29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na doğru

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na doğru

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay:- "(Kıbrıs müzakereleri) Temennimiz, devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an önce adil, kalıcı ve sürdürülebilir nitelikte bir anlaşma metni ile sonuçlanmasıdır"

LEFKOŞA (AA) - Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs'ta devam eden müzakere sürecine ilişkin, "Temennimiz, devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an önce adil, kalıcı ve sürdürülebilir nitelikte bir anlaşma metni ile sonuçlanmasıdır." dedi.

Büyükelçi Derya Kanbay, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bayrak Radyo Televizyonunda (BRT) konuşma yaptı.

Kanbay konuşmasına "Türk milletinin tabiatına ve adetlerine en uygun yönetim şeklinin cumhuriyet idaresi olduğunu ifade eden büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, en önemli eseri olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93’üncü yıl dönümünü bu yıl da büyük bir kıvanç ve coşkuyla kutlanıyor. Bu vesileyle, Kurtuluş Savaşımızın şanlı şehitleri ile kalplerimizde acıları hala çok taze olan 15 Temmuz şehitlerimizi ve ülkemizin bütünlüğü için terörle mücadelede yaşamını yitiren şehitlerimizi rahmet ve minnetle, tüm kahraman gazilerimizi de şükranla anmayı önemli bir görev biliyorum.” diyerek başladı.

- Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs Türk halkının adada maruz kaldığı acı ve elim tecrübeleri unutmayan Türkiye'nin, Kıbrıs’ta anayasal düzenin garanti sistemi altında olmasını temel politika olarak benimsediğine işaret eden Kanbay, "Temennimiz, devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an önce adil, kalıcı ve sürdürülebilir nitelikte bir anlaşma metni ile sonuçlanmasıdır." dedi.

- FETÖ'nün darbe girişimi

İktidarın millete ait olduğu bir yönetim şekli olan cumhuriyet sayesinde bugün ülkenin günden güne demokrasisini geliştirirken, birlik, beraberlik ve bütünlüğüne yönelik içeriden ve dışarıdan gelen her tür saldırıyı da bertaraf etmesini bildiğine işaret eden Kanbay, şunları kaydetti:

“Şunu açıkça ifade etmek isterim ki, 15 Temmuz’da terör örgütü FETÖ/Paralel yapılanmasının gerçekleştirmeye çalıştığı hain darbe girişimi ve benzeri hukuk dışı terör eylemleri, bizi asla yıldıramayacaktır. Nitekim, darbe girişimi karşısında halkımızın kararlılıkla gösterdiği direnç, bu terör örgütü için sonun başlangıcı olmuştur. Dünya devletleri tarafından da zaman geçtikçe daha iyi anlaşılmaya başlanan bu karmaşık süreçte, Türk halkı hafızalardan silinmeyecek bir destan yazmıştır. Hükümetimiz tarafından ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, paralel devlet yapılanmasının kamu kurumlarından temizlenmesine yönelik çalışmalar, cumhuriyetimizin bekası için büyük bir hızla devam etmektedir.”

Bu süreçte KKTC hükümetinin de gereken duyarlılığı gösterdiğini ve Türkiye’ye destek vererek, FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması'nı terör örgütü listesine dahil ettiğine dikkati çeken Kanbay, "KKTC'de yaşayan vatandaşlarımızla birlikte soydaşlarımız da bu hain darbe girişimi sonrasında büyükelçiliğimiz önünde ve meydanlarda gerçekleştirdikleri dayanışma mitingleriyle devletimizin ve milletimizin yanında olduklarını göstermişlerdir." diye konuştu.

- Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi

Büyükelçi Kanbay, 17 Ekim 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi” tesislerinin açılışı yapılarak, Anadolu’nun Toros Dağları'ndan gelen suyun yavru vatanın topraklarıyla buluşturulduğunu anımsattı.

Türkiye'den gelen suyu 25 belediyenin vermeye başladığını ifade eden Kanbay, Girne, Lefkoşa, Mağusa, Güzelyurt ve İskele’deki evlerin çeşmelerinden akan suyun, insanımızın yaşam kalitesini artırdığını söyledi.

Derya Kanbay, projenin Kuzey Kıbrıs’ın en az 50 yıllık kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak özellikte dev bir proje olduğunu belirterek, bunun yanında, suyun tarım arazilerinin sulanmasında kullanılması için ise, Güzelyurt ve Mesarya bölgesini kapsayan projelerin çalışmaları devam ettiğini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs’ın gelişim sürecinde tüm vatandaş ve soydaşlarımızın, hak ettikleri saygın hizmet ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi konusunda KKTC hükümetince yapılan her türlü çalışmayı önemsiyoruz.” diyen Kanbay, "Ülkelerimiz arasındaki işbirliği her alanda artarak devam edecektir. Önümüzdeki dönemde de adada yüksek teknoloji ve yazılım sektörlerinin yerleşmesi ve gelişmesi için çalışmalar sürecektir.” şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler