AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

28 Şubat 2016

ANKARA (AA) - Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:


1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili'ne hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın sözlerinin satır başları şunlar:

- "(Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava) Bu olayın ifade özgürlüğüyle yakından, uzaktan alakası yoktur. Bu bir casusluk davasıdır ve Cumhurbaşkanlığı Sözcümüz de bununla ilgili bazı açıklamaları cuma günü yapmıştı. Biz şöyle bakar kör olmak durumunda değiliz, bazı gerçekleri çok açık, net görmeliyiz"

- "Ben Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karara (Dündar ve Gül'ün tahliyesi) sadece sessiz kalırım o kadar. Ama onu kabul etmek durumunda değilim, bunu da çok açık net söyleyeyim ve verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum. Niye? Çünkü ortada bir gerçek var. Bakın bu bir beraat kararı değildir, bu bir tahliye kararıdır"

- "PYD ve YPG'nin kuzeyde sağlamak istediği koridoru birileri destekliyor. Bu destekleyenlerin kimler olduğunu sizler de bizler de takip ediyoruz. Biz Türkiye olarak Suriye'nin kuzeyinde böyle bir koridorun oluşmasına imkan veremeyeceğimizi daha önce söyledik ve bu konuda da üzerimize düşen neyse, bunu yapacağımızı da söyledik. Çünkü orada oluşacak böyle bir terörist örgütlerin koridoru, bizim için her an bir sıkıntıdır, tehlikedir. Buna fırsat veremeyeceğimizi tüm dostlarımıza söyledik. Özellikle koalisyon güçleriyle bunu paylaştık, paylaşmaya devam edeceğiz"

- "Nijerya, ülkemizin Afrika siyasetinde merkezi rol oynayan, stratejik ortak olarak kabul ettiğimiz bir ülkedir. 2014 yılında iki ülke arasında toplam ticaret hacmi 2,5 milyar doları aşmıştır. 2015 yılında toplam ticaret hacminde bir miktar gerileme olmakla birlikte önümüzdeki dönemde Nijerya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini bekliyoruz"

- "Gine geçtiğimiz iki yıl gerçekten çok zor ve sancılı bir dönem yaşadı. 2 bin 500 vatandaşını sadece ebola salgınında kaybetti. Bu konularda da kendileriyle ciddi bir sağlık noktasında alışverişimiz, dayanışmamız olacak. Biz ülke olarak o süreçte, 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ni kıtada yaparak, ebola salgınıyla mücadeleye 5 milyon dolar taahhüt ederek zor dönemde kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik"

(13.35/14.23)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, 28 Şubat döneminde, okuduğu bir şiir için hapse atılan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugün Cumhurbaşkanlığı makamında bulunduğunu belirterek "Yeni Türkiye, vesayetin, cuntaların, paralel yapıların olmadığı, özgürlüklerin, milli iradenin hakimiyetinde bir Türkiye olacak" ifadesini kullandı.

(14.57)

3- İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kanal 7 televizyonunun canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yılbaşından bugüne kadar 18 canlı bomba eyleminin önlendiğini açıklayan Ala'nın sözlerinin satır başları şunlar:

- "Cizre’de sokağa çıkma yasağı 24 saat devam ediyor. Ama yakında orada sadece gece sokağa çıkma yasağına dönülecek. Çünkü Cizre’de de operasyonlar bitti"

- "(HDP’li Tuğba Hezer’in canlı bombanın taziyesine katılması) Orada bir kere caminin yanındaki bir yer de açılmış. O adli soruşturma da başlatıldı. 8-10 kişi gözaltına alındı, yani terörist açık teröre destekte..."

- "Vatandaşları çukura, bombalı düzeneğe çağıran bazı davranışlar var. 20 tane belediye başkanını görevden böyle davrandığı için aldık. Bununla birlikte 60’a yakın seçilmiş belediye meclisi, il genel meclisi üyesini görevden aldık"

- "Terör örgütü tekrar kuruluş kodlarına döndü. Burada, vatandaşın hepimizin durumu iyi görmesi lazım. Ben bunun konjonktürel bir dalgalanma olduğunu düşünüyorum. Türkiye bu meseleyi de çözecektir"

(13.36/14.48)

4- Diyarbakır Valiliğinden, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur ilçesinde oluşturulan güvenlik koridoruna ilişkin, "Var olduğu iddia edilen kadın, çocuk ve yaşlı vatandaşların güvenli bir şekilde tahliyesi maksadıyla her türlü güvenlik tedbiri alınmış ancak bunu fırsat bilen terör örgütü mensuplarınca bu saatlerde Köprülü Sokak bölgesinde sokak araları ve yollara el yapımı patlayıcı döşedikleri havadan çekilen görüntülere yansımıştır" değerlendirmesinde bulunuldu.

(14.02)

5- Terör örgütü DAEŞ'in Suriye'nin Rakka kentinde bulunan Tel Abyad ilçesi ile Suluk beldesinden çekildiği bildirildi.

(14.04)

6- Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), rejim tarafının dün yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını 14 kez ihlal ettiğini, ihlal sonucu 15 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

(14.14)

7- Merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vefatının 5. yılında vatandaşlar tarafından kabri başında anılıyor.

(11.06)

8- Tiyatro sanatçısı Kenan Işık'ın vefat ettiği yönünde sosyal medyada yer alan haberlerin doğru olmadığı bildirildi.

(11.01)

9- Suriye'de cumartesi yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını ihlal eden Rus savaş uçaklarının,Halep'te ılımlı muhaliflerin denetiminde yer alan birçok bölgeyi bombalaması sonucu ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

(11.23)

10- Fransa’nın başkenti Paris’i kana bulayan terör saldırılarıyla ilgisi olduğu tahmin edilen bir zanlı Cezayir’de gözaltına alındı.

(13.17)

11- Fenerbahçe ile Beşiktaş, yarın yapacakları Spor Toto Süper Lig maçıyla 340. kez karşı karşıya gelecek.

(09.48/10.01)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler