8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Din-Bir-Sen Genel Başkanı Özdemir:- "Kadınların hem evinde hem iş yerinde hem de yaşadığı çevrede inancını rahatça yaşamasını, anne, eş ve çalışan kadın olarak haklarının verilmesini istiyoruz"- Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Taşkın:- "Hasta ve yakınlar

ANKARA (AA) - Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası, Anadolu Sağlık-Sen ve Türkiye Sakatlar Federasyonu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle birer mesaj yayımlandı.

Din-Bir-Sen Genel Başkanı Yusuf Özdemir mesajında, Türkiye'de kadınların dramının büyük olduğunu, hala hakkını hukukunu bilmeyen, alın teri ve iffeti çalınan, dayak yiyen, öldürülen ve sırtından para kazanılan kadınlar bulunduğunu bildirdi.

Özdemir, en başta Müslüman kadınların haklarının verilmesi gerektiğini belirterek, "Dünyanın gözü önünde ikiyüzlü davranan emperyalist devletler, Hıristiyan aliminde kadın hakları denilince ortalığı ayağa kaldırırken, söz konusu Müslüman kadın olduğu zaman sus pus oluyorlar. Yemen'de, Irak'ta, Suriye'de, Arakan'da binlerce Müslüman kadın işkence gördü, tecavüze uğradı. Gözyaşı ve acı içerisinde yaşam savaşı veriyor." ifadelerini kullandı.

Sendika olarak kadınların sosyal, ekonomik ve kültürel bütün haklarını elde etmesini istediklerini belirten Özdemir, "Özellikle Kur'an kurslarında çalışan kadınların özlük haklarının iyileştirilmesini ve sosyal haklarının bir an önce yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

-"Sağlık teşkilatındaki kadınların sorunları çözülmeli"

Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Türkiye'de ve Müslümanların yaşadığı ülkelerde kadınlara hakkettiği değerin verilmediğini savundu.

Taşkın, "Ülkemizde çalışan kadınlar çeşitli zorluklar içinde çalışma hayatını sürdürebiliyor. Halbuki kadınların bulunduğu iş hayatında düzen, tertip ve iş barışı vardır. Devletin, kadın haklarını düzenleyici etkili tedbirler alması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık teşkilatlarında doktor, ebe, hemşire, teknisyen, laborant, memur, hizmetli gibi görevlerde hizmet veren kadınların yıpranma payı başta olmak üzere özlük haklarını alamadıklarını öne süren Taşkın, "Sağlık teşkilatlarında çalışan kadınlara mobbing uygulanıyor. Yetersiz personel nedeniyle fazla çalışıyorlar. Şiddete, tacize maruz kalıyorlar. Hasta ve yakınları tarafından darp edilen, hatta öldürülen sağlık çalışanlarının sorunları dikkate alınmalıdır. Sağlık teşkilatlarında çalışan kadınların sorunları bir an önce çözülmelidir." ifadesini kullandı.

- "Kadına saygı bir zorunluluk"

Türkiye Sakatlar Federasyonu Başkanı Yusuf Çelebi de yayımladığı mesajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, kadınların arzu ettiği konuma ulaşması için önemli çalışmalara imza atıldığını belirterek, "Medeni Kanun'da yapılan düzenlemeler, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 12 Eylül referandumuyla kadına pozitif ayrımcılığın anayasal güvence altına alınması bu konudaki kararlılığın önemini göstermektedir." ifadelerine yer verdi.

Kadınların maruz kaldığı şiddetin hala önemli bir sorun teşkil ettiğini belirten Çelebi, kadının sosyal hayattaki konumunun güçlendirilmesinin, kadınlara karşı şiddetin ortadan kaldırılmasının ve 'cenneti annelerin ayağının altına seren' bir dinin mensuplarına saygının bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler