1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü

SİVAS (AA) - Sivas İl Sağlık Müdürü Selçuk Moğolkoç, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Moğolkoç mesajında, AIDS hastalığının...

SİVAS (AA) - Sivas İl Sağlık Müdürü Selçuk Moğolkoç, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Moğolkoç mesajında, AIDS hastalığının olmadığı bir dünya için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

AIDS'in, korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, kan transfüzyonu gibi yollarla ve gebelik, ya da doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilen bir hastalık olduğunu aktaran Moğolkoç, "Geçiş yolları nedeni ile HIV enfeksiyonu, erişkinlerin yanı sıra, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir." ifadesini kullandı.

Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolunun, korunma önlemlerini almaktan geçtiğine dikkati çeken Moğolkoç, mesajında şunlara yer verdi:

"Tek eşliliğin yanı sıra, cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır. Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile ölümler azalmakta ve kişiler yaşantılarına devam edebilmektedir. Uygulanan ilaç tedavisi ile bulaşıcılık azalmakta, gebelik sırasında uygulanan tedavi ile birlikte anneden hastalık bulaşması engellenmektedir.

Ülkemizde de farkındalığın ve test imkanlarının artmış olması ile birlikte, tanı alan vaka sayısında göreceli bir artış olmasına rağmen, Türkiye HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :