"15 Temmuz'dan Sonra, Referandumdan Önce Türkiye" paneli

"15 Temmuz'dan Sonra, Referandumdan Önce Türkiye" paneli

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Miş:- "Türkiye'nin 16 Nisan'da oylayacağı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi rasyonelleştirilmiş bir hükümet sistemidir"- SETA İstanbul Genel Koordinatörü Altun:- "Yeni hükümet sistemine geçilecek olması bu vesayetçileri

İSTANBUL (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş, "Türkiye'nin 16 Nisan'da oylayacağı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi rasyonelleştirilmiş bir hükümet sistemidir." dedi.

4. CNR Uluslararası Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen "15 Temmuz'dan Sonra, Referandumdan Önce Türkiye" konulu panel düzenlendi.

Yeşilköy CNR EXPO Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen ve SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Miş ile SETA İstanbul Genel Koordinatörü Fahrettin Altun'un katıldığı panelde, Türkiye’nin son dönemde yüzleştiği meydan okumaları ve 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu ele alındı.

Miş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni anayasal düzenlemeyle birlikte parlamenter rejimden kaynaklanan krizlerin ortadan kalkacağını söyledi.

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı sistemi anayasal tasarımı yapılırken, özellikle iki hususa dikkat edildiğini ifade eden Miş, "Türkiye siyasal hayatındaki vesayetçi parlamenter sistemde ortaya çıkan krizleri aşmaya yönelik bir anayasal çerçeve ve yeni sistemde tekrar krizlerin ortaya çıkmasını engelleyecek hususlara göz önüne alındı." dedi.

Miş, yeni sistemle ilgili olarak dünyadaki başkanlık sistemi tecrübelerinden yararlanıldığına dikkati çekerek şöyle konuştu, "Dünyada uygulanan başkanlık sistemleri tecrübelerinden yararlanılarak söz konusu sistemlerin krizleri aşmaya yönelik önerilerden yararlanılarak bu anayasal tasarım oluşturulmuştur. Dolayısıyla Türkiye’nin 16 Nisan’da oylayacağı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi rasyonelleştirilmiş bir hükümet sistemidir." diye konuştu.

SETA İstanbul Genel Koordinatörü Fahrettin Altun ise 15 Temmuz darbe girişiminin, Türkiye’nin yeni bir sisteme ihtiyacı olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Altun, 15 Temmuz’da terör örgütlerinin cunta kılığında Türk siyasetine gayri meşru bir şekilde darbe yapmaya kalkıştığını hatırlattı.

Fahrettin Altun, 16 Nisan ile birlikte Türkiye’nin önünü açacak siyasal bir sistemin hayata geçirileceğini belirterek, "Yeni hükümet sistemine geçilecek olması bu vesayetçilerin, dolayısıyla terör örgütlerinin önünü tıkayacak bir imkan olacak." dedi.

"’Otoriterleşme" ve "rejim değişecek" klişeleriyle eleştiri yapanların, sistemle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını vurgulayan Altun, "Bu her iki klişenin de aslında somut bir zemini yok. Rejim değişikliği ile ilgili eleştirileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım bir çok kez net bir şekilde cevaplamıştır." diye konuştu.

Altun, yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin çok daha demokratik bir sistem olacağını sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler