3 bin 800 Suriyeliye çalışma izni

3 bin 800 Suriyeliye çalışma izni

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, gerekli şartlara sahip olup başvuru yapan 3 bin 800 Suriyeli sığınmacıya çalışma izni verildi- Suriyelilere başta inşaat, tekstil ve imalat sektörleri için verilen çalışma izinleri, en fazla 1 yıl geçerli olup süre

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, gerekli şartlara sahip olup başvuru yapan 3 bin 800 Suriyeli sığınmacıya çalışma izni verildi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, kendilerine Türkiye'de çalışma izni verilmesine imkan sağlayan düzenlemeden yararlanmaya devam ediyor.

Resmi Gazete'de 15 Ocak'ta yayımlanarak yürürlüğe giren "Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik" kapsamında başvuruda bulunan ve gerekli şartlara sahip olan 3 bin 800 Suriyeli, Türkiye'de çalışma iznine kavuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından Suriyeli sığınmacılara çalışma izinleri başta inşaat, tekstil ve imalat sektörleri için verildi.

Suriyelilere, en fazla 1 yıllığına verilen çalışma izin belgeleri, süresi dolduğunda yenilenebiliyor ancak bu ikamet izni yerine geçmiyor.

- Türk çalışan sayısının 10'unu geçmemesi koşulu

Suriyeli sığınmacıların, sadece Türk vatandaşlarınca icrasına izin verilen iş ve meslekler için yaptığı başvurular değerlendirmeye alınmazken, bir iş yerinde çalışmasına izin verilen Suriyeli sayısı, çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemiyor.

Buna karşın, işveren iş yerinin kayıtlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden çalışma izni başvurusundan önceki 4 haftalık sürede Suriyelilerin çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığını belgelendirirse, istihdam kotası uygulanmıyor. Yine kamu yararına çalışan dernek statüsüne sahip dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflarca insani yardım hizmeti faaliyetlerinde çalıştırılmak istenen Suriyelilere ilişkin yapılan çalışma izin taleplerinin değerlendirilmesinde istihdam kotası söz konusu değil.

Sağlık meslek mensuplarına Sağlık Bakanlığından, eğitim meslek mensuplarına ise Milli Eğitim Bakanlığından veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından "Ön izin belgesi" almaları koşuluyla çalışma izni verilebiliyor.

Bu arada, Suriyeli sığınmacılara sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışmak koşuluyla çalışma izin muafiyeti tanınıyor.

- Geçen yıl 64 bin 833 kişiye izin verildi

Türkiye'de çalışma izni almak için 2015'te dünyanın dört bir yanından yaklaşık 75 bin kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurdu. 64 bin 833 yabancıya çalışma izni veren Bakanlık, 2 bin 505 kişinin başvurusunu çeşitli gerekçelerle reddederken 8 bin 52 kişinin başvurusunu iade etti.

Bakanlıkça çalışma izni verilenler arasında 7 bin 866'sı kadın, 700'ü erkek olmak üzere toplam 8 bin 566 kişiyle Gürcistan uyruklular ilk sırada yer aldı. Gürcüleri 6 bin 37 kişiyle Ukrayna, 4 bin 283 kişiyle Kırgızistan, 4 bin 49 kişiyle Suriye ve 3 bin 344 kişiyle Türkmenistan uyruklular izledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :