Zimbabve'deki askeri müdahale

Zimbabve'deki askeri müdahale

Afrika Birliği Başkanı Conde, ülkede anayasal düzenin bir an önce sağlanmasını talep etti

KONAKRI (AA) - Afrika Birliği Başkanı ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, askeri müdahalenin yapıldığı Zimbabve'de anayasal düzenin tesis edilmesi gerektiğini belirtti.

Conde, yazılı açıklamasında, "Afrika Birliği olarak, askerlerin iktidarı zorla ele geçirmeye çalıştığı Zimbabve'deki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Darbe gibi görünen bu durumu kınıyor ve ülkedeki yasal kurumların yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Zimbabve'de anayasal düzenin bir an önce sağlanması gerektiğini vurgulayan Conde, insanların can güvenliğini, temel özgürlüklerini ve Zimbabve'nin bütünlüğünü korumak amacıyla tüm tarafları sorumluluk almaya çağırdı.

Conde, askerleri, başvurdukları bu eyleme bir an önce son vermeye ve anayasaya uymaya davet etti.

Zimbabve ordusu dün gece başkente girerek devlet televizyonunu ele geçirmiş, sabaha karşı televizyonda okunan bildiride askeri müdahalenin "darbe olmadığı" öne sürülmüştü.

Askeri müdahalenin ardından ordu, Devlet Başkanı Robert Mugabe ve eşi Grace Mugabe'nin gözaltında olduğunu duyurmuştu ancak Grace Mugabe'nin ülkeyi terk ettiğine dair söylentiler vardı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat ise Mugabe ile eşinin ülkede ve güvende olduklarını bildirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :