22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı

22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry:- “Çoğu kimse geçen hafta düzenlenen başkanlık seçimlerinden sonra ABD’nin iklim değişikliği konusunda duruşunun değişeceği görüşünde. Kimse bu konuda spekülasyon yapmasın, ülkemizin iklim değişikliği konusundaki duruşu değişmey

MARAKEŞ (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin Paris İklim Anlaşması'nda bulundukları taahhütlere uyacağını bildirdi.

Kerriy, Fas’ın Marakeş kentinde devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP22) basın toplantısı düzenledi.

Çoğu kimsenin başkanlık seçimlerinden sonra ABD’nin iklim değişikliği konusundaki duruşunun değişeceğini düşündüğünü belirten Kerry, "Kimse bu konuda spekülasyon yapmasın, ülkemizin iklim değişikliği konusundaki duruşu değişmeyecektir. Seçim kampanyası sırasında söylenenler ile seçimden sonra yapılanlar farklılık gösterebilir.” dedi.

İklim değişikliğinin siyaset ve partiler ile alakası olmadığına vurgu yapan Kerry, ABD halkı iklim değişikliğinden kaynaklanacak tehlikenin farkında olduğunu bu yüzden iklim değişikliği ile mücadelenin kararlı bir şekilde devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Paris İklim Anlaşmasına imza atan ülkelerin sayısının 109’a yükseldiğini hatırlatan Kerry, bunun kendisine güç verdiğini kaydetti.

Seçim kampanyası döneminde iklim değişikliğinin "aldatmaca" olduğunu öne süren yeni ABD Başkanı Donald Trump’un seçilmesi üzerine ABD’nin Paris İklim Anlaşması ile ilgili tavrının ne olacağı merak ediliyordu.

OP22’de Liderler Zirvesi açılışında basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, iklim değişikliği için gelişmiş ülkelere büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, özellikle ABD’nin yeni seçilen Başkanı Trump'ın önümüzdeki süreçte bu konuya ilişkin düşünceleri hakkında iyimser olduğunu belirtmişti.

Marakeş'te 7 Kasım'da başlayan ve 18 Kasım'a kadar devam etmesi planlanan COP22'ye 8 bini sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere 30 bin kişinin katılması bekleniyor. 195 ülkeden temsilcinin yer aldığı konferansta, yeni yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'nın uygulamasına ilişkin görüşmeler yapılıyor. Liderler Zirvesi bugün sona erecek olan konferansta Türkiye'yi Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığındaki heyet temsil ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :