2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

AK Parti Ankara Milletvekili Çam:- "Başta gönül coğrafyamız olmak üzere dünyadaki mazlumlara Ankara'nın dışında sahip çıkabilecek başka bir başkent yoktur.

 AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, "Başta gönül coğrafyamız olmak üzere dünyadaki mazlumlara Ankara'nın dışında sahip çıkabilecek başka bir başkent yoktur. Halep'in, Musul'un, Telafer'in, Şam'ın, Bağdat'ın, Kırım'ın, Ahıska'nın, Filistin'in, Kerkük'ün, Arakan'ın ve daha pek çok beldenin kadınları, çocukları ve mazlumları yüreğimizde. Onların derdi, derdimiz." dedi.

AK Parti milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Aile ve Sosyal Politikalar, Gümrük ve Ticaret ile Maliye bakanlıklarının 2017 yılı bütçeleri üzerinde konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, şehit yakınları ve gaziler ile ilgili haklarda iyileştirmeler yapıldığına işaret ederek, Türkiye'nin, tüm etnik kökenli vatandaşlarıyla birlikte çok güçlü bir devlet olduğunu ve bu ülkeyi bölmeye hiçbir terör örgütünün ve dış mihrakın gücünün yetmeyeceğini vurguladı.

Karaburun, "Terörle mücadelemiz son teröristi, son haini cehennem çukuruna tıkana kadar devam edecektir. Bu terör örgütleriyle bağlantılı olanlara, destekleyenlere, siyasi uzantıları ve bizzat mensuplarına bir kez daha sesleniyorum: Dünyayı başınıza yıkacağız ve hesabını vereceksiniz. PKK, PYD, TAK, DEAŞ, DHKP-C, FETÖ ismi her ne olursa olsun bu terör örgütleri yerle bir olacak." ifadesine yer verdi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, yıllardır, olan her şiddeti kınadıklarını ve bu ülkede barışın, demokrasinin olmasını arzu ettiklerini bildirdi.

Kerestecioğlu, "Bunca yıl iktidarda olup iktidarda olmayan ve kendine uygun bir siyaset diliyle muhalefet eden bir partiye her şeyi havale etmeye kalkıp onu kriminalize edip daha şu anda, burada konuştuğumuz anda televizyonlarda 'Bütün HDP milletvekilleri tutuklansın' diyenlere yol açıp siyaset yapacaksınız. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz." diye konuştu.

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, milletin ölüm ile korkutulamayacağını belirterek, "İster tek tek, ister 40, ister 240, bu aziz Türk milletinin evlatları şehit olmakla bitmeyecek, yılmayacak, vazgeçmeyecek." dedi.

"Aile politikalarında temel yaklaşımımız kadim doğrulara sıkı sıkı sarılarak yeni politikalar üretmektir." görüşüne yer veren Keşir, bu alanda bütüncül yaklaşımları öncelikle ele aldıklarını aktardı.

Evlilik Öncesi Eğitim Programı kapsamında yaklaşık 500 bin aileye, Aile Eğitim Programı kapsamında ise 539 bin vatandaşa eğitim verildiğini anlatan Keşir, Türkiye'nin sahip olduğu dinamik nüfus yapısının korunması ve ailenin güçlendirilmesi amacıyla da Doğum Yardımı Programı ile öksüz ve yetim çocuklar için Öksüz ve Yetim Yardımı Programının hayata geçirildiğini hatırlattı.

Keşir, Sosyo-Ekonomik Destek kapsamında, son 12 yılda 11 bin 181 çocuğun kuruluş bakımından ailesinin yanına döndürüldüğünü anımsatarak, koruyucu aile sayısının da geçen yıllar itibarıyla yaklaşık 10 kat artırıldığını vurguladı.

-"AK Parti kadını, aileyi ve çocuğu hayatın merkezine koydu"

AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, terör, vahşet ve katliamla hiçbir siyasi hareketin sonuç alamayacağını belirterek, "Terörle mücadele, öncelikli olarak bu çatının altında başlamalı ve bu mücadelede samimi ve ahlaklı olmamı; çift karakterli olmamalı; kapalı kapılar ardında başka, ekran karşısında başka olmamalı." ifadesini kullandı.

Sözde kadın siyasetini yaptığını iddia edenlerin, en büyük zulmü bu toprakların kadınlarına yaptıklarına değinen Çam, "Yaradılıştan gelen kadınlarımıza ait merhamet, asalet, cesaret ahlak, sabır gibi pek çok özellikleri bir tarafa bırakıp dağ siyasetine alet olmamalı." diye konuştu.

Dünyanın, Halep'teki katliamlara seyirci kaldığını belirten Çam, şöyle devam etti:

"Başta gönül coğrafyamız olmak üzere dünyadaki mazlumlara Ankara'nın dışında sahip çıkabilecek başka bir başkent yoktur. Halep'in, Musul'un, Telafer'in, Şam'ın, Bağdat'ın, Kırım'ın, Ahıska'nın, Filistin'in, Kerkük'ün, Arakan'ın ve daha pek çok beldenin kadınları, çocukları ve mazlumları yüreğimizde. Onların derdi, derdimiz. Biz gözleri görmeyen, kulakları duymayanlardan olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Adı ne olursa olsun, FETÖ, DAİŞ, PKK ve uzantıları YPG, PYD, TAK ve bilumum terör örgütlerine karşı azimle, kararla mücadele bu çatı altında, bu Gazi Mecliste, bir ve diri olduğumuz sürece hem topraklarımızın hem de gönül coğrafyamızın kadın ve ailelerine sahip çıkma imkanı olacak."

Çam, AK Parti'nin, kurulduğu günden bu yana, 14 yıllık iktidarı boyunca kadını, aileyi ve çocuğu hayatın merkezine koyduğunu vurguladı. Çam, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız kadınlarımızın yanındadır, her türlü ihmal ve istismar riskine karşı açık durumda kalan çocuklarımızın yanındadır. İnanıyorum ki bundan sonra aile, kadının statüsü, engelli, yaşlı, şehit yakınları, gazi ve korumaya muhtaç kesimler için hayırlı hizmetler üretmeye devam edecektir."

-"Halep'te zulmeden de bu zulme sessiz kalan da..."

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Türkiye'nin, NATO üyesi bir ülke olarak PKK, DAEŞ ve FETÖ başta olmak üzere DHKP-C, PYD gibi birçok terör örgütüyle etkin bir şekilde mücadele ettiğini vurgulayarak, bu şekilde aynı anda içeriden ve dışarıdan saldırıya geçmiş terör örgütleriyle mücadele eden başka bir NATO üyesinin söz konusu olmadığına dikkati çekti.

Belki de insanlık tarihinin en acımasız dönemlerinden birinin bugün Halep'te yaşandığını belirten Kurt, rejimin açıkça Halep'te bir insanlık suçu ve savaş suçu işlediğini bildirdi. Türkiye'nin insani yardım konusunda üzerine düşeni yerine getirdiğini belirten Kurt, "Halep'te zulmeden de bu zulme sessiz kalan da aynı şekilde sorumludur." dedi.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, cari açığın gayrisafi yurt içi hasıla içindeki oranının 2011 yılında yüzde 9 iken, 2015 yılında yüzde 4,5 olarak gerçekleştiğine işaret etti.

Kamu sektörünün toplam borcunun ise yüzde 17'ye düştüğünü belirten Günay, şunları kaydetti:

"2016 yılının ilk iki çeyreğinde, özel sektörün kısa vadeli borçları ise yüzde 7'den 2016'da yüzde 13'e çıkmıştır, uzun vadeli özel sektör dış borçları ise yüzde 9,5'ten gördüğünüz gibi burada yüzde 29'a çıkmıştır. Yani, burada çok net olarak şunu görüyoruz: Gayrisafi yurt içi hasıla içindeki oranlarda özel sektörün kısa vadeli dış borçları çok net kontrol ediliyor ve tüm gerekli önlemler alınıyor. Tabii ki biz bunlarla yetinmiyoruz, diğer önlemleri de politikaları da gündeme getiriyoruz."

Küresel dalgalanmalara karşı birçok ülkede olan Varlık Fonu'nun, 19 Ağustos 2016 tarihinde yasalaştığını, iç tasarrufu artırmak için de BES uygulamasına geçilmekte olduğunu aktaran Günay, "Kısacası, yapmamız gereken, sağlam makroekonomik temeller üzerine mikro odaklı yapısal reformlarımızı devam ettirmek, güçlü demokrasiyle yolumuza devam etmektir." ifadesini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Sert, Türkiye'de 3 milyon 668 bin ticari işletmenin bulunduğunu anımsattı. Sert, bu yılın ilk 10 ayında ülkenin gümrük kapılarından 280 milyar dolarlık dış ticaretin gerçekleştiğini bildirdi. Genel Kurulda bazı milletvekilleri tarafından kullanılan çeşitli söylemleri hoş karşılamadığını belirten Sert, bu söylemleri kullananları kınadığını da dile getirdi.

-"7 dünya bunu böyle bilsin"

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak, "Alçaklara, katillere sesleniyorum. Hepinizin boynu devrilsin." dedi.

Güçlerini milletten aldıklarını ve milletin güveni devamı ettiği müddetçe hiçbir engelin Türkiye Cumhuriyeti'nin önünde duramayacağını belirten Kalkan, "İsmi FETÖ, PKK, DEAŞ ne olursa olsun hiçbir alçaklığa, kalleşliğe hele de 15 Temmuz gibi milletin iradesine kastedecek hainliğe müsaade etmedik, bundan sonra da müsaade etmeyeceğiz. 7 dünya bunu böyle bilsin." ifadesini kullandı.

AK Parti Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un, daha önce Genel Kurulda yaptığı bir konuşmayı anımsatarak, "Emperyalistlerin hep birlikte üzerimize geldiği 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşımızda Mustafa Kemal Atatürk kaçtı mı ki kaçacaksınız. Mustafa Kemal Atatürk yeni vatan aradı mı ki vatan arayacaksınız. Dost düşman şunu herkes bilsin ki biz vatanımızı hiç kimseye bırakıp yeni vatan aramaya kesinlikle kalkmayız." görüşüne yer verdi.

Tan'ın ifadeleri üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Özkoç'un sözlerinin, kastı dışında yansıtıldığını belirtti. Altay, şunları kaydetti:

"Milletvekilimizin kastı, bu bölge ve topraklar üzerinde emperyal güçlerin tarih boyunca sürdürdükleri kimi hesaplara, senaryolara, paylaşım anlayış ve yaklaşımlarına yönelik olarak Hükümete ve özellikle Ortadoğu politikasına, bölge politikasında gördüğü eksikliklere dayalı bir samimi uyarıdan ibarettir. Bu toprakları kimsenin terk etmeye niyeti yoktur. Biz hep birlikte öyle bir milletin torunlarıyız ki bir kişi kalana kadar bu topraklarda kimse Türk milletinin hakimiyetine son veremez."

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, Kamu İhale Kurumuna ilişkin konuşmasında, kamu kaynaklarının en çok kullanıldığı alanlardan biri olan kamu ihalelerinin, rekabetçi ve şeffaf bir ortamda gerçekleştirilmesinin ve kamu kaynaklarının etkin kullanılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığının, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak kullanılmasında azami hassasiyet gösterdiğini söyledi. Özelleştirilen kamu kurumlarındaki çalışanların mağdur edilmediğine değinen Minsolmaz, bugüne kadar toplam 37 bin 910 kişiye, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında 4/C statüsünde çalışma imkanının sağlandığını aktardı.

AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, tarafsız, doğru ve güvenilir bir finansal raporlama ile güçlü ve bağımsız bir denetim sisteminin Türkiye ekonomisinin gelişmesi bakımından çok önem taşıdığını kaydetti.

Öte yandan Genel Kurul salonunda HDP Grubuna ayrılan kısma milletvekilleri tarafından daha önce konulan tutuklu HDP milletvekillerine ait fotoğraflar kaldırılırken, sadece grubun önünde bir adet fotoğrafa yer verildi. HDP milletvekilleri, bütçe üzerine görüşlerini dile getirmek için kürsüye çıktıklarında ise daha önce yaptıkları gibi bu fotoğrafı Genel Kurul kürsüsüne taşımadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler