Zigetvar Kuşatması'nın 450'nci yıl dönümü

Zigetvar Kuşatması'nın 450'nci yıl dönümü

Zigetvar Kuşatması'nın 450'nci yıl dönümü kapsamında 7 Eylül'de çeşitli etkinlikler düzenlenecek

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'ın bir çok kentinde, Zigetvar Kuşatması'nın 450'nci yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Zigetvar Kuşatması'nın ve Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatının 450'nci yıl dönümü dolayısıyla 7 Eylül'de Macaristan'ın Zigetvar kenti başta olmak üzere, ülkenin bir çok kentinde çeşitli programlar düzenlenecek.

Macaristan Ulusal Müzesinde düzenlenen, ''Zigetvar Kuşatması'nın 450'nci yıl dönümü'' isimli toplantıda konuşan Macaristan'ın eski Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Türk-Macar dostluğunu pekiştirmek için ülke genelinde çeşitli programlar düzenleneceğini bildirdi.

Türklerle Macarların düşmanlıkları dostluğa çevirebilen iki millet olduğunu vurgulayan Hovari, ''Türklerle Macarlar üç yüz yıl boyunca savaştı ama daha sonraki üç yüz yıl boyunca ise dostça yaşadı. Örneğin, Birinci Dünya Savaşı'nda askeri ittifak yaptık. Türk askerleri Doğu cephesinde, Macar askerler ise Çanakkale'de şehit oldular.'' dedi.

Düzenlenecek olan programların tümünün dostluk ve barış mesajı vereceğini vurgulayan Hovari, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'in daveti üzerine Türkiye ve Hırvatistan Cumhurbaşkanlarının da Zigetvar'a gelmesinin beklendiğini açıkladı.

Hovari ayrıca, Zigetvar'da, içinde Kanuni Sultan Süleyman ve Miklos Zrinyi'nin de büstlerinin olduğu Türk-Macar Dostluk Parkı'nda da bazı programların düzenleneceğini ifade etti.

Hovari, AA muhabirine yaptığı açıklamada ise Kanuni Sultan Süleyman'ın vefat ettiği Zigetvar'ın Türkiye'de de tanındığına dikkati çekerek, ''Zigetvar'da, Kanuni'nin anısına bir türbe yapılmıştı ama zamanla bu türbe kayboldu. Şu an TİKA'nın yardımı ile Macar ve Türk araştırmacılar tarafından bu türbenin kalıntıları bulundu. Zigetvar Kalesi için önemli bir savaş yapıldı. Burada Macar, Hırvat ve Türk askerleri savaştı, hayatlarını kaybettiler. Muhasara sonrası Zigetvar kalesi Osmanlı tarafından alındı ve bu kale 1689 yılına kadar Osmanlı yönetiminde kaldı. Kanuni Sultan Süleyman 1566 yılında bu muhasara esnasında hayatını kaybetti.'' dedi.

6 Eylül'de Macaristan'ın Pecs kentinde çok önemli bir konferansın da düzenleneceğini belirten Hovari, şunları kaydetti:

''Bir çok tarihçi Osmanlı'nın gerilemesinin aslında Zigetvar kuşatması sonrası başladığını savunuyor. Bu konu, İstanbul, Paris, Viyana, Zagreb başta olmak üzere dünyanın bir çok şehrinden gelecek olan çok önemli tarihçilerin de katılımıyla tartışılacak.''

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :