"15 Temmuz ruhu, darbe davalarını izlemeyi gerektirir"

"15 Temmuz ruhu, darbe davalarını izlemeyi gerektirir"

15 Temmuz İstiklal Derneği Başkanı Kansız:- "Darbecilerin o gece püskürtülmesi, cuntaya karşı mücadelenin en önemli ayağıydı. İkinci aşama, yargılama sürecinin takip edilmesidir. Esas olan ülkemizin namusuna halel getirmek isteyen cuntaya, mahkeme salonla

ANKARA (AA) - TANJU ÖZKAYA - CEMİL MURAT BUDAK - 15 Temmuz İstiklal Derneği Başkanı Ahmet Kansız, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında başlayan yargılamaların vatandaşlar tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini belirterek, "Esas olan ülkemizin namusuna halel getirmek isteyen cuntaya, mahkeme salonlarında da mücadelemize sahip çıktığımızı göstermektedir. Bu nedenle 15 Temmuz ruhu, darbe davalarını izlemeyi gerektirir." dedi.

Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece Anadolu insanının, tarihte eşine az rastlanır bir direnişle darbecileri mağlup ettiğini, o gece ortaya konan mücadelenin demokrasi düşmanlarına karşı ilk günkü cesaret ve aşkla devam etmesi gerektiğini söyledi.

Bu doğrultuda darbecilerin yargılandığı davaların toplumun bütün kesimleri tarafından izlenmesinin önemine işaret eden Kansız, izleyiciler için ayrılan bölümleri boş kalan mahkeme salonlarının FETÖ'cü darbecilere cesaret vereceğini kaydetti.

15 Temmuz mücadelesinin mahkeme salonlarına da taşınması gerektiğine vurgu yapan Kansız, "Darbecilerin o gece püskürtülmesi bu mücadelenin en önemli ayağıydı. İkinci aşama yargılama sürecinin takip edilmesidir. Tabii buradaki amaç mahkeme heyetini baskı altına almak değildir. Zaten heyetler hukukun gereğini büyük titizlikle yerine getiriyor. Burada esas olan ülkemizin namusuna halel getirmek isteyen cuntaya, duruşma salonlarında mücadelemize sahip çıktığımızı göstermektedir. Kaldı ki Cumhurbaşkanımız da defalarca davaların izlenmesi için çağrıda bulundu. Bu nedenle 15 Temmuz ruhu, darbe davalarını izlemeyi gerektirir." değerlendirmesini yaptı.

Bu sorumluluk bilinciyle aynı zamanda bir 15 Temmuz gazisi olarak Sincan Ceza İnfaz Kurumundaki mahkeme salonlarında görülen darbe davalarının tamamını izlemeye çalıştığını anlatan Kansız, kaçırdığı duruşmaları ise basından takip ettiğini belirtti.

Kansız, tarihe not düşmek için takip ettiği davalardaki izlenimlerini yazarak kayıt altına aldığını da dile getirdi.

- "Birliktelik yargılama sürecinde de sergilenmeli"

Mahkeme salonlarının şehir merkezinin dışında olması nedeniyle duruşmalara ilk günkü kadar çok sayıda kişinin gelemediğine işaret eden Kansız, davalara medyanın ilgisinin azaldığını söyledi.

Dünyanın herhangi bir yerinde demokrasiye yapılan bu tarz müdahalelere karşı, medyanın özel başlık ayırarak toplumun hafızasını diri tutmak adına yayın yaptığını belirten Kansız, gazete ve dergilerin mahkemelerde yaşananları olduğu gibi, detaylı bir şekilde okuyucuya ulaştırması gerektiğini dile getirdi.

Sivil toplum örgütlerinin de ilk günlere nazaran darbe davalarına ilgisinin azaldığına dikkati çeken Kansız, özellikle yerel yönetimler ve derneklerin duruşmaları izlemek isteyip de maddi imkansızlıktan dolayı gelemeyen vatandaşlara gerekli imkanları sunmasını istedi.

Türkiye demokrasisine yapılmaya çalışılan darbe girişimini siyasi amaç gütmeden kınamanın partiler üstü bir duruş olduğunu söyleyen Kansız, her görüşten parti temsilcisinin de mahkeme salonunda yerini almasını istediklerini ifade ederek, "15 Temmuz'dan sonra, iktidarıyla muhalefetiyle FETÖ'ye karşı kenetlenmiş bir duruş vardı. Bu birlikteliğin yargılama sürecinde de sergilenmesini istiyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler