zirvesi'nde masaya gelecek.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler