"Zika"ya karşı sivrisinekle etkin mücadele

"Zika"ya karşı sivrisinekle etkin mücadele

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu:- "Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinin bazılarında görülen Zika virüsünün ortaya çıkmasıyla sivrisinekle mücadele son yıllarda büyük önem kazandı. Sivrisinekle mücadelede Yunanistan ve Bulgaristan ile o

EDİRNE (AA) - Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinin bazılarında görülen Zika virüsünün ortaya çıkmasıyla sivrisinekle mücadelenin son yıllarda büyük önem kazandığını belirterek, "Havaların ısınmasıyla birlikte Edirne'de sivrisinekle mücadele başladı" dedi.

Tanrıkulu, gazetecilere yaptığı açıklamada havaların ısınmasıyla birlikte Edirne’de sivrisinekle mücadelenin başladığını söyledi.

Sivrisinekle mücadelede Yunanistan ve Bulgaristan ile ortak çalışmalar yaptıklarını anlatan Tanrıkulu, Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinin bazılarında görülen Zika virüsünün ortaya çıkmasıyla sivrisinekle mücadelenin son yıllarda büyük önem kazandığını vurguladı.

Türkiye'de yaklaşık 500'den fazla, Trakya'da ise 50'ye yakın sivrisinek çeşidinin bulunduğunu ifade eden Tanrıkulu, İpsala bölgesinde tespit edilen ve ''Asya kaplanı'' diye bilinen sivrisinek türünün çeşitli hastalıklara neden olduğunu ileri sürdü.

Bu sene sivrisinekle mücadelede hem karadan hemde havadan insansız hava araçlarıyla ilaçlama yapacaklarını dile getiren Tanrıkulu, Edirne'de uydular acılığıyla var olan su birikintilerinin de tespit edilerek anında müdahale edileceğini söyledi.

Edirne'de şehir merkezine yakın noktalara ekilen çeltiklerin ve nehir taşkınlarından kalan su birikintilerinin sivrisineğin üremesine ve çoğalmasına neden olduğunu anlatan Tanrıkulu, konuşmasına şöyle devam etti:

''Edirne'nin bunun dışında özel bir durumu var. Edirne'nin sınır kenti olması ve mülteci geçişlerinin çok yoğun olması, göçmen kuşların uçuş güzergahında olması, göçmen kuşların da sivrisinek taşıdığı biliniyor, bu taşımada kuşların etkili olduğu biliniyor, ayrıca Kapıkule'de tır geçişlerinde dorselerde de sivrisinekler taşınıyor, Uzakdoğu'dan gelen kullanılmış araba lastikleri aracılığı ile de sivrisinekler taşınıyor."

Edirne’nin festivaller kenti olduğunu kaydeden Tanrıkulu, “5-6 Mayıs'ta Kakava ile başlayan ve yoğun bir turist akınına uğrayan Edirne’mizde daha sonra Kırkpınar festivalimiz ile devam edecek. Buradan gelecek misafirlerimize şunu söylüyorum. Gönül rahatlığıyla Edirne’de bulunabilirler. Sivrisinekle bulaşan hastalıklarla mücadelemiz sürüyor. Gönül rahatlığıyla Edirne'mizi ziyaret edebilirler.” diye konuştu



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :