4. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

4. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

Kamu Başdenetçisi Malkoç:"Kararlarımızla idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine, iyi yönetim ilkesinin yerleştirilmesine ve insanımızın hak arama kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaya çalışmaktayız"

ANKARA (AA) - Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Kararlarımızla idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine, iyi yönetim ilkesinin yerleştirilmesine ve insanımızın hak arama kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaya çalışmaktayız." dedi.

Malkoç, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, Kamu Denetçiliği Kurumunca (KDK) düzenlenen 4. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu'nda konuştu.

KDK'nın 2010 yılında anayasa değişikliğiyle Anayasa'nın 74'üncü maddesinde yer aldığını ve 2012'de çıkarılan 6328 Sayılı Kanun'la kurulduğunu anlatan Şeref Malkoç, 4 yıldan beri hizmetlerini sürdürdüğünü belirtti.

Malkoç, KDK'nın, "İnsanların en hayırlısı, insanlara en fazla faydası dokunandır" inancı ve yine "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesiyle çalışmalarını sürdürdüğünü, bu prensipleri kendisine rehber edindiğini söyledi.

Kurumun, 6328 Sayılı Kanun'un 1'inci maddesinde belirtildiği üzere "kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin şikayet mekanizmasıyla idarenin her türlü eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarını insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde hukuk ve adalet yönünden incelediğini" aktaran Şeref Malkoç, bu yönüyle idareyi bir bakıma denetlediğini belirtti.

Malkoç, "Kararlarımızla idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine, iyi yönetim ilkesinin yerleştirilmesine ve insanımızın hak arama kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaya çalışmaktayız." diye konuştu.

İnsanların, KDK kararlarıyla güçlü idare karşısında hakkını aradığını dile getiren Kamu Başdenetçisi Malkoç, bununla birlikte toplumun önemli konu ve sorunlarıyla ilgili rapor hazırlayarak, bunları toplumun dikkatine sunmanın da KDK'ya verilen görevler arasında bulunduğunu ifade etti.

Malkoç, "Türkiye bir yandan hızlı tren, otoyollar, köprüler, nükleer santraller yaparak kalkınmasını süratle tamamlamaya çalışırken, diğer yandan toplumun huzur ve barışı, refahı için PKK, DEAŞ, FETÖ gibi dünyanın en kanlı, sinsi örgütleriyle de mücadele etmektedir. Çok şükür ki bu mücadele, hukukun içerisinde devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da tarihinin en kritik gecesini yaşadığını belirten Şeref Malkoç, hainlerden oluşan cuntanın yurt dışından aldığı destekle milletin ve devletin varlığına son vermek istediğini, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cesareti, feraseti, basireti, dirayeti ve liderliğiyle milletin büyük kahramanlığı sonucu darbenin bastırıldığını, anayasa, demokrasi ve hukuka sahip çıkıldığını söyledi.

Malkoç, Türk milletinin dirayetli tutumu, kararlı tavrı nedeniyle Başbakan Binali Yıldırım'a da minnettar olduğunu ifade etti.

Darbe girişiminde şehit ve gazilerin olduğunu, milyonlarca vatandaşın mağdur olduğunu belirten Şeref Malkoç, gazileri minnetle andı ve şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e kayıtlı mültecilerin yarısından fazlasına, 3 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yaptığını vurgulayan Malkoç, Sahil Güvenlik Komutanlığının 150 bini aşkın kişiyi denizde boğulmaktan kurtardığını bildirdi.

Kamu Başdenetçisi Malkoç, 500 bin Suriyeli çocuğa eğitim verildiğini anımsatarak, 200 bin Suriyeli çocuğun bu topraklarda dünyaya geldiğini söyledi.

- "Türkiye insanlığın onurunu temsil etmektedir"

Yurt dışından gelen ombudsmanlarla forum yaptıklarını, bu forumda Türkiye'deki çalışmaları anlattıklarını ifade eden Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yemek bölümüne geçildiğinde uzaktan bir ülkeden gelen ombudsman yanımıza yaklaştı, 'Bu mültecilere bu kadar hizmet ediyorsunuz, ben de müracaat etsem beni de alır mısınız?' dedi. Gururlandık, milletimiz adına iftihar ettik. Türkiye insanlığın onurunu temsil etmekte ve haysiyetini korumaktadır. Dünyada insan hakları konusunda maalesef gerilemeler görülmekte, özellikle Avrupa'da seçimler münasebetiyle popülizm yükselmekte, yabancı düşmanlığı artmakta, ırkçılık yaygınlaşmaktadır. İslam düşmanlığı zirveye varmıştır. Mülteciler konusuna dünyadaki ombudsmanların dikkatini çekmek ve Türkiye'nin 3 milyon mülteciye yaptığı güzel hizmetleri anlatmak için bu sempozyumu düzenledik."

- 35 ülkeden 50 ombudsman

Toplantıya Endonezya'dan Kolombiya'ya, Mısır'dan Peru'ya, Rusya'dan İtalya'ya, İran'dan Danimarka'ya, Sudan'dan Bosna Hersek'e 35 ülkeden 50 ombudsmanın katıldığını belirten Şeref Malkoç, toplantıya yarın devam edileceğini ve 3 oturum gerçekleştirileceğini bildirdi.

Malkoç, birinci oturumda göç ve mülteci politikalarının, ikinci oturumda en mağdur mülteciler kadınlar ve çocukların durumunun ele alınacağını, üçüncü oturumda ise göçe bağlı olarak ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığının tartışılacağını açıkladı.

Sonuç bildirisini hazırlamak üzere bir heyet oluşturulduğunu aktaran Şeref Malkoç, "İnşallah sadece mülteciler konusu değil, terörle mücadele konusunda hukuk içinde yapılan mücadele de örnek olması açısından sonuç bildirgesine işlenecektir." şeklinde konuştu.

KDK'nın 2012'de kurulduğunu, ancak ombudsmanlığın köklerinin Osmanlı'ya dayandığını ifade eden Malkoç, Şeyh Edebali'den başlayarak tarihte ombudsmanlıkla ilgili örnek bir kararı anlattı.

Kamu Başdenetçisi Malkoç, programda emeği geçenlere teşekkür ederek, "Programın düzenlenmesinde en büyük katkı Sayın Cumhurbaşkanımızın. Bize bu konuda destek verdi, bizi yüreklendirdi, cesaretlendirdi, bu güzel salonu KDK'ya açtı, programa şeref verdi. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Allah hayırlı uzun ömürler versin." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler