2015 Arap Kültür Başkenti Konstantin'de "Çiçek Festivali"

2015 Arap Kültür Başkenti Konstantin'de "Çiçek Festivali"

Cezayir'in Konstantin kentinde Osmanlıdan miras "Çiçek Festivali" düzenleniyor

Cezayir'in Konstantin kentinde Osmanlı döneminden bu yana "Çiçek Festivali"  düzenleniyor.

2015 Arap Kültür Başkenti Konstantin etkinlikleri kapsamındaki festival bir hafta boyunca devam edecek.

Konstantin İl Kültür Dairesi Başkanı Cemal Fugali AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çiçek Festivali, Konstantin kentinin ilkbaharda ev sahipliği yaptığı etkinliklerden sadece biri. Bu yıl, söz konusu gün Arap kültür başkenti seçilmesi nedeniyle Konstantin kentinde düzenlenen etkinlik programıyla aynı tarihe denk geldi. Bugüne özel etkinlik  düzenleyerek, Arap ülkelerinden misafirlerimize bu adetle tanıştırmak istedik. Bu yolla elde edilen madde bazı hastalıkların tedavisinde ve geleneksel tatlılarda da kullanılıyor" diye konuştu.

Etkinliklere katılanlardan Kuteşukali Bubekr, çiçek damıtma işleminin Osmanlının hüküm sürdüğü 1620 yılına dayandığını belirterek, "Bir Çinli Konstantin kentinde yaşayan Türk asıllı Kuteşukali ailesine bir çiçek fidanı hediye ediyor. Aile, fidanı dikiyor. Zamanla fidanın dikildiği verimli alan bahçeye dönüşüyor. O günden bu güne bahçe varlığını korumaya devam ediyor ve burada yaklaşık 260 yaşında ağaçlar bulunuyor" dedi.

Bubekr, çiçek damıtma yöntemiyle elde edilen maddenin tansiyon yüksekliği, güneş çarpması ve bazı göz hastalıklarına iyi geldiği gibi bazı tatlılarda da kullanıldığını kaydetti.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Konstantin, "Arap Kültür Başkenti" seçildikten sonra Cezayir Kültür Bakanlığı tarafından tarihi mekanlarda restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Bu projeler çerçevesinde kentte bulunan eski bir Osmanlı Mahallesi de yenilenmek üzere restorasyondan geçirildi.

Arap Birliği ve UNESCO tarafından desteklenen "Arap Kültür Başkenti" organizasyonu, Arap kültürünü tanıtmak ve yaygınlaştırmak için düzenleniyor. Her yıl farklı bir Arap kentini seçen organizasyon, ilk olarak 1996 yılında Mısır'ın başkenti Kahire'yi "Arap Kültür Başkenti" olarak ilan etmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı