AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

5 Şubat 2016

1- Başbakan Davutoğlu, Mardin'de

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Artuklu Üniversitesi'ndeki "Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı"nda yaptığı konuşmada, öne çıkan başlıklar şöyle:

- "Mardin şunu der: 'İnsanlık, bende çeşitlilikte birliği, birlikte çeşitliliği yaşadı.' Kimse kimseye bir şey tahakküm etmeden, bir şey dikta etmeden karşılıklı saygı içerisinde yaşamayı Mardin öğretti. Biz şimdi 7 düvele karşı 7 iklimde mücadele ederken Mardin'in 7 kültürüne, 7 din, 7 dil anlayışına çoğulculuğuna, birlikteliğine ihtiyaç hissediyoruz."

- "12 Eylül nasıl tek tipçilikte, despotizmde ve aynı ideolojik çerçevede hareket etmişse, Kürt ulusçuluğu adına kendince harekete geçtiğini iddia eden bu terör örgütü de aynı tek tipçi ve aynı diktacı yöntemlerle hareket etti. Kendisinden başkasına tahammülü olmayan, parçalayıcı, bölücü bir anlayış."

- "Bizimle konuşmak isteyenle konuşuruz. Bizimle bir şeyi herhangi bir şekilde istişare etmek, tartışmak isteyenle, Mecliste, özgür ortamda her yerde tartışırız. Ama, Moğol ruhu gibi, Haçlı yaklaşımı gibi, sömürgeci anlayış gibi, son kalemizi yıkmak isteyenlere, millet olarak bizim aramıza nifak sokmak isteyenlere karşı konuşacağımız tek dil, milletin birliği ve beraberliği dilidir. Eğer milletin birliği ve beraberliği, bu son kalenin mevcudiyetine yönelik bir tehdit söz konusu olursa yüreğimiz ne kadar muhabbetle doluysa, bileğimiz de o kadar kudretle bezenmiş ve bilenmiştir."

- "Bakanlar Kurulu olarak tam bir sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Bütün yaralar sarılacak. Allah'ın izniyle bu milletin, ola ki yerinden göç etmek durumunda kalmış her bir ferdinin yarasını sarar, gözyaşlarını dindirir, bağrımıza basar, geleceğe onları en iyi şekilde hazırlarız."

- "10 ayaklı, 10 temel esasa dayanan eylem planının ana unsurların açıklıyorum. Birincisi psikolojik unsur. Bu dönemde, geçmişte olduğu gibi millet vicdanı ve hikmetiyle devlet aklını birleştireceğiz. Millet ve devlet arasındaki farklar tümüyle ortadan kalkacak, parçalayıcı ulusçuluk anlayışı yerine birleştirici, bütünleştirici millet anlayışı ve insan odaklı devlet anlayışını yerleştireceğiz"

- "Kamu düzenini kim tehdit ederse, hangi gerekçeyle olursa olsun mutlak surette durdurulacak ve engellenecektir"

- "Yüzümdeki tebessümü yanlış anlamasınlar. Her zaman kullandığım pozitif dili yanlış yorumlamasınlar. Biz, izzeti mahviyetle birlikte gerçekleştirmiş bir geleneğin çocuklarıyız. Halk karşısında bir hiç olacak kadar mahviyetle davranırız, zalim karşısında en güçlü izzet ile muamele etmesini de biliriz."

- "Kimse merak etmesin. Bütün vatandaşlarımızın terörden kayıplarını telafi edeceğiz. Bunar yangın çıkardılar, biz yangın yerinde bir gülistan inşa edeceğiz inşallah."

(11.54/13.09/13.31/13.51/14.07) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Terörle Mücadele Eylem Planı

- Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı 10 maddelik Eylem Planı'na göre, millet vicdanı ve hikmetiyle devlet aklı birleştirilecek. Millet ve devlet arasındaki farklar tümüyle ortadan kalkacak.

- Kapsamlı bir demokratik reform süreci başlatılacak. Başta yeni anayasa olmak üzere, Türkiye'nin vesayet kuralları değiştirilecek.

- Yeni bir yasal düzenleme ile bütün tarihi şehirler, tarihi dokusu içinde yeniden ihya edilecek.

- Yerel yönetimlerin yetkileri genişletecek ama bu yetkilerin istismar edilmesine izin verilmeyecek.

- Bütün illerde ve ilçelerde "İstişare Meclisleri" kurulacak.

- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı'nın ilave bir güvenlik tedbiri planı olmadığını belirterek, "Bu bir rehabilitasyon sürecidir. İki ayı aşkın süredir devam eden terörle mücadele sonrasında ortaya çıkacak durumu ortadan kaldırmaya dönüktür" dedi.

(11.29/12.56) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal'de Devlet Başkanı Macky Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Rusya'nın, Türkiye'nin Suriye'ye askeri harekat hazırlığı içerisinde bulunduğuna yönelik" iddialarına ilişkin, "Rusya'nın bu yaklaşım tarzını gülerek karşılıyorum. Önce Rusya şu an Suriye sınırları içerisindeki öldürmüş olduğu insanların hesabını vermesi lazım, rejim ile işbirliği halinde öldürdükleri insan sayısı 400 bine ulaştı. Şu anda Rusya, Suriye içerisinde bir işgal hareketi halindedir" dedi.

(15.53) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- TSK'dan Kandil'e harekat

- Terörle mücadele harekatı kapsamında, gece boyunca çok sayıda F-4E 2020 ve F-16 uçağı ile yapılan sınır ötesi harekatta, Irak'ın kuzeyinde Kandil bölgesinde terör örgütüne ait tespit edilen hedefler akıllı mühimmat kullanılarak etkisiz hale getirildi.

(15.12)

5- Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Cudi Mahallesi'nde bir binada bulunduğu iddia edilen yaralılar için Nusaybin Caddesi'nde güvenli bölgede bekleyen sağlık ekibiyle görüştü. Ekiplerle fotoğraf çektiren Bakan Müezzinoğlu, personelin bölgedeki çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

(13.23) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik düzenlenen operasyonda, 2 askerin şehit edildiği bildirildi.

- Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonda 9 terörist etkisiz hale getirildi.

- Şırnak'ta Emniyet Müdürlüğü binasına PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırının ardından çıkan çatışmada 4 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

- Hakkari'de eylem hazırlığında oldukları belirlenen terör örgütü PKK mensuplarına yönelik hava operasyonunda 12 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

- Van'ın Erciş ilçesinde sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Erciş Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Çiçek tutuklandı.

(15.36/14.08/13.33/14.06/12.14) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları sonucu yeni mülteci sorunlarının oluştuğunu belirterek, "Mülteci akının kuvvetlenmesi bakımından, 100 binlerle ifade edilebilecek yeni bir dalganın gelmesi korktuğumuz senaryolardan birisiydi. Ümit ederim ki gerçekleşmez. Ama maalesef gidişat oraya doğru" ifadesini kullandı.

(11.29)

8- Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği 3 milyar avroluk desteğin gecikmesinin, bundan elde edilecek faydanın da gecikmesine neden olduğu uyarısında bulundu.

(14.16) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Halep’e düzenlenen hava saldırılarından kaçan Suriyeliler için AFAD Nüfus Hareketi Yönetim Sistemi hazır hale getirildi.

(14.07) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Suriye'nin Lazkiye kırsalında bulunan Türkmendağı'nın güneyindeki çatışmalar sürerken, Cebel Ekrad'a kara harekatı başlatan rejim güçleri geri püskürtüldü.

11- Güvenlik güçleri, sınırlardan yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 920 kişiyi yakaladı.

(15.48)

12- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın büyük ölçüde muhalifleri hedef alan hava saldırılarının, Suriye barış görüşmelerini baltaladığını bildirdi.

(11.26/11.12)

13- ABD, Irak ve Suriye'deki DAEŞ militanlarının sayısının azaldığını açıkladı.

- ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suudi Arabistan’ın terör örgütü DAEŞ’e karşı uluslararası koalisyona kara kuvvetleriyle katılma fikrini “memnuniyetle karşıladığını” belirterek, konuyu gelecek hafta Brüksel'de Suudi yetkililerle ele alacağını söyledi.

(10.17/07.35)

14- Almanya Başbakanı Angela Merkel, 8 Şubat Pazartesi günü Türkiye'ye çalışma ziyareti gerçekleştirecek.

(13.59)

15- Gaziantep'te aynı aileden 5 kişi, evlerinde silahla vurularak öldürülmüş halde bulundu.

- Gaziantep'te bir kişinin, ayrı yaşadığı eşinin de arasında bulunduğu 4 kişiyi öldürdüğü, 2 kişiyi yaraladığı öne sürüldü.

(11.09/02.06) (Fotoğraflı-Görüntülü)


16- Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce, Marmara'nın doğusu ve Batı Karadeniz'de görülecek yağmur şeklindeki yağışların gece saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve kar yağışına dönüşeceği bildirildi.

(14.14)

17- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesince meslekten ihraç edilen eski savcı Zekeriya Öz hakkında 2009-2013 yılları arasında gelir ve giderleri arasındaki orantısızlık nedeniyle "haksız mal edinme" suçundan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açıldı.

(11.12)

18- Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili çalışma grubu, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange lehinde karar alarak İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi olduğuna" bildirdi.

- Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu Sekreteri Christophe Peschoux, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi" olduğuna karar verilmesine rağmen, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ni terk etmesi durumunda büyük ihtimalle tutuklanacağını söyledi.

(10.47/13.48)

19- Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, istişareler için 10 aydır bulunduğu Ankara’dan bugün tekrar görev yerine döndü.

(04.20)

20- Japonya'nın güneyinde yer alan Sakurajima Yanardağı'nın yeniden faaliyete geçtiği bildirildi. Yanardağ 2 kilometre yüksekliğe kadar kül püskürtüyor. (14.10)

21- Mali'de silahlı kişilerin, BM İstikrar Misyonu'na (MINUSMA) bağlı askerlerin bulunduğu La Palmeraie oteline saldırı düzenlediği belirtildi. (12.57)

22- Birleşmiş Milletler, İsrail tarafından gözaltına alınmasının ardından 73 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk'ın sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle endişe duyduğunu açıklayarak, İsrail'e suçlama ve duruşma olmadan gözaltı uygulamasına son verme çağrısında bulundu.

(15.01)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler