5 Nisan Avukatlar Günü

5 Nisan Avukatlar Günü

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, "Avukatlık, hakkı ve haklıyı savunmak, güce karşı durabilmektir" değerlendirmesinde bulundu.

Sındır, "5 Nisan Avukatlar Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, avukatlığın, savunmanın kutsallığı ilkesi ile savunmanın temsilcisi olduğunu belirtti.

Öncelikle yürütmenin yargı üzerinde kurduğu baskı ortamının ortadan kaldırılması ve herkesin yargı kararlarına saygı gösterdiği bir hukuk ikliminin sağlanması gerektiğini ifade eden Sındır, şunları kaydetti:

"Her şeyin tek adama bağlanması ve kararların onun merkezinde yürütülmesine son verilmelidir. Bu anlamda da avukatların hukuk devleti ve bağımsız yargı sistemindeki özelliği temelinde çalışma koşulları esas alınmalıdır. İnsan haklarını savunma ve koruma, haksızlığa ve hukuksuzluklara karşı çıkma duygusu ile görevini yapan avukatlarımız ileri demokratik toplumun temel güvencesini oluşturmaktadır. Avukatlık hakkı ve haklıyı savunurken güce karşı dik duruşunu gösterebilme marifetidir. Bu konuda Paris Barosu Avukatı Molierac'ın 'Avukatlar tarih boyunca köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı.' sözlerindeki gibi avukatlık ne iktidara, ne hakime ne de hiçbir güce tabi olmamaktır."

- "Çağdaş hukuk sisteminin ayrılmaz ögesi..."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da Avukatlar Günü'nü kutladı.

Hukuk devletinin, çağdaş uygarlığın ulaştığı en önemli aşama olduğunu vurgulayan Torun, yargı erkinin yürütme ve yasama erkinden bağımsız, özgür ve güvenceli olmasının, demokratik devletin vazgeçilmez koşulu olduğuna dikkati çekti.

Torun, şunları kaydetti:

"Toplumsal huzurun, gelişmenin ve ilerlemenin ön koşulu, yurttaşların devlete güven duymaları, haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde demokratik yollardan sorunlara çözüm bulabilmeleri, adalete inançlarını yitirmeden haklarını aramalarını sağlayacak olanaklara sahip olmalarıdır. Hukuk devletinin temel ögelerinden savunma işlevini yerine getiren avukatlar, bireyleri hakları konusunda bilgilendirip, yönlendirerek ve bu hakların alınıp korunmasında yardımcı olarak yüce bir görevi yerine getirmektedirler. Bu duygu ve düşüncelerle, savunma hakkının uygulayıcısı ve çağdaş hukuk sisteminin ayrılmaz ögesi olan avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutluyor, selam ve saygılarımı sunuyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler