AB-Ermenistan ilişkileri

AB-Ermenistan ilişkileri

AB, Ermenistan arasında yeni bir Ortaklık Anlaşması imzalanması için yürütülen müzakereler tamamlandı- AB Konseyi Başkanı Tusk: "Bu yeni anlaşma, yeni paylaştığımız küresel, siyasi ve ekonomik çıkarlar ve beraber yüzleşmek istediğimiz sınamaları dikkate a

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ'daki mevcut durumun sürdürülemez olduğunu belirterek, "Sorunun uluslararası kanunlar çerçevesinde çözülmesi gerekiyor." dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Tusk ile görüştü. İkili görüşme sonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Tusk, AB ve Ermenistan arasında yeni bir Ortaklık Anlaşması imzalanması için yürütülen müzakerelerin tamamlandığını belirterek, "Bu yeni anlaşma, paylaştığımız küresel, siyasi ve ekonomik çıkarlar ve beraber yüzleşmek istediğimiz sınamaları dikkate alarak ilişkilerimizin kapsamını genişletecek." dedi.

Anlaşmanın, enerji, ulaştırma ve çevre gibi sektörlerde daha güçlü işbirliği ile ticaret ve yatırımlarda yeni fırsatlar sağlayacağını kaydeden Tusk, AB'nin Ermenistan'ın en büyük ticaret ortağı ve en büyük uluslararası bağışçı olduğunu söyledi. Tusk, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konularını da görüştüklerini belirtti.

- Dağlık Karabağ sorunu

Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözümünü de ele aldıklarını belirten Tusk, "Mevcut durum sürdürülemez. Sorunun uluslararası kanunlar çerçevesinde çözülmesi gerekiyor ve askeri bir çözümü yok." dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ise Dağlık Karabağ sorununun askeri çözümü olmadığını bir kez daha teyit ettiklerini söyleyerek, "Ermenistan kendi adına makul derecede ödün vermeye hazır. Hiç şüphesiz soruna Dağlık Karabağ halkının özgür iradeleri yoluyla bir çözüm bulunması gerekiyor. Bana göre sorunu çözmenin başka bir yolu da yok." ifadesini kullandı. Sarkisyan, "Dağlık Karabağ konusundaki dengeli politikası nedeniyle" AB'ye teşekkür etti.

- Zamanlama dikkat çekti

Yeni anlaşmaya ilişkin açıklama ve görüşmenin zamanlaması, son günlerdeki Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarına denk gelmesi açısından dikkat çekti. Her iki isim de çatışmalara değinmezken, gazetecilere soru sorma imkanı vermeden salondan ayrıldı.

- Ermenistan saldırısı

Ermenistan ordusu, 24 Şubat'ta gece saatlerinde tüm cephe boyunca Azerbaycan mevzilerine saldırı düzenlemişti. Cephe hattının Hocavend-Fuzuli yönünde elverişli mevzileri ele geçirmek isteyen Ermenistan ordusu ile Azerbaycan ordusu arasında şiddetli çatışma çıkmıştı. Saldırı Azerbaycan askerlerince önlenmiş, Ermenistan ordusu geri çekilmek zorunda kalmıştı.

Azerbaycan toprağı Dağlık Karabağ, 8 Mayıs 1992'de Ermeniler tarafından işgal edilmişti. Bölgede, Ermenistan dahil hiçbir ülkenin tanımadığı sözde bir devlet kurulmuştu.

Ermenistan, 2013'de AB ile serbest ticareti de kapsayan bir Ortaklık Anlaşması müzakere etmiş ancak daha sonra Rusya'nın baskısıyla geri adım atmıştı. Yeni anlaşma için müzakereler 2015 yılında başlamıştı.







AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :