27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi "Kigali Bildirisi"nin kabulü ile sona erdi

KİGALİ (AA) - Ruanda'nın başkenti Kigali'de dün başlayan 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi "Kigali Bildirisi"nin kabulü ile sona erdi.

Kigali Bildirisi'nde, Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) talebi üzerine Güney Sudan'a asker gönderilmesi, Afrika barış koruma güçlerinin güçlendirilmesi ve terörle mücadele edilmesi konularının yanı sıra siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel entegrasyonu sağlayacak ortak Afrika pasaportunun kabulü yer aldı ve Afrika ile diğer dünya ülkelerine kabul edilen pasaportu tanımaları çağrısı yapıldı.

Uluslararası camiadan, Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UHM) destek vermesi, İsrail'den de Gazze'deki ambargoyu kaldırması istenen bildiride, Filistin topraklarındaki işgal ile yerleşim birimleri inşaatının devam etmesi kınandı.

Adalet ve insan haklarının uygulanması görevini üstelenecek Afrika Birliği Mahkemesi'nin kurulmasının memnuniyetle karşılandığı bildiride, Birleşmiş Milletler'e (BM) uluslararası barış ve güvenliği koruma ve Filistin-İsrail sorununun çözümü için gerekli adımları atma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısı yapıldı.

Bildiride, İsrail'in Filistinli mahkumlara yönelik kötü muamelesini kınayan ve İsrail yönetiminden tüm Filistinli tutukluları serbest bırakmasını, keyfi tutuklamalara son vermesini isteyen liderler ayrıca, Afrika ülkelerinden İsrail ürünlerini boykot etmelerini ve Filistin mücadelesine destek olmalarını talep etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :