2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi

2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, 'Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız?' demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları d

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, 'Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız?' demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz." dedi.

2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde Erdoğan, günümüz dünyasında insanlığı tehdit eden pek sorun, kriz ve sorun olduğunu, savaşlar, çatışmalar su ve yiyecek kıtlıkları, güçler, kötü şartlarda kurulan kamplar, büyükşehirlerde ortaya çıkan yığılmaların giderek büyüyen sorunlar haline dönüştüğünü anlattı.

Aynı şekilde yetersiz eğitim ve sağlık hizmetleri, ekonomik krizler, sosyal çalkantılar ve diğer pek çok değişik noktada istikrarsızlığın insanlığın geleceğini gölgelediğini dile getiren Erdoğan, sorunların mahiyeti ve büyüklüğüyle bu konuların dünya gündeminde yer alma biçimleri arasında çok ciddi tutarsızlık olduğunu kaydetti.

Suriye, Irak, Afganistan Libya, Somali gibi ülkelerde yaşanan çatışmalar, uygulanan zulüm, dökülen kanların, sadece çıkar kavgaları ve mülteci tehdidi boyutuyla dünyanın gündemine girebildiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Eğer mülteci sorunu olmazsa inanın bana bu ülkelerdeki insani dramların dünyada gündeme gelme ihtimali neredeyse yoktur. Kapaklarda yer aldı, Aylan Bebek, ardından Ümran bebek yer aldı, peki acaba sadece Türkiye'de 3 milyonu aşkın mültecinin olduğu dünyanın değişik yerlerinde bu tür mültecilerin olduğu dünyamızda sorun sadece Aylan bebek midir, sadece Ümran yavrumuzdur? Değil. Çünkü şu anda dünyada milyonlarca Aylan bebek cevap bekliyor, şefkat bekliyor, merhamet bekliyor, onlara yönelik atılan bir adım var mı? Yok. İşte Afrika. sahra üstü, sahra altı. Milyonlarca orada bebek, kadın yediden yetmişe hepsi çözüm bekliyor, atılan bir adım yok. Atılan adımı söyleyeyim, 'Türkiye Avrupa Birliğine girsin mi, girmesin mi?' Atılan adım bu, niye? Erdoğan doğru açıklamalar yapıyor. Toplanmışlar gelmişler bir araya 30-40 kişi verilen o bildiriye (Hayır' diyor, 400-500 kişi 'Evet' diyor. Topunuz dese ne yazar? Hiçbir zaman siz insanlığa dürüst davranmadınız, insanlara doğru bakmadınız, Aylan bebekleri Akdeniz kıyılarında sahile vurduğu zaman oradan gelip siz almadınız. Ümran bebekleri siz almadınız, 3 milyon, 3,5 milyon mülteciyi bu ülkede besleyen biziz, verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz 'Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız' demeye başladınız. Bana bak eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kurusıkı tehditlerden ne ben anlarım ne de bu millet anlar, bunu da bilesiniz."

"Adaletin gereği dünyada yerine geliyor mu? Birleşmiş Milletler'de yerine geliyor mu? Avrupa'da yerine geliyor mu? Niye ben dünya 5'ten büyüktür diyorum?" diyen Erdoğan, dünyanın kaderini BM Güvenlik Konseyindeki 5 ülkenin belirleyemeyeceğini, bu ifadeyi bu nedenle dile getirdiğini söyledi.

Dünyada artık İkinci Dünya Savaşı şartlarının olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"BM Güvenlik Konseyinde dünya temsil ediliyor mu? Her etnik unsur Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde temsil ediliyor mu? Her din orada temsil ediliyor mu? Her kıta temsil ediliyor mu? Peki nasıl oluyor bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi? Böyle bir şey olabilir mi, biz ne diyoruz? Diyoruz ki 196 ülkenin BM Güvenlik Konseyinde temsil edilmediği bir Birleşmiş Milletler adalet dağıtamaz, adaleti tesis edemez. Onun için de bir aldatmaca daha yapmışlar 5 tane daimi üye, 15 tane geçici üye. Yetti artık, yetti bu aldatmaca. Biz diyoruz 'Ey 5 tane daimi üye, gelin artık deyin ki Birleşmiş Milletlerin şu anda reforme edilmesi lazım, yeniden güncellenmesi lazım' ve bu güncellemeyle birlikte de 5 daimi üye 15 geçici değil ya 20 tane daimi üye mi yaparız, 20 daimi üye geçici üye filan yok, hepsi daimi üye olacak ve dönüşümlü olacak. Her 2 yılda bir bunun 10 üyesi değişmek suretiyle dünyadaki tüm ülkeler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde yerini almış olacak ve orada her dinden, her kıtadan, her ırktan temsilciler bulunmuş olacak. Adaleti sen o zaman tesis edersin. Şu anda 5 tane daimi üye, Fransa, İngiltere, Rusya, Avrupa. Bunun yanında Çin, Asya, Amerika, Amerika'nın bir kısmı buraları temsil ediyorlar ama diğer taraftan temsilci yok. İnanç gruplarına gelince acaba 1 milyar 700 milyonluk Müslüman kitlesi orada temsil ediliyor mu? Hayır. Temsil edilmiyor, böyle bir yapı var. Peki Müslümanların derdini kim anlatacak, kim savunacak? Buradan adalet çıkmaz, onun için de ben Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki konuşmalarımda sürekli bunu işliyorum, işlemek zorundayım. Kim adına? Sadece 1 milyar 700 milyon değil, aslında tüm insanlık adına bunu işliyorum, dolaylı dolaysız hepsini ilgilendiriyor da bu konu onun için."

Dünyanın 5'ten büyük olduğunu ve bunu hep birlikte savunmaları gerektiğini yineleyerek, dünyadaki ülkelerin "Acaba biz böyle bir şey söylersek, filanca ne der? Acaba şöyle konuşursak filanca ülke ne der?" dediğini aktaran Erdoğan, "Böyle düşündüğünüz zaman netice alamazsınız. Ömür boyu korkuyla yaşamaktansa bir gün adam gibi yaşa ama kadınları tenzih ediyorum, ayrım yapmıyorum, hiç olmazsa netice alalım. Bunu yapmamız lazım, hep birlikte bu adımı atmamız lazım" dedi.

(Sürecek)

2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler