1 kilo domates Konya’ya gelinceye kadar kaç liralık mazot yakıyor?

1 kilo domates Konya’ya gelinceye kadar kaç liralık mazot yakıyor?

Artan enerji fiyatları dünyada hayatı iyiden iyiye olumsuz hale getiriyor. Özellikle gıda fiyatları katlandıkça katlanmaya devam ediyor. Peki, Konya’da satılan domatesin gelmeden önceki fiyatı ne?

Dünyanın başına büyük bela açan salgın nedeniyle sosyal hayat iyiden iyiye bozulmuş durumda. Ayrıca ekonomik göstergeler de dünya devletlerini zor durumda bırakıyor. Yükselen gıda fiyatları dünya vatandaşlarının yaşamlarını da tehlike altına sokuyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Salgın sürecinde uygulanan sokak kısıtlamaları fosil akaryakıt kullanan araçların daha az yakıt kullanmasının önünü açtı. Bunun ardından gelen kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte akaryakıta talep beklenenin üzerine çıktı. Bu durum da akaryakıt fiyatlarının artmasına neden oldu.

Artan akaryakıt fiyatları da gıda fiyatlarının yükselmesini doğal hale getirdi. Türkiye de bu durumdan fazlasıyla nasibini aldı. Ancak vatandaşın kişisel araç kullanımda ısrarı söz konusu durumun daha da sıkıntılı hale geleceğini şimdiden gösteriyor.

DOMATES FİYATI BAŞ DÖNDÜRDÜ

Türkiye’de mevsimsel olarak geçtiğimiz yıllara göre fiyatı en çok artan ürünlerden biri olan ürün domates oldu. Kıyı bölgelerinde seralarda yetiştirilen domates Avrupa’daki sofraları süslüyor.

Türkiye’deki pazar ve market tezgâhlarında satışa sunulan domatesin fiyatı bazı satış noktalarında 27 liraya kadar çıkıyor.

Konya’ya 300 kilometre uzaklıktaki Antalya’dan gelen domatesin sebze halindeki fiyatı 2,5 lirayla 11 lira arasında değişiyor.

Çeri domatesin fiyatı ise 6 lirayla 20 lira arasında oynuyor.

ÜRETİCİ FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİL

Özellikle kış şartlarında seralarını soğuktan, yağmurdan koruyarak özenle ürün yetiştiren üreticiler ise fiyatlardan memnun değil. Hal fiyatlarını gören üreticiler ilaç, gübre gibi giderlerinin sürekli arttığı ve bu yüzden yaptıkları üretimden para kazanamadıklarını öne sürüyor.

İKİ KENT ARASINDA ÇOK FARK YOK

Ayrıca üretimin yapıldığı Antalya ve diğer sera üretimi yapılan kentlerde de domates İç Anadolu’daki fiyatlara satılıyor.

Antalya ve Konya’daki sebze hallerinde domatesin fiyatı neredeyse aynı. Sofraya kadar fiyatı artan domatesin fiyatının bu açıdan bakıldığında satış fiyatına anlam vermek de oldukça zor görünüyor.

ALMANYA’DAKİ FİYAT ŞAŞIRTIYOR

Enflasyonun son yıllardaki en yüksek seviyesini gördüğü Türkiye’de fiyatlar vatandaşı memnun etmezken Almanya’daki domates fiyatı da şaşırttı. 1,46 Euro’dan 2,46’ya çıktı. Son ay itibariyle domatesin Almanya’daki fiyatı 3,16 Euro. Almanya domatesi Belçika, Hollanda ve İtalya’dan alıyor.

Dünya’da en pahalı domatesi yiyen ülkeler ise Japonya ve Güney Kore. Bu iki ülkede domatesin fiyatı 5 Euro’ya kadar çıkıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.