Yürüyen Köşk'e ziyaret 10 Kasım'da ücretsiz

Yürüyen Köşk'e ziyaret 10 Kasım'da ücretsiz

Yalova Belediye Başkanı Salman: "Atamızın vefatının 78'inci yılında 10 Kasım'da Yürüyen Köşk'ü halkımızın ziyaretine ücretsiz açıyoruz"

YALOVA (AA) - Yalova'da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 78'inci yılı olan 10 Kasım'da Yürüyen Köşk'ün ücretsiz gezilebileceği bildirildi.

Belediye Başkanı Vefa Salman, yazılı açıklamasında, "Yalova Benim Kentimdir" diyerek kente olan sevgisini ortaya koyan Büyük Önder Atatürk'ün mirası olan çevre abidesi "Yürüyen Köşk"e girişin 10 Kasım Perşembe günü ücretsiz olacağını kaydetti.

Dünyada henüz çevreciliğin önemsenmediği dönemde bir ağacın dalına kıyamayarak ileri görüşlü bir lider olduğunu tüm dünyaya gösteren Atatürk'ün köşkünün, Yalova'daki 3 evinden birisi olduğunu kaydetti.

Yürüyen Köşk'ün Yalova'nın markası olduğuna dikkati çeken Vefa Salman, şunları aktardı:

"Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken gördüğü ve hayran kaldığı çınar ağacının gölgesine gelen ve buraya küçük bir köşk yapılmasını isteyen Atatürk'ün Yalova'ya olan sevgisinin başladığı yer aynı zamanda burası. Daha çok insanın gezmesi ve görmesi amacıyla 10 Kasım'da ücretsiz olarak ziyarete açık olacak. Adı köşk. Ancak Atamızın kentimizde bulunan mütevazı evlerinden biri. Onu bu denli önemli kılan yapısından çok, yapılış hikayesi. Yanına inşa edildiği çınar ağacının bir dalı zamanla köşkün çatısına uzandığı için kesilmek istenir. Bahçıvanın bu isteğini reddeden Gazi Mustafa Kemal, bunun yerine köşkün yürütülmesi talimatını verir. Köşk, İstanbul'dan getirilen tramvay raylarıyla 4,8 metre kaydırılır. Köşkü önemli kılan da bu olaydır. Dünyada henüz çevrecilik kavramının olmadığı o dönemde yaptığı bu hareketle Büyük Önder Atatürk, tüm dünyaya ne denli ileri görüşlü bir lider olduğunu ortaya koymuştur."

Salman, uzun yıllar halkın ziyaretine kapalı olan bu alanı çoğu Yalovalının dahi görmediğini bildirerek, "Yaklaşık 10 yıl önce belediyeye devredilmesiyle halkımızın ziyaretine açıldı. Tüm vatandaşlarımızın mutlaka görmesi gereken bir yer. Sadece Yalova'dan değil, ülkemizin dört bir köşesinden insanlar ziyarete geliyor. Atamızın vefatının 78. yılında, 10 Kasım'da Yürüyen Köşk'ü daha çok kişinin görmesi, daha çok kişinin gezebilmesi için halkımızın ziyaretine ücretsiz olarak açıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :