7. Uluslararası İpek Yolu Forumu

7. Uluslararası İpek Yolu Forumu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Akçin: - "İpek Yolu Forumu'nda ülkelerin ana konusu gümrük geçiş noktalarını mümkün olduğunca hızlandırmak. Biz Türkiye olarak bu konuda öncülük yapıyoruz"

AKTAU (AA) - Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin, İpek Yolu ülkelerindeki gümrük geçiş noktalarındaki süreçlerin hızlandırılması konusunda Türkiye’nin öncülük yaptığını söyledi.

Kazakistan Maliye Bakanlığı Devlet Gelir Komitesi tarafından Türk Keneşi'nin katkılarıyla Kazakistan’ın Hazar deniz kıyısındaki Aktau kentinde "İpek Yolu Ülkeleri Arasında Ticaretin Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılmasında Gümrük İdarelerinin Rolü” konulu 7. Uluslararası İpek Yolu Forumu gerçekleştirildi.

Foruma Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Abzal Saparbekulı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Akçin’in yanı sıra Gürcistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Çin’den gümrük daireleri başkanları ve temsilciler katıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan Kazakistan Maliye Bakanlığı Devlet Gelir Komitesi Başkan Yardımcısı Gosman Amrin, Kazakistan’ın uluslararası ticaretin kalkınması, rekabetin iyileştirilmesi ve gümrük dairelerinin faaliyetinin şeffaflığının artırılmasını teşvik etmek için önlemler aldığını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Akçin, toplantıdan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin başta olmak üzere İpek Yolu ülkelerinde üretilen ürünlerin tüketicilere ulaştırılmasının mümkün olduğunca hızlı ve ucuz yapılması gerektiğini belirtti.

Günümüzde İpek Yolu güzergahında gemilerle yapılan ürün sevkıyatının bir aydan fazla zaman aldığına dikkati çeken Akçin, "Bugünkü hesaplamalara göre eğer biz atalarımızın yüzyıllarca önce keşfettiği yolu tekrar canlandırırsak bu süreyi 13 güne kadar indirme ihtimalimiz var." dedi.

Akçin, forumun ana konusunun gümrük geçişlerini mümkün olduğunca hızlandırmak olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu nedenle biz Türkiye olarak bu konuda öncülük yapıyoruz. Çoğu zaman sınır kapıları örneğin Çin, Kırgızistan ve limanlar inceleniyor. İnceleme sonuçlarında iş akışlarındaki sorunlar çıkarılıyor. Burada elektronik ortamda veri geçişini sağlayarak hızlı geçişin sağlanması temel prensibimizdir. Başlangıçtan bugüne daha iyi bir durumdayız. Ama amaçlanan hızda olmadığımızı düşünüyoruz."

İpek Yolu güzergahında altyapı ve Hazar geçişindeki sorunlara değinen Akçin, feribotların düzenli tarifesinin olmamasının sevkıyatın hızını düşürdüğünü ve bu sorunu ortadan kaldırmak için Türkiye’nin Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan ile ortak çalıştığını dile getirdi.

Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcısı Saparbekulı, Türk Keneşi’nin asıl hedefinin üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek olduğunu ifade ederek, "Üye ülkelerimizin gümrük alanındaki potansiyelini geliştirmek amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda Türkiye Gümrük Bakanlığının katkılarıyla çeşitli konularda seminerler düzenleniyor." diye konuştu.

Şu an üye ülkeler arasındaki gümrük geçişlerinin kolaylaştırılmasını öngören ön bilgi paylaşım sistemi anlaşmasının taslağını hazırlama çalışmalarının sürdüğüne işaret eden Saparbekulı, anlaşmanın gelecek yıl Türkiye’de yapılacak olan Gümrük Bakanları toplantısında imzalanacağını aktardı.

Hazar Denizi gümrük geçişlerdeki en büyük sorunun altyapıyla ilgili olduğunu vurgulayan Saparbekulı, Kazakistan’ın ikinci limanı Kurık’ın inşaatının tamamlanmasıyla altyapı sorununun çözüleceğini sözlerine ekledi.

Forumun katılımcılarının yarın Aktau Limanı'nı ziyaret etmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :