2017 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

CHP'li Çakırözer:- "Milletvekillerinin tutuklanması PKK ile mücadeleyi kolaylaştırmayacaktır, zorlaştıracaktır"- CHP'li Bekaroğlu:- "Hayatım insan hakları mücadelesi ile geçti. 1999'da bir savcı, Milletvekili Merve Kavakçı'nın evini bastı, 3 tane milletve

TBMM (AA) - CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Milletvekillerinin tutuklanması PKK ile mücadeleyi kolaylaştırmayacaktır, zorlaştıracaktır." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun 2017 yılı bütçeleri üzerinde milletvekilleri görüşlerini dile getirdi.

Konuşmalarda, bütçelerin yanı sıra, "HDP eş başkanları ve bazı milletvekillerinin tutuklanması" ile "Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik soruşturma" konularına da değinildi.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, demokratik hakların elde edilmesinde silah kullanılmasını ve terörü asla ve asla kabul etmeyeceklerini belirtti.

Temizel, şöyle konuştu:

"Terörün her türlüsünün yok edilmesini istiyoruz, bu konudaki mücadeleyi destekleyeceğimizi de her defasında açıkladık. Ancak terörle mücadele adı altında, yıllardır terörle mücadele edenlere saldırılmasını kabul edemeyiz. Terör örgütü bahana edilerek demokratik siyaset yok edilemez; terör, demokratik siyaset içerisinde yok edilir. Terörün insan kaynaklarını yok etmenin yolu, hukuk devletini güçlendirmekten geçer. Onları (HDP) siyaset dışı bırakmak çözüm olmamıştır ve olmamalıdır.

Yanımızdaki masalar boş (HDP sıraları). 'Tepkilerinde haklıdır ya da haklı değildir' bunu tartışmıyoruz. Terörü doğrudan desteklemeden siyaset yapılıyorsa, söylemleri nedeniyle onların Meclisteki çalışmalara katılmasının engellenmemesi lazım. İfade vermeye gitmemek, herkes için aynı şekilde uygulanmalıdır."

CHP'li Temizel, geçmişte kendisinin de Cumhuriyet Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi olduğunu anımsatarak, "Bir vakıf senedinin farklı şekillerde yorumlanması yüzünden bu kadar kıyamet kopar mı? O gazetenin yeri yurdu bellidir, adresi bellidir. O gazetenin çalışanları, yazarları bugüne kadar sürekli bedeller ödemiştir. Hukuk içerisinde çözülecek bir konu, basit olarak çözülecekken Türkiye'nin birinci gündem maddesi haline getirildi. Cumhuriyet'in sorununu çözecek olan insanlar içeride. Nasıl karar verecekler, nasıl çözüm bulunacak?" ifadesini kullandı.

- Mehmet Bekaroğlunun sözleri

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "FETÖ ile mücadele çerçevesinde yapılan mağduriyetler, uygulamalar ve işin Cumhuriyet gazetesine kadar gelmesi... Bu anlayış son derece tehlikeli bir anlayıştır, böyle bir demokrasi olmaz." dedi.

Mehmet Bekaroğlu, hayatının insan hakları mücadelesi ile geçtiğini, herkesi savunduğunu ifade ederek, "1999'da bir savcı Milletvekili Merve Kavakçı'nın evini bastı, 3 tane milletvekili merdivenlerde savcıyı bekledik. Biz o zaman terörist mi olduk?" sorusunu yöneltti.

Teröre karşı çıkılması ve terörle mücadele edilmesi gerektiğine inandıklarını belirten Bekaroğlu, "Ama bu hukuk içerisinde olmalıdır. Biz bunu dediğimiz zaman, hemen terörist olarak görülüyoruz. HDP milletvekilleri gidip savcıya ifade vermediler, sonrasında tutuklandılar. Sadece bu yüzden tutuklanmak yanlıştır. Bir milletvekili suçlu olduğu kesinleşene kadar yasama faaliyetlerinden mahrum edilemez. Hukuk böyle diyor, biz de bunu diyoruz." sözlerini sarf etti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, yurt dışına gittiği zaman FETÖ lobisinin çok etkili olduğunu gördüğüne değinerek, TİKA'nın, yurt dışındaki lobicilik faaliyetlerine destek vermesini istedi.

- "İfade ve basın özgürlüğünü kısıtlayıcı durum"

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturmaya değindiği konuşmasında, "Cumhuriyet gazetesine yönelik, 'FETÖ'ye PKK'ya destek' anlamındaki suçlamalara baktığımız zaman, bu suçlamaların hepsinin haber başlıkları, ara başlıklar, ifade ve yorumlardan varılan sonuçlar olduğunu görüyoruz. Bu da ifade ve basın özgürlüğünü kısıtlayıcı bir durumdur." dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarlarına yönelik suçlamalara değinen Çakırözer, tutuklananlar arasında karikatürist Musa Kart'ın da yer aldığını anımsattı. Çakırözer, "Yazarları, çizerleri cezavine atarak, PKK ile mücadelenizi dünyaya anlatamazsınız." ifadesini kullandı.

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, Ramazan ayında Ordu'da şiddetli yağış sonucu heyelan ve sel meydana geldiğini anımsatarak, AFAD'ın, bölgedeki çalışmasına değindi.

AFAD'ın bayram sabahından itibaren araç ve gereçleri Ordu'ya seferber ederek halkın ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olduğunu ifade eden Taşcı, çalışmalarından dolayı AFAD'a teşekkür etti.

- "İngilizce öğrenmeye gösterdiğimiz özeni göstermiyoruz"

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir de Türk Dil Kurumunun, güzel Türkçe'yi yaşatmak ve tüm varlıklarıyla gelecek nesillere ulaştırmak gibi milli bir görev yaptığını bildirdi.

Dil eğitimi ve öğretiminde eksiklikler olduğuna işaret eden Aydemir, "Aileler ve toplum olarak çocuklarımıza Türkçe'yi mükemmel şekilde öğretme konusunda, İngilizce öğrenmeye gösterdiğimiz heves ve özeni göstermiyoruz. Ana dili öğretemediğimiz çocuklarımıza başka dilleri de öğretemiyoruz." diye konuştu.

Aydemir, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi baştan başa dolaşan bir İngiliz ne yazık ki kendisini öz vatanında hissedebilir. Bakkallarımız bile iş yerlerine İngilizce tabela asıyor. Büyük bir özenti furyası ve istila halindeyiz. Türk Dil Kurumu, bu konudaki bilinçli ve titiz çalışmalarını artırmalıdır. Kamu spotları yeterli değil. Türk Dil Kurumu 2017 yılını, 'Türkiye'ne, Türkçe'ne, geleceğine sahip çık yılı' ilan etmeli."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler