22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı

22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı

BM Genel Sekreteri Ban, somut sonuçlara ulaşıncaya kadar müzakerelere devam edilmesini istedi

MARAKEŞ (AA) - Fas'ın Marakeş kentinde devam eden "22. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı"na (COP22) katılan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla yürütülen müzakerelerin somut sonuç elde edilene kadar sürmesi çağrısında bulundu.

Ban, Marakeş'te düzenlediği basın toplantısında, "Dünyada gaz emisyon oranları son beş yılda en yüksek seviyeye ulaştı. Dünyanın ısınmasına yol açan gaz salınımıyla ilgili ülkeler tarafından verilen taahhütlerin bir an önce hayata geçirilmesi ve somut adımlar atılması gerekiyor." dedi.

İklim değişikliği için gelişmiş ülkelere büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayan Ban, seçim kampanyası döneminde iklim değişikliğinin "aldatmaca" olduğunu öne süren yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın önümüzdeki süreçte bu konuya ilişkin düşünceleri hakkında iyimser olduğunu belirtti.

Konferansta katılımcı ülkelerin hepsinin dinlenmesi gerektiğini kaydeden Ban, "Dünyamız gerçek ve büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Bu tehlikeye karşı mücadelede herkese ihtiyacımız var, bu konuda yetkililerin gerekli sorumlulukları almaları gerekiyor." diye konuştu.

Marakeş'te 7 Kasım'da başlayan ve 18 Kasım'a kadar devam etmesi planlanan COP22'ye 8 bini sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere 30 bin kişinin katılması bekleniyor. 195 ülkeden temsilcinin yer aldığı konferansta, yeni yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'nın uygulamasına ilişkin görüşmeler yapılıyor. Konferansta Türkiye'yi Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki başkanlığındaki heyet temsil ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :