AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

5 Mart 2016

ANKARA (AA) - Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Başbakan Davutoğlu İran'da

- Davutoğlu ile İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu'nun konuşmasında öne çıkan mesajları şöyle:

- "Bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız. Bölgemizde kalıcı istikrarın, barışın, huzurun olması için de Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi herkes bilmektedir. Bir kez daha söylüyorum, zor günlerinde biz İran'la birlikteydik, önümüzdeki günlerde de birlikte çalışmamız hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacaktır"
- "Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bu tarih, kadim bir komşuluk tarihidir. Coğrafyamız da birbirini tamamlayan coğrafyalardır ve gerek özel, baş başa görüşmemizde gerekse heyetlerarası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimiz konusunda önemli adımlar attık"
- "İkili ilişkilerdeki büyük potansiyeli değerlendirirsek, bölgemizde şu anda söz konusu olan istikrarsızlıkları, terör tehdidini ve kardeş kavgasını da engellemek üzere ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır. Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhep çatışmalarının durması için Türkiye ve İran'ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşır."

- İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ise, "Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerde dönüm noktası olma potansiyeli taşımaktadır" dedi.

(12.19/13.42) (Fotoğraflı/Görüntülü)

2- Kadınlara özel resepsiyon

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla vereceği resepsiyonda, aralarında temizlik görevlisi, polis, şehit annesi, şehit eşi, vali, rektör ve köy korucularının da yer aldığı kadınları ağırlayacak.

(11.18) (Fotoğraflı)

3- HDP'li Hezer'e fezleke

- Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştiren terörist için Van'da kurulan taziye yerini ziyaret eden HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer hakkında, "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "suçu ve suçluyu övmek" gerekçesiyle fezleke hazırladı.

(15.11)

4- Şehitlerimizi uğurluyoruz

- Şırnak'ın İdil ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonda şehit olan Üsteğmen Mehmet Çiftçi ve Uzman Çavuş Musa Yılmaz için tören düzenlendi.

- Mardin'in Nusaybin ilçesinde PKK'lı teröristlerin bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda şehit olan polis memuru Ercan Günay'ın naaşı, memleketi Adana'nın Kozan ilçesinde defnedildi.

- Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki operasyonda teröristlerce açılan ateş sonucu yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit düşen Uzman Çavuş Fatih Efiloğlu için memleketi Ordu'nun Ünye ilçesinde toprağa verildi.

(10.30/12.59) (Fotoğraflı/Görüntülü)

5- Genelkurmay Başkanlığından, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 9, Şırnak'ın İdil ilçesinde ise bir bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği bildirildi.

(13.09)

6- İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Vatandaşla terörist ayrımını biz 2002’den beri kuyumcu terazisi hassasiyetiyle yapıyoruz. Onun için de sokağa çıkma yasakları uzun sürüyor. Biz masum vatandaşımızın zinhar teröristlerle aynı kefeye konmasına karşıyız ve buna asla izin vermeyiz" dedi.

(14.25) (Fotoğraflı/Görüntülü)

7- AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Suriye'ye huzur avdet etmezse, insanlar öldürülmeye, bombalanmaya, terör saldırıları olmaya devam ederse bugünkü rakamların belki ikiye katlanabileceğini ve ülkelerin istiap hadlerini aşarak sorunun hiç çözülemez hale geleceğini yıllardan beri söylüyoruz" dedi.

(06.23) (Fotoğraflı/Görüntülü)

8- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu mücadele bir siyasi partiyle yapılacak mücadele değil, bu mücadele doğrudan doğruya AKP devleti ile yapılacak mücadeledir. Herkes bunu böyle bilsin. Geldiğimiz süreç CHP'nin sorunu olmaktan çıkmıştır. Bu süreç demokrasiyi özümseyen, savunan, insan haklarını, kadın erken eşitliğini savunan bütün kesimlerin ortak sorunudur" dedi.

(14.48) (Fotoğraflı/Görüntülü)

9- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli̇, Anayasa Mutabakat Komisyonu ilişkin "AK Parti'nin CHP ile diyalog kurmak suretiyle, onu nazik bir şekilde masaya davet etmesinde yarar görüyoruz. Gelmezse ne yapalım, o zaman bu 4 kişilik masada eksiklikler var demektir. İktidar dahi kalksa, en son masada oturacak olanlar yine o MHP'nin 3 değerli milletvekilleri olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

(15.48)(Fotoğraflı/Görüntülü)

10- "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesiyle Zaman gazetesini de bünyesinde bulunduran Feza Gazetecilik'e kayyum atanmasının ardından, şirketin Yenibosna'daki binası yakınında toplanan ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahale edildi.

(15.05) (Fotoğraflı/Görüntülü)

11- Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan Boydak Holding'in 4 üst düzey yöneticisi sağlık kontrolünden geçirildi.

- Operasyonda gözaltına alınan Boydak Holding'in 4 üst düzey yöneticisi, adliyeye sevk edildi

(08.14/14.55) (Fotoğraflı/Görüntülü)

12- Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerine yapılan eş zamanlı saldırıyla ilgili gözaltına alınan 11 şüpheliden 5'i tutuklandı.

(11.41)

13- İstanbul Bayrampaşa'daki Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne düzenledikleri saldırının ardından girdikleri binada etkisiz hale getirilen teröristlerden Çiğdem Yakşi'nin cenaze törenine katılmak üzere Eskişehir'e gelen, araçlarında suç ve suçluyu öven afiş ile pankartlar bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 37 kişi serbest bırakıldı.

(11.57) (Görüntülü/Fotoğraflı)

14- İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve mahkemece serbest bırakılan şüpheli avukat Faruk Öksüz hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

(11.47)

15- Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin, Suriye Kürt Demokrat Partisi (PDKS) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) üyesi Abdurrahman Abu'yu kaçırdığı bildirildi.

(11.56)

16- ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmak için yola çıkan Ben Carson, yarıştan çekildiğini açıkladı.

(06.30)

17- ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Musul'u kurtarma operasyonunun başlamak üzere olduğunu belirterek, Irak'ın istikrarı için tüm ülkelerden destek istedi. (13.12)

18- Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, AB’nin Türkiye ile birlikte çalışması durumunda sığınmacı sorunun kontrol altına alınacağını söyledi.

(13.47)

19- Spor Toto Süper Lig'in 24. haftasında deplasmanda Gençlerbirliği, Kayserispor'u 2-0 yendi.

(15.38) (Fotoğraflı)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler