"21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak"

"21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak"

Macaristan ana muhalefet partisi Jobbik'in eski Genel Başkanı Gabor Vona:- "Avrupa Birliği üyesi olsa da olmasa da Türkiye ve Türk kültürü Avrupa kültürünün önemli bir parçası. 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak ve bunun gerçekleşmesini içtenlikle dili

BUDAPEŞTE (AA) - MEHMET YILMAZ - Macaristan'da, Müslüman olduğu öne sürülen ana muhalefet partisi Jobbik'in eski Genel Başkanı Gabor Vona, Avrupa Birliği (AB) üyesi olsa da olmasa da Türkiye ve Türk kültürünün Avrupa kültürünün önemli bir parçası olduğunu belirterek, "21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak ve bunun gerçekleşmesini içtenlikle diliyorum." dedi.

Macaristan'da geçen yıl 8 Nisan'da düzenlenen genel seçimde partisini ülkedeki ikinci büyük parti konumuna getirip aktif siyasetten çekilme kararı alan Gabor Vona, Türkiye ile Macaristan ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Vona, Jobbik'in Genel Başkanlığını yürüttüğü süreçte Macaristan'ın Türkiye ile iyi ilişkiler kurmasını savunduğunu ve bu kapsamda 2014-2018 yılları arasında Macaristan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı yaptığını hatırlattı.

Türkiye'ye yönelik ilgisinin üniversite döneminde başladığını dile getiren Vona, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette derinden etkilendiğini söyledi.

Vona, Macaristan'da geçen yıl düzenlenen seçimlerin ardından siyasetten çekilme kararı aldığını vurgulayarak, 20 yıllık aktif siyasi mücadeleden sonra toplumsal sorunlar üzerine yoğunlaştığını ve bu sorunlara çözümler bulmak için çaba gösterdiğini kaydetti.

- ''Türk-Macar ilişkilerini güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğim''

Macar medyası tarafından sürekli hedef gösterilmesine rağmen Türkiye'yi ailece çok sevdiklerini ve fırsat buldukça Türkiye'yi ziyaret etmeyi sürdürdüklerini belirten Vona, ''Türkler kendileriyle gurur duymalı. Avrupa Birliği (AB) üyesi olsa da olmasa da Türkiye ve Türk kültürü Avrupa kültürünün önemli bir parçası. 21. yüzyıl Türkiye'nin yüzyılı olacak ve bunun gerçekleşmesini içtenlikle diliyorum.'' dedi.

Vona, ileriye yönelik planlamasında Türk ve Macar halklarının birbirini daha iyi tanımasına katkıda bulunmak istediğini, geçtiğimiz günlerde Türkiye hakkında hazırladığı bir videonun hem Macaristan'da hem de Türkiye'de büyük ilgi gördüğünü ve bundan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Türk ve Macar halklarını birbirine tanıtmak ve yakınlaştırmak istediğini dile getiren Vona, bu kapsamda Macaristan'da Osmanlı döneminden kalan tarihi eserler ve benzer şekilde Türkiye'de Macarlara ait eserlerin tanıtılması üzerinde çalışmalar yaptığını kaydetti.

Vona, ''Bugün bile Macarların önemli bir kısmı Macar özgürlük savaşçılarından Ferenc Rakoczi ve Lajos Kossuth'un Türkiye'ye iltica ettiğini bilmiyor. Benzer şekilde İstanbul'da itfaiye kurumunun en büyük Macar olarak bilinen İstvan Szechenyi'nin oğlu Ödön Szechenyi tarafından kurulduğunu bilmiyor.'' şeklinde konuştu.

- ''Avrupa'da siyasi partiler oy için İslam ve Müslüman konusunu kullanıyor''

Avrupa'da siyasi partilerin birçoğunun düzensiz göçmen krizi üzerinden İslam'ı ve Müslümanları kullanarak oy kazanmaya çalıştığına ve bunun kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Vona, "Düzensiz göçmen krizi dolayısıyla Avrupa'da İslam ve Müslümanlara yönelik olumsuz bir süreç başladı. Avrupa'da bugün İslam ve Müslümanlar teröristlerle aynı kategoride görülüyor ve bu kabul edilemez çünkü siyasi partiler bundan oy kazanıyorlar.'' ifadelerini kullandı.

Vona, Macar hükümetinin özellikle ekonomik anlamda olumlu adımlar attığını, komşu ülkelerde yaşayan Macarlara sahip çıktığını ama hükümetin düzensiz göçmen krizi üzerinden Macarları manipüle ettiğini savundu.

Macar hükümetinin izlediği siyaset neticesinde gündelik hayatta Müslümanların olumsuz etkilendiğini, terörist olarak görüldüğünü belirten Vona, kendisinin de Müslümanlarla ilgili kullandığı olumlu söylemler dolayısıyla hükümet tarafından hedef gösterildiğine işaret etti.

Vona, Macaristan'da çok az sayıda Müslüman yaşadığını, ülkede ikamet eden Müslümanların da genel anlamda Macaristan için faydalı bireyler olduğunu söyledi.

- Vona'nın Müslüman olduğu iddia edilmişti

Macaristan'da geçen yıl 8 Nisan'da düzenlenen genel seçimler öncesi ülkedeki İslam karşıtlığı, Gabor Vona üzerinden körüklenmeye çalışılmıştı.

Vona'nın, Türkiye ziyaretinde, Türkiye ve Türklerle ilgili bazı olumlu ifadeler kullanması üzerine, ülkedeki birçok yayın organı tarafından Müslüman olduğu iddia edilmişti.

Vona ve eşinin Türkiye ziyareti sırasında İstanbul'un simgelerinden olan Sultanahmet Camisi önünde çektirdiği fotoğraf, bazı yayın organları tarafından Vona ve eşinin "Müslüman olduğunun ispatı" olarak yorumlanmıştı.

Macar siyasetçi, terör örgütleriyle ilişkisi olduğu iddiasında bulunan medya organlarına karşı birçok dava açmış ve söz konusu iddialarda bulunan basın organları para cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler