Yunanistan'a kaçan 8 darbeci

Yunanistan'a kaçan 8 darbeci

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Uras:- "Karar alıcılar iniş izni vermeyebilirdi. Bu yanlış bir iş. Daha baştan yanlış bir iş olduğu belliydi. Bu kararı böyle almayacaklardı"- "Çünkü bu bir helikopter. Eğer helikopterin acil durumu varsa, mesela motorları ya

ATİNA (AA) - Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Yunanistan'ın askeri helikopterle kaçan darbeci 8 askere iniş izni vermesine ilişkin, "Bu yanlış bir iş. Daha baştan yanlış bir iş olduğu belliydi. Bu kararı böyle almayacaklardı." dedi.

Uras, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi ve darbeye katıldıktan sonra askeri helikopterle Yunanistan'a kaçarak siyasi sığınma talebinde bulunan 8 askerle ilişkili gelişmeler hakkında büyükelçilikte bir basın toplantısı düzenledi.

Dedeağaç Havalimanı'ndan, Türkiye sınırını geçtikten hemen sonra iniş istemelerinin mantıkla bağdaşmadığını vurgulayan Uras, "Çünkü bu bir helikopter. Eğer helikopterin acil durumu varsa, mesela motorları yanıyorsa yapacağı tek şey var. O da olduğu yere inmek. Yani ille de havaalanına gitmesi gerekmiyor helikopterin. Helikopter bu, uçak değil. Uçak olsa bir piste ihtiyacı olacak. Ama helikopter için böyle bir zorunluluk yok." şeklinde konuştu.

Uras, yetkililerin daha dikkatli davranabileceklerine dikkati çekerek, "Buradan bir kere işkillenip, bunun sahte bir başvuru olduğu düşünülmesi lazım. Türkiye'de ne olduğu malum. Bir darbe girişimi yapıldı. Bu da askeri bir helikopter. İçinde suçluların olacağı muhtemel." değerlendirmesinde bulundu.

Resmi bilgilere göre iki F16'nın helikoptere eskortluk yaptığını ve bir helikopterin havacılık kuralları gereği de iniş için piste ihtiyaç duymadığını anlatan Uras, "Karar alıcılar iniş izni vermeyebilirdi. Bu yanlış bir iş. Daha baştan yanlış bir iş olduğu belliydi. Bu kararı böyle almayacaklardı." ifadelerini kullandı.

Uras, eğer iade gerçekleşmezse iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl etkileneceğine dair bir soru üzerine ise, "Eğer iade gerçekleşmezse bu ilişkilere zarar verir. Benim bir vazifem varsa o da ilişkileri sağlam zeminde tutmak. Bu da sağlam zemini sarsar. Çünkü kamuoyu çok hassas." diye konuştu.

Yunanistan'da darbecilerin iadesine ilişkin bir iyi niyet bulunduğuna dikkati çeken Uras, "Yunanistan'dan gelen mesajlar şimdiye kadar iyi. Hükümet ile anlaşıyoruz. Göz göze bakıyoruz, siyasilerle. Olay o kadar vahim ki muhalefet partileri bile itiraz etmiyor. Bu adamlar Meclis'e ateş ediyor, kendi halkına ateş ediyor, silah arkadaşlarını vuruyor. Bu bir insan hakları olayı değil. Bu adamlar suç işlediler." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :