Aa Günün Başlıkları

Aa Günün Başlıkları

28 Mayıs 2015

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle: 

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan: 

- "Sistemde bir güncelleme gerekiyor. Bu güncellemenin adı başkanlık sistemi. Millet işte burada bizimle birlikte yeni Türkiye'yi de istiyor, yeni anayasayı da istiyor, başkanlık seçimini de istiyor. 7 Haziran'da şoförlerimizi, milleti, sandığını küçümseyenlere haddini bildirmeliyiz."

- "Başkanlık sistemini kim istemiyor diye bakıyoruz. Gördüklerimiz şunlar; terör örgütü istemiyor, Pensilvanya istemiyor, halka 'Bidon kafalı, göbeğini kaşıyan adam' diyenler istemiyor, Ermeni diasporası istemiyor. Bir de bunlarla aynı çizgiye gelmekten zül duymayan muhalefet partileri, başkanlık sistemini istemiyor"

-"Bir başkası çıkmış, 'Cumhurbaşkanı nereye çağrılsa gidiyor, evde konserve mi yapacaksınız, yufka mı açacaksınız, çağırın gelir' diyor. Evet ben, milletin çağırdığı her yer bugüne kadar gittim, bundan sonra da giderim."

(11.48-11.54) (Fotoğraflı-Görüntülü)

 

2- Başbakan Davutoğlu:

- "Her şeyi göze alırız bir tek vatandaşımızın tehdit altında yaşamasını kabullenemeyiz"

- "7 Haziran'da inşallah seçim sonrasında tekrar emaneti devraldığımızda mutlaka bütün siyasi parti liderleriyle, sivil toplum kesimleriyle 'yeni Türkiye'yi inşa etmek' diye güçlü bir idealden bahsediyorsak, hepsiyle temas halinde olurum, hiç birini bu anlamda dışarıda, karşıda görmem. Başta anayasa olmak üzere, her konuyu görüşmeye hazır olduğumuzu da ifade ederim"

- "Kendilerine güvenseler başkanlık sistemine 'evet' derler, kendileri için tekrar bir şans olur. Başkanlık seçimine gidilecek yeni bir şans olacak. Yoksa Sayın Cumhurbaşkanı 2019'a kadar cumhurbaşkanı, biz de kazandığımızda 2019'a kadar başbakanız, hükumetiz. Onlara bir şans yok"

(00.50-03.12)

 

3- Yurtdışında, 7 Haziran'da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 8 Mayıs'tan bugüne 685 bin 158 Türk seçmen sandık başına gitti

- Almanya, 413 bin 9 oy sayısıyla Avrupa'da en fazla oyun kullanıldığı ülke oldu

(10.02)

 

4- CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, seçim yasaklarına aykırı yapılacak faaliyetlere izin verilmemesi, bu tür faaliyetlerin yayınlanmamasına karar verilmesi talebiyle, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvuruda bulundu.

(12.31)

 

5- Eskişehir'in İnönü ilçesinde faaliyet gösteren Ford Otosan firmasının, ücretlerinin artırılması talebiyle eylem başlatan işçilere gönderdiği açıklamada, "Üretim başında olan ve işine sahip çıkmayı sürdürecek hiçbir çalışanımızın işine son verilmeyecektir. Tüm çalışanlarımızın sendikal özgürlükleri tanınmaktadır" ifadesi kullanıldı.

(11.36)

 

6- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Adabank Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satışında ihale tarihini 28 Temmuz 2015 tarihine erteledi.

(09.03)

 

7- İnsan Hakları İzleme Örgütü, Güneydoğu Asya'da yaşanan göçmen krizi konusunda yapılacak toplantıda "sorunun temel kaynağı" olan Myanmar'a, Rohingyalara yönelik politikasını değiştirmesi için "baskı yapılması" gerektiğini bildirdi. 

(10.22)

 

8- ABD yönetimi, İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasındaki nükleer müzakerelerde nihai anlaşma için 30 Haziran olan hedef tarihin uzatılmasını düşünmediğini ifade etti.

(00.20)

 

9- 65. FIFA Kongresi, devam eden rüşvet operasyonu ve 2018 ile 2022 FIFA Dünya Kupası kapsamında yürütülen soruşturmanın gölgesinde yarın başlayacak

(11.38)

 

10- UEFA Avrupa Ligi finalinde Ukrayna temsilcisi Dnipro'yu 3-2 yenerek şampiyon olan İspanyol ekibi Sevilla, kupayı 4. kez kazanan ilk takım oldu. 

- Sevilla'ya kupasını, UEFA Başkanı Michel Platini verdi.

 (00.09/02.56) (Fotoğraflı)

 

11- KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, müzakere süreci kapsamında ara bölgede bir araya geldi.

(09.58)

 

12- KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik Adıyaman merkezli 3 ilde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 12 kişiden 10'u adliyeye sevk edildi. 

(12.02)

 

13- Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (YURTKUR) bağlı yurtlara yerleşmeye hak kazanan öğrenciler, kayıtlarını e-kayıt sistemiyle yapabilecek.

(12.25)

 

14- Belçika'nın hava trafik kontrol sistemi (Belgocontrol) elektrik arızası nedeniyle durunca, 200 sefer iptal edildi.

(00.56)

 

15- ABD'nin başkenti Washington'daki federal yargıç, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, eski Dışişleri Bakanı ve Demokrat Parti'nin başkan adayı Hillary Clinton'ın bakanlık yaptığı döneme ait e-posta yazışmalarını gelecek ay sonundan başlayarak gruplar halinde her 30 günde bir kamuoyuna açıklaması gerektiğine hükmetti.

(04.37)

 

16- Irak'ta ABD öncülüğündeki koalisyon ve güvenlik güçlerinin DAEŞ'e yönelik operasyonlarında, örgüt militanı 121 kişinin hayatını kaybettiği, 28'inin yaralandığı bildirildi.

(00.21)

Kaynak:Haber Kaynağı