Yumurta Fiyatları Mayıs Çukurundan Çıkıyor
Yumurta fiyatları, talebin azaldığı Mayıs çukurundan çıkıyor. Marketlerde 30’luk koliler 160-170 liradan alıcı bulurken, YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, üreticiden çıkış fiyatlarının biraz daha yükselmesi gerektiğini belirtti.
Yumurta fiyatları son dönemde yükselişini sürdürüyor. Marketlerde 30’lu koliler ortalama 160-170 liradan alıcı buluyor. Yumurta Üreticiler Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, dünyada en ucuz protein olarak bilinen yumurtanın her yaşta insanın tüketmesi gereken önemli bir gıda olduğunu vurguladı.
Afyon, yumurtanın içerdiği vitamin ve minerallerle çocukların gelişiminde kritik rol oynadığını belirtirken, fiyat değişkenliklerinin talep ve yumurtlayan tavuk sayısına bağlı olduğunu aktardı. Özellikle "Mayıs çukuru" olarak adlandırılan dönemde talep azalınca üreticiden çıkış fiyatının 2,7 liraya kadar düştüğünü ve bunun market fiyatlarını da aşağı çektiğini dile getirdi.
Afyon, üretici maliyetleri ile piyasa fiyatları arasındaki farkı şu sözlerle açıkladı: "Üretici tarafı maliyet çizgisinde hareket ediyor. 3 lira civarında üreticiden çıkıyor. Üzerine eklenen ambalaj, nakliye, tüccar ve market karı derken 5,5 liraya ve üzerinde satılıyor. Üreticiden çıkış fiyatının yüzde 10 daha yükselmesi bizim açımızdan daha iyi olacak."
Marketlerdeki 30’luk koli fiyatlarının 160-170 lira arasında olmasını makul bulduklarını kaydeden Afyon, haziran ayına kadar üretimde azalma olduğunu, temmuz itibarıyla üretimin tekrar arttığını ve eylül ayında eski seviyelere döneceğini söyledi. Okulların açılmasıyla birlikte fiyatların artabileceğini ancak bunun fırsatçılık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Afyon, ihracattaki fonun kaldırılmasının fiyatları çok etkilemediğini ifade ederek, "İç piyasada fazlası varsa ihracata gönderilebilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, arz güvenliğini gözeterek süreci yürütüyor. Biz de buna uyuyoruz" dedi.
Son olarak üreticinin ayakta kalması için fiyatların yüzde 10 civarında daha yükselmesini istediklerini belirten Afyon, "Üreticiden çıkış fiyatı 3,5 lirayı bulmaz ama 3 lira da az kalıyor. Tüketiciler aşırı fiyatlanmaları takip etsin, yüksek fiyatlara talep göstermesinler" uyarısında bulundu.
Kaynak:
