AB Konseyi Başkanı Tusk Londa'da

AB Konseyi Başkanı Tusk Londa'da

Tusk:- "Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasına ilişkin müzakerelerin başlaması için resmi bildiriye ihtiyaç var. Bu da Birleşik Krallık'ın AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin devreye alınması"- "Bu, tüm 27 üyenin de payla

LONDRA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkış sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin mümkün olan en kısa sürede devreye alınması gerektiğini belirterek, "Bu, tüm 27 üyenin de paylaştığı ortak pozisyon. Kısaca, top (Birleşik Krallık'ta) sizde." dedi.

İngiltere'yi temasları kapsamında, Başbakan Theresa May ile Londra'daki başbakanlık binasında bir araya gelen Tusk, toplantı öncesinde basına açıklamalarda bulundu.

Başbakanlık binasına girişinde May tarafından karşılanan Tusk, burada yaptığı konuşmada, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerin başlaması için resmi bildiriye ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, söz konusu bildirinin, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin devreye alınması olduğunu söyledi.

50. maddenin mümkün olan en kısa sürede devreye alınması gerektiğini vurgulayan ve bunun "herkesin çıkarına" olduğu değerlendirmesinde bulunan Tusk, "Bu, tüm 27 üyenin de paylaştığı ortak pozisyon. Kısaca, top sizde. Bunun kolay olmadığının farkındayım ancak süreci mümkün olan en kısa sürede başlatmaya hazırsınızdır diye umuyorum. Günün sonunda, kurulabilecek en yakın ilişkiyi kurmanın ortak stratejik amacımız olduğu konusunda şüphem yok." dedi.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda May ve Tusk'ın, Brexit başta olmak üzere, göç, ticaret, Rusya'ya yönelik yaptırımlar ile Ukrayna konularını ele alması bekleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler