AB Komisyonundan başörtüsü kararı açıklaması

AB Komisyonundan başörtüsü kararı açıklaması

AB Komisyonu Sözcüsü Wigand:- "Mevcut AB kuralları, istihdam alanında inanç özgürlüğü sebebiyle doğrudan veya dolaylı ayrımcılığı yasaklıyor. Mahkeme ilk defa bu kuralları yorumladı ve açığa kavuşturdu"- "(AB Adalet Divanına Belçika ve Fransa'dan yapılan

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Christian Wigand, mevcut AB kurallarının, istihdam alanında inanç özgürlüğü sebebiyle doğrudan veya dolaylı ayrımcılığı yasakladığını belirterek, "Mahkeme ilk defa bu kuralları yorumladı ve açığa kavuşturdu." dedi.

Wigand, AB Komisyonunun günlük basın toplantısında, AA muhabirinin "AB Adalet Divanı, iş yerlerinde dini ve siyasi simgelerin kullanımının yasaklanabileceği yönünde karar aldı. Bu yasak Müslüman kadınların iş dünyasından tecrit edilmesi olarak anlaşılıyor. AB Komisyonunun karar hakkındaki görüşü nedir?" sorusunu yanıtladı.

AB Komisyonunun söz konusu mahkeme kararını kayıt altına aldığını ve dikkatlice değerlendireceğini dile getiren Wigand, "Mevcut AB kuralları, istihdam alanında inanç özgürlüğü sebebiyle doğrudan veya dolaylı ayrımcılığı yasaklıyor. Mahkeme ilk defa bu kuralları yorumladı ve açığa kavuşturdu. Bu davada mahkeme, iş yerinde Müslüman kadınların başörtüsünü yasaklamanın belirli koşullarda AB kurallarıyla uyumlu olduğu kararına vardı." ifadelerini kullandı.

Wigand, dini sembollerin işyerinde kullanılmasının, inanç ve iş yapma özgürlüğü, ayrımcılık yapmama prensibi gibi çok sayıda temel hakla ilgili bir konu olması nedeniyle dikkatlice dengelenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Somut durumlar içerik ve yasal çerçeveye göre geniş çapta değişebiliyor. Bu nedenle bu davaların tek tek değerlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Merkezi Lüksemburg'da bulunan AB Adalet Divanı, iş yerlerinde çalışanların "görünür bir biçimde dini, siyasi, felsefi sembolleri taşımaları" hakkında Belçika ve Fransa'dan yapılan iki başvuruyu karara bağlamıştı.

Mahkeme, işverenlerce, çalışanların iş yerlerinde iç kurallar gereği herhangi bir siyasi, felsefi veya dini sembolün görünür kullanımının yasaklamasının doğrudan ayrımcılık teşkil etmediğine hükmetmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler