2016 Küresel Beslenme Raporu yayınlandı

2016 Küresel Beslenme Raporu yayınlandı

Raporda, dünyada obezitedeki artışın kötü beslenmeyle ilişkisi gözler önüne serildi

ANKARA (AA) - 2016 Küresel Beslenme Raporu, kötü beslenmenin obeziteyi körüklediğini ve dünyada yetersiz beslenmenin de kritik bir seviyede olduğunu ortaya koydu.

Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü tarafından yayımlanan raporda, 129 ülkede yapılan çalışmaya göre, dünya nüfusunun üçte birinin kötü beslendiği, 129 ülkenin yüzde 44'ünde yetersiz beslenme ve obezitenin "çok ciddi seviyelerde" olduğu bildirildi.

Çalışmaya yürüten Corinna Hawkes, raporda, "dünyanın yetersiz beslenme hakkındaki görüşlerin yeniden tanımlandığını" belirtti.

Kötü beslenmenin günümüzde "doğal karşılandığını" ifade eden Hawkes, "Kötü beslenme yüzünden çok zayıf olabilirsiniz ya da yeterince hızla büyüyemezsiniz. Bu durum, aynı zamanda aşırı kiloyla veya yüksek kan şekeriyle sonuçlanabilir." dedi.

Raporda, geleneksel anlamda açlık çeken çocuklarla ilişkilendirilen kötü beslenme nedeniyle yüz milyonlarca kişinin aşırı kilolu olduğuna, şeker, tuz ve kolesterol oranlarının yükseldiğine dikkat çekildi.

Kötü beslenmenin, 5 yaşından küçük çocuklarda ölüm nedenlerinin başında yer aldığı belirtilen raporda, 5 yaş altındaki yetersiz beslenen çocuklarla aynı yaştaki aşırı kilolu çocukların oranının birbirine yaklaştığı belirtildi.

Raporda ayrıca pek çok ülkenin, büyüme geriliği bulunan çocukların sayısını azaltma hedefine doğru emin adımlarla ilerlediği, öte yandan çok az ülkede obezite ve kalp krizi gibi obeziteyle bağlantılı hastalıklarla mücadele konusunda ilerleme kaydedildiği ifade edildi.

Bilim adamları, obezite artışının "şaşırtıcı boyutta küresel risk" teşkil ettiğini, bu artışın dünyanın her bölgesinde ve neredeyse her ülkede görüldüğünü vurguladı.

Raporda, toplumların ve bireylerin yetersiz beslenme maliyeti hakkında yeni veriler sunulurken, kötü beslenmenin ekonomik yükünün ağır olduğu kaydediliyor.

Örneğin ABD'de bir hanedeki bir kişinin obez olması, hane halkının, yıllık gelirinin yüzde 8'ine tekabül eden ek sağlık masraflarıyla karşı karşıya kalması anlamına geliyor. Çin'de de diyabet teşhisi koyulan bir hastanın yıllık gelir kaybının yüzde 16,3 oranında olduğu belirtiliyor.

Sorunun çözümüyle ilgili daha fazla mali destek ve siyasi katılım çağrısı yapılan raporda, beslenme programı için harcanan her 1 doların, 16 dolar değerinde fayda sağladığına işaret edildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler