15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Gürcistan, Kenya, Tanzanya, Dakar, Sudan, Senegal ve Nijer'de 15 Temmuz kapsamında etkinlikler düzenlendi

ANKARA (AA) - Gürcistan, Kenya, Tanzanya, Sudan, Senegal ve Nijer'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliğince, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişiminin 1'inci yılı dolayısıyla Tiflis Cuma Camisi'nde mevlit okutuldu.

Mevlide, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Din İşleri Müşaviri Nebi Gümüş ve Doğu Gürcistan Müftüsü Yasin Aliyev de katıldı.

Büyükelçi Gümrükçü, buradaki konuşmasında, 15 Temmuz şehitlerinin acısının tüm İslam dünyasının acısı olduğunu söyledi.

Cami İmamı Hüseyin Aliyev, 15 Temmuz şehitlerinin vatanları için hayatlarını hiçe saydıklarını belirtti.

Doğu Gürcistan Müftüsü Yasin Aliyev Gürcistan'da yaşayan Müslümanlar olarak her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.

Tiflis Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Gümüş, "Çanakkale zaferinden sona yakın dönemde yaşadığımız en büyük hadise geçen yıl yaşanan hadisedir." dedi.

- Kenya

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Nairobi Koordinatörlüğü, Kenya'da kısa film gösterimi gerçekleştirdi ve fotoğraf sergisi açtı.

Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin ve kameramanlarının 15 Temmuz'daki darbe teşebbüsüne yönelik çektikleri görüntü ve fotoğrafların da gösterildiği programa, Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Deniz Eke, Kenya Cumhurbaşkanlığı temsilcisi, bürokratlar, çok sayıda yabancı ülke temsilcileri, gazeteciler ile vatandaşlar katıldı.

TİKA'nın Nairobi Koordinatörü Emre Yüksek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinlikler kapsamında 15 Temmuz darbe girişimini Kenyalılara anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Kenya'nın da terör mağduru olduğuna değinen Yüksek, "Terörizmin farklı şekillerde ortaya çıkan yeni formlarından biri olan FETÖ'nün, nasıl yapılandığını, nasıl zayıf noktalar üzerinden hareket edip yapıları ele geçirdiğini sunumlar ve fotoğraflar eşliğinde yaptığımız konuşmalarla Kenyalılara duyurduk." diye konuştu.

Yüksek, FETÖ'nün özellikle Doğu Afrika'da eğitim, medya kurumları ve finansal yapısıyla faaliyet gösterdiğine dikkati çekti.

Öte yandan Kenyalı Sakina Sufella da Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde okurken FETÖ'yle ilgili yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Türkiye'ye gittiğimde FETÖ'cü ablalar benimle temasa geçmeye çalıştı. Onları yakınımda hiç istemedim. 'Gel bizim evimizde kal yabancısın sana yardımcı oluruz' dediler ama ben kendim istemedim, ben doktor olup geri ülkeme dönerek burada hizmet etmek amacıyla Türkiye'ye gittim. O yüzden onlardan hep uzak kaldım."

Türk halkının darbe karşısındaki mücadelesini çok cesurca bulduğunu söyleyen Sufella, bunu başka milletlerde ve ülkelerde göremediğini Türk halkının vatanlarına olan vefa duygusuna hayran kaldığını belirtti.

- "FETÖ'cülerin birçok yalanlarını gördüm"

Türkiye'de okuyan Kenyalı iş adamı Abdirezzak Muhammed Warfa da 2000'de ülkesine döndüğünde FETÖ'cülerin kendisini de aralarına aldığını ve gerçek yüzlerini gördüğünde ise onlardan ayrıldığını anlattı.

Warfa, Kenya'daki FETÖ'cülerle birçok kez Türkiye'ye gittiklerini belirterek, "Sorardım hep 'neden daha fazla Müslüman'a, fakir fukaraya sahip çıkmıyorsunuz, neden sıradan insanlara da yardım etmiyorsunuz' diye fakat bu sorularıma hiç düzgün cevaplar vermediler hep kaçındılar." ifadesini kullandı.

FETÖ'cülerin kendisini uzun zaman aldattığını vurgulayan Warfa, şunları söyledi:

"Kenya'daki FETÖ'cülerin içlerinde kaldıkça beni rahatsız eden birçok yalanlarını gördüm. Bunlardan biri de 'bizim okulumuzda yüzde 80 burslu öğrenci okuyor' diyerek bağış toplamaya çalışmalarıydı. Fakat ben de oradaydım, görüyordum okullarındaki öğrencilerin belki yüzde 10'u burslu okuyor, gerisinden para alıyorlardı. Maalesef bunu Kenya'nın siyasi liderleri ve iş adamlarına yakınlaşmak için yapıyorlardı fakir fukara ile ilgilenmiyorlardı."

Warfa, "Türkiye'deki olayları görünce hayal kırıklığına uğradım ve onlardan ayrıldım." diye konuştu.

- Tanzanya

Darüsselam'da 15 Temmuz anma etkinlikleri bugün yapılan bir sinevizyon gösterisi ve konferansla devam etti.

Türkiye'nin Tanzanya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen programa ülkedeki Türklerin yanı sıra yerel STK'ların temsilcileri ve Türkiye'de öğrenim görmüş Tanzanyalı öğrenciler katıldı.

Türkiye'nin Tanzanya Maslahatgüzarı Yunus Belet, konferansta FETÖ'yle ilgili bilgiler verdi.

Belet, terör örgütünün sadece Türkiye'de değil aynı zamanda dünyada 150 ülkede örgütlendiğini dile getirerek, Tanzanya'da da bu örgütün okul, medya ve ticari isletmelerinin bulunduğunu anlattı.

Tanzania Community In TURKEY Genel Başkanı Shaban YUSUPH Mlongakveli de "Şu anda sadece İstanbul'da çeşitli üniversitelerde 140 Tanzanyalı öğrenci var. Bizler tüm mezunlarla 500'ün üzerinde üyemizle Türkiye'nin yanındayız." dedi.

- Sudan

Sudan'da Türkiye Maarif Vakfının (TMV) FETÖ'den devraldığı okulda, 15 Temmuz darbe girişiminin 1'inci yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe, Sudanlılar büyük ilgi gösterdi.

Burada konuşan Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın, dış mihrakların 15 Temmuz'da Türkiye'de bir kaos ortamı oluşturmaya çalıştıklarına işaret ederek, "Eskiden düşman, gözle görünüyordu fakat şimdi içimizdeki hainleri kullanıyorlar. Onlar bir hesap yaptı fakat Allah, onların kötü emellerine izin vermedi. Şanlı Türk ordusunun içinde örgütlenen işgal şebekesi, milletin silahını millete çevirdi. Lakin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki halkımız o tanklara geçit vermedi." değerlendirmelerinde bulundu.

TİKA Hartum Koordinatörü Celalettin Güngenci de darbe girişiminin ardından Türkiye'ye desteklerini esirgemeyen Sudanlılara teşekkür etti.

- Senegal

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliğinde de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında etkinlikler gerçekleştirildi.

Dakar Büyükelçisi Nilgün Erdem Arı, ülkedeki uluslararası medya temsilcileri ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek, FETÖ'yle ilgili bilgi verdi ve 15 Temmuz'da yaşananları anlattı.

15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı sokaklara çıkan Türklerin arasında, hem kendi bayraklarını hem de Türk bayraklarını dalgalandıran Senegalliler bulunduğunu hatırlatan Arı, bu görüntünün Türk halkı için unutulmaz olduğunu söyledi.

Arı, Senegal makamlarının, FETÖ'nün hain darbe girişiminin ardından dayanışma mesajları yayınlayan ilk ülkelerden olduğunu da anımsattı.

Öte yandan Dakar'da, AA foto muhabirlerinin objektifinden 15 Temmuz fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı.

- Nijer

Türkiye'nin Niamey Büyükelçisi Hüseyin Özdemir, "15 Temmuz gecesi Türkiye'deki tüm demokratik kurumlar ve stratejik öneme sahip yerler FETÖ'nün sapkın müritleri tarafından bombalandı." dedi

Niamey Büyükelçiliğindeki 15 Temmuz şehitleri anısına düzenlenen törende konuşan Özdemir, Türk hükümetinin bu yakın tehdidi bastırmak ve nihai olarak bertaraf etmek için haklı önlemler aldığını ve demokrasinin düşmanlarına karşı demokrasi yoluyla mücadele verdiğini vurguladı.

Özdemir, Nijer'deki FETÖ bağlantılı okulların TMV'ye devredildiğini anımsatarak, tüm Nijer makamlarına teşekkürlerini iletti.

Programda, şehitler anısına Kur-an'ı Kerim okundu ve dualar edildi. Darbe gecesinde yaşananların anlatıldığı video gösterimi sırasında ise duygusal anlar yaşanırken, Nijer-Türk Dostluk Okulları öğrencilerinden Yacine Amine de "15 Temmuz Destanı" şiirini okudu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler