7. Boğaziçi Zirvesi

7. Boğaziçi Zirvesi

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani:- "Türkiye, Ürdün ve Avrupa, hakikaten kayda değer bir mülteci akınıyla baş etmek zorunda. Sayın Erdoğan'ın destekleri sayesinde ilk insani yardım zirvesi burada düzenlendi ve sorunlar masaya yatırıldı"- "Bizce yapılması g

İSTANBUL (AA) - Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, "Türkiye, Ürdün ve Avrupa, hakikaten kayda değer bir mülteci akınıyla baş etmek zorunda. Sayın Erdoğan'ın destekleri sayesinde ilk insani yardım zirvesi burada düzenlendi ve sorunlar masaya yatırıldı." dedi.

Nishani, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"ne katıldı.

Zirvede konuşan Nishani, toplantıda bulunmaktan çok memnun olduğunu belirterek, toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Zirvede önemli konuları masaya yatıracaklarını aktaran Nishani, "Özel olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Kendisi kardeşim ve dostumdur. Türkiye'de bizleri çok iyi ağırladılar. Son derece özel bir zamanda bu zirveyi düzenliyoruz. Dünyanın birçok yerinde ciddi sıkıntılar var. Hakikaten çok hızlı değişen bir dünyadayız. Ortak değerlerimizi sorguladığımız günlerden geçiyoruz. Bu minvalde insani var oluşumuzu uzun vadede sorgulamamızı gerektiren günlerden geçiyoruz." diye konuştu.

- "Daha yakın iş birliği yapmalıyız"

Nishani, geçen 10 yıl içinde dünyada önemli değişiklikler olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çok kutuplu bir dünyada yaşıyoruz. Yeni ekonomik dengeler var. Öncelikle doğru analiz yapmamız gerekiyor. Neler yaşadığımızı anlamamız gerekir. Buna göre de çözüm önerilerini ortaya koymalıyız. Hayat, ekonomi, iş birliği ve iletişim günümüzde küresel bir mahiyete büründü. Bu da hepimizi etkiliyor. Daha yakın bir şekilde iş birliği yapmalıyız ve eş güdüm içerisinde faaliyetler yapmalıyız. Çok hızlı bir dönüşüm yaşıyoruz. Güvenlik konusunda da farklı oluşumlar söz konusudur. Yüzünü geleceğe dönen insanlık geçmişte yaşadıklarını unutuyor. Bununla beraber çeşitli riskler söz konusu. Ülkelerimizde de farklı riskler söz konusu. Bu zirvenin tam da bu zamanda düzenlemesi çok önemli. Farklı alanlardan farklı uzmanların bir araya gelmesi son derece önemli."

Bu tür zirvelerdeki çalışmaların farkındalık oluşturduğunu aktaran Nishani, dünyadaki ekonomik çalkantılar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Nishani, söz konusu ekonomik sıkıntıların Avrupa'da da görüldüğünü belirterek, "Avrupa ve AB çok daha esnek olmaya başladı. Avrupa dışından gelen sermayeye kucak açıyorlar." dedi.

Küresel ve bölgesel çatışmalara dikkati çeken Nishani, özellikle Ortadoğu'da birçok sıkıntı olduğunu söyledi.

Nishani, bu gelişmelerin yeni krizlere neden olabileceğini anlatarak, "Bunlar yıkıcı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Balkanlar'da Yugoslavya'nın çökmesinden sonra bizler de benzer bir süreç yaşadık. Etnik sıkıntılar oldu." diye konuştu.

Bütün Balkan ülkelerinin iyi ilişkiler içerisinde olduğunu belirten Nishani, bunların sevindirici gelişmeler olduğunu kaydetti.

Nishani, insanların çektiği acıların sonlanması için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, Ürdün ve Avrupa, hakikaten kayda değer bir mülteci akınıyla baş etmek zorunda. Sayın Erdoğan'ın destekleri sayesinde ilk insani yardım zirvesi burada düzenlendi ve sorunlar masaya yatırıldı. Burada da bundan söz ediyoruz. 1990'lardan sonra bizler de benzer durumlar yaşadık. Bizce yapılması gereken; krizin kaynağına odaklanmaktır. Sorunu çözerken Suriye ve Irak'a odaklanmak gerekir. Birlik ve dayanışma içinde olmalıyız. Bu sayede insanların yaralarını sarabiliriz. Arnavutluk olarak bu krizden doğrudan etkilenmedik ama taahhüdümüzü ortaya koymaya hazırız."

Arnavutluk'un, DEAŞ'a karşı uluslararası birlik içinde yer aldığını anımsatan Nishani, ülke olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Nishani, diyaloğun geliştirilmesi çağrısı yaparak, bu sayede terörizmin etkilerinin azaltılacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :