5 Aralık Kadın Hakları Günü

5 Aralık Kadın Hakları Günü

TESK Başkanı Palandöken: - "Kadınların, sahip olduğu hakları özgürce kullanmalarına olanak sağlamalıyız"- TÜRMOB Başkanı Yontan:- "Maalesef kadınlarımızla ilgili hala çözülmemiş sorunlar bulunmaktadır"

ANKARA (AA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kadınların, sahip oldukları hakları özgürce kullanmalarına olanak sağlanması gerektiğini belirtti.

Palandöken, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk kadınının, Mustafa Kemal Atatürk sayesinde 5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkına kavuştuğunu anımsattı.

Bu tarihin, her yıl Kadın Hakları Günü olarak anıldığını belirten Palandöken, "Türk kadını seçme ve seçilme hakkına kavuştuğunda dünyada sadece 28 ülkede kadınlar yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahipti. Bu da Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadınına verdiği önemi en açık şekilde gösteriyor. Kadınlar seçme ve seçilme hakkına Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştu." ifadesini kullandı.

Palandöken, bu günün, kadın sorunlarının gündeme getirilmesi ve çözüm bulunması yolunda önemli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Atatürk'ün de dediği gibi 'Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.' Çünkü hepimizi doğuran, büyüten ve yetiştirerek hayata kazandıran kadınlarımızdır. Kadınlar, sosyal hayatın her kademesine etki eder. O yüzden onların sahip olduğu hakları özgürce kullanmalarına olanak sağlamalıyız. Bu vesileyle kadınların daha özgür ve hiçbir kısıtlamayla karşı karşıya gelmediği günlere ulaşmasını diliyor, tüm kadınlarımızın Kadın Hakları Günü'nü kutluyorum."

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan da Kadın Hakları Günü'nün, aynı zamanda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıl dönümü olarak kutlandığını belirtti. Yontan, şu ifadeleri kullandı:

"Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk devrimlerinden birisidir. Kadınlarımızla ilgili birçok yasal düzenleme yapılmasına rağmen maalesef hala çözülmemiş sorunlar bulunmaktadır. Kadına karşı şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı ortadan kaldırılmalıdır. Ülkemizde kadınların siyasal yaşama katılmaları açısından köklü bir dönüşümü temsil eden Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıl dönümünü kutluyor, bu hakları kadınlarımıza kazandıran Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, minnet ve rahmetle anıyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :