AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik İspanya'da

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik İspanya'da

Çelik: (2)- "Biz OHAL'i keyfimizden ilan etmedik. AİHS'nin bize verdiği yetkiyle, 5. maddesinin verdiği yetkiyle bunu ilan ettik. Bizim bu terör örgütleriyle mücadele için OHAL kararına ihtiyacımız var. Terör örgütleriyle mesafe alındıkça gün gelecek kalk

MADRİD (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Biz OHAL'i keyfimizden ilan etmedik. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) bize verdiği yetkiyle, 5. maddesinin verdiği yetkiyle bunu ilan ettik. Bizim bu terör örgütleriyle mücadele için OHAL kararına ihtiyacımız var. Terör örgütleriyle mesafe alındıkça gün gelecek kalkacaktır ama Fransa'daki OHAL'i eleştirmeyenler, Türkiye'de OHAL ilan edilmesini haksız buluyorlar." dedi.

Bakan Çelik, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği İspanya'nın başkenti Madrid'de, AB Bakanlığı ve Elcano Kraliyet Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen toplantıdaki konuşmasının ardından soruları cevapladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yapılan gayrimeşru referenduma ilişkin soru üzerine Çelik, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü savunduğunu belirterek, IKBY'nin aldığı referandum kararının Irak'ın geleceğine fayda sağlamayacağını vurguladı.

Çelik, "Biz oradaki Kürtlerin kazanımlarına karşı değiliz. Türkmenlerin ve Arapların da kazanımlarına karşı değiliz. Birlik içinde yaşamalarını istiyoruz. Bizim duruşumuz bu konuda nettir. Biz bütün bu derin bir devletin içerisinde olup da o devletten ayrılmaya kalkışan, bu referandum kararlarına, ayrılıkçı kararlara tamamen karşıyız." dedi.

Gayrimeşru referandum kararının bölgeye daha çok çatışma getireceğini söyleyen Çelik, söz konusu kararın bölgeyi istikrarsızlaştırarak PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yeni alanlar oluşturacağı için bu duruma karşı olduklarını kaydetti.

- "Avrupa demokrasileri için alarm durumudur"

Almanya'daki seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Çelik, Avrupa'da ırkçılık ve faşizm tehlikesinin kendini hissettirdiğine işaret ederek, "Almanya'da ortaya çıkan seçim sonuçları, Avrupa demokrasileri için bir alarm durumudur. Burada bir alarm ilan edilip bununla nasıl mücadele edeceğimizi düşünmemiz lazım." dedi.

- "Olağanüstü dönemde olağanüstü hal"

Çelik, Türkiye'deki OHAL süreciyle ilgili soru üzerine de devletin birçok kurumuna yerleşmiş Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı kişilerle mücadele edildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Biz çok olağanüstü bir dönemden geçiyoruz ve olağanüstü dönemde de olağanüstü hal çerçevesinde bu mücadeleyi vermek zorundayız. Biz OHAL'i keyfimizden ilan etmedik. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin bize verdiği yetkiyle, 5. maddesinin verdiği yetkiyle bunu ilan ettik. Bizim bu terör örgütleriyle mücadele için OHAL kararına ihtiyacımız var. Terör örgütleriyle mesafe alındıkça gün gelecek kalkacaktır ama Fransa'daki OHAL'i eleştirmeyenler Türkiye'de OHAL ilan edilmesini haksız buluyorlar."

- "Türkiye'nin mücadelesi Avrupa'yı da koruyan mücadeledir"

Türkiye'nin sınırlarını korumak için PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı mücadele verdiğini söyleyen Çelik, "Biz bu mücadeleyi vermezsek DAEŞ terör örgütü Suriye'de ya da Irak'ta olmaktan çıkar, Türkiye üzerinden Avrupa'ya gider. Aslında Türkiye'nin verdiği bu mücadele Avrupa'nın güvenliğini ve istikrarını da koruyan bir mücadeledir." dedi.

Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Çelik, Türkiye'nin büyük bir Avrupa devleti olduğunu ve Türkiye olmaksızın Avrupa tarihinin yazılamayacağını, Avrupa'nın geleceğinin şekillenemeyeceğini kaydetti.

Çelik, "Türkiye'yi AB'nin dışında bırakalım demek, Avrupa'yı küresel bir güç olmaktan alıkoyar." ifadesini kullandı.

Reform yapamayan, yeni siyasi değer üretemeyen ve kendi içine kapanan bir statükocu AB olması durumunda, Türkiye ile birlik arasındaki ilişkilerin iyi olmayacağını dile getiren Çelik, Türkiye-AB arasındaki ilişkilerin geleceğinin AB'nin geleceğiyle alakalı olduğunun altını çizdi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler