7. Türkiye Enerji Zirvesi

7. Türkiye Enerji Zirvesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak: (2)- "(Şanghay İşbirliği Örgütü) Dünyanın büyüyen ekonomileri içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, olumlu bir gündemle desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duy

ADANA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını Türkiye'nin almasına ilişkin, "Biz Türkiye olarak ülkenin ve paydaşlarının menfaatine olan her türlü iş birliğine açık olmak durumundayız. Dünyanın büyüyen ekonomileri içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, olumlu bir gündemle desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız." dedi.

Albayrak, Adana'da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde konuştu.

ŞİÖ'nin önemli bir örgüt olduğuna değinen Albayrak, "ŞİÖ yakından takip ettiğimiz iş birliği örgütlerinden bir tanesi. Türkiye artık bölgesindeki coğrafyada eskisinden çok daha farklı bir iletişim stratejisi uyguluyor. Her zaman bunu ifade ediyoruz. Kazan-kazana dayalı, bölgedeki enerji, ekonomi ve farklı politikalar üzerinde barışa, huzura katkı yapacak projeler ile işbirliği anlamında ve arz güvenliğine katkı sağlama anlamında her projeye olumlu bakıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Albayrak, Türkiye'nin büyüyen bir ülke olduğunu ve enerji sektörünün de büyümesine katkı sağladığını da belirtti.

ŞİÖ'nin dünya ekonomisinin en önemli birkaç ülkesinden ikisini (Çin, Rusya) içinde barındırdığını hatırlatan Albayrak, "2017'de Pakistan ve Hindistan'ın da yer alacağı bir örgütten bahsediyoruz. Ekonomik olarak üretimden, pazardan bahsedecekseniz her pazar, her ekonomik coğrafyayla iletişim ve diyalog içerisinde olmak zorundasınız. Bizim uzun yıllardır süregelen bir stratejik ortaklığımız var birçok alanda olduğu gibi. Bunun devam ettiği bir süreçte Şangay'la ilgili soru işaretleriyse amaç, biz Türkiye olarak hiçbir konuya negatif gözle bakmayız. Biz Türkiye olarak ülkenin ve paydaşlarının menfaatine olan her türlü işbirliğine açık olmak durumundayız. Dünyanın büyüyen ekonomileri içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, olumlu bir gündemle desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız. Dünyanın enerji kulübü olma anlamında da en büyük örgütlerden biri." diye konuştu.

- Türk Akımı

Albayrak, Rus gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı projesine ilişkin de projenin uzun yıllardır gündemde olduğunu anlattı.

Son dönemde projede ufak tefek değişiklikler olduğunu hatırlatan Albayrak, "Projenin Türkiye için anlamına baktığımızda Türkiye'nin Batı Hattı üzerindeki mevcut güzergahında önümüzdeki dönemde yaşanabilecek Doğu Avrupa üzerindeki teknik problemleri de göz önünde bulundurarak Rusya'dan alternatif güzergah olarak oluşturulmuş bir proje. Biz her projeye kazan kazan olarak bakıyoruz. Türkiye çok yoğun enerji ve doğalgaz tüketen bir ülke. Özellikle kış aylarında en ufak bir gaz tedariğindeki sıkıntıyı elimine etmek için uyguladığımız bir strateji var.Özelikle gaz anlamında arzın istikrarlı bir şekilde tedariği anlamında yatırımlarımızı biliyorsunuz. Bu çerçevede baktığımızda master plandaki Türkiye'nin enerji arz güvenliğine hizmet edecek bir proje." değerlendirmesinde bulundu.

- BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılması

Bakan Albayrak, BOTAŞ'ın yeniden yapılandırılmasına ilişkin ise bu adıma olumlu baktığını ifade ederek, "Tüm bu çerçeveyi Türkiye Petrolleri, BOTAŞ ve Enerji Bakanlığı çatısı altındaki tüm kurumlar olarak düşünmek lazım. Enerji sektöründeki kritik kurumların bölgesel olarak da önemli birer oyuncu olması konusu çok önemli. Enerji piyasalarında önemli bir oyuncu olmak için kaynak rezervi ve kapasite gerekmiyor. Bunlar olmadan da önemli oyuncular olunabiliyor, buna şahidiz." dedi.

Türkiye'nin 2023, 2053 hedeflerine de değinen Albayrak, "Sadece kamu için değil enerji sektöründeki birçok büyük grubumuzun da bu çerçevede kendilerini yapılandırarak bölgesel ve küresel olma yolunda hedef çizebilecek fırsatları olduğunu düşünüyorum. Türkiye artık eski Türkiye değil. Bölge ve dünya da eskisi gibi değil. Tüm bu kurumları değiştirmek ve dönüştürmek zorundayız. Değişime ayak uyduramazsanız isminiz unutulur gider. Devletimizin ismi kadar kurumlarımızın da isminin duyulmasının vakti gelmiştir. Türkiye'de dünya tarihinin son dönemdeki en önemli liderlerinden biri var. Bir vizyon var ve bunun altını doldurmamız lazım." ifadelerini kullandı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :