Yükselen Afrika - "Afrika kaderini kendi ellerine almalı"

Yükselen Afrika - "Afrika kaderini kendi ellerine almalı"

Gine Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Conde:- "Afrika artık Batı'ya olan bağımlılığına son vermeli ve kaderini kendi ellerine almalı"- "Erdoğan'la karakterlerimiz benziyor. O nedenle bu kadar yakın dost olduk"- "Türk iş adamlarını, yatırımcıl

KONAKRİ (AA) - FATMA ESMA ARSLAN - Gine Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Alpha Conde, kıtanın kaderine Afrikalıların karar vermesi gerektiğini belirtti.

Conde, Cumhurbaşkanlığı makamında AA muhabirine, Türkiye-Gine ilişkileri, Gine'nin geleceği ve Afrika Birliğinin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gine'nin enerji ve altyapı alanında yatırımlara çok geç kaldığına işaret eden Conde, ülkenin adının bile daha önce bilinmediğini, hatta Gine denildiğinde akla Papua Yeni Gine ya da Gine Bissau geldiğini söyledi.

Yeni belirledikleri "Ginea is back" (Gine geri döndü) sloganıyla ülkeye uluslararası görünürlük kazandırmayı hedeflediğini anlatan Conde, "(Ginea is back) dediğimde Gine'nin uluslararası arenadaki yerini bulmasından ve içerideki yükselişinden bahsediyorum. Tabii bunun için en önemli ihtiyaç enerji. Konakri, Batı Afrika'nın elektrikten en mahrum başkenti. Enerji olmadan hiçbir ülke gelişemez." dedi.

Conde, uzun süre ihmal edilen tarım alanında yeni projelere imza atacaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Conde, Gine'de yatırımcıların konaklama ihtiyacını karşılamak üzere lüks otel projeleri ve asfalt yolların yapımına yoğunlaşacaklarını da ifade etti.

Gine'nin Fransız sömürgeleri arasında bağımsızlığını kazanan ilk ülke olduğunu ancak hala ekonomik anlamda bağımsızlığına kavuşamadığını vurgulayan Alpha Conde, şunları kaydetti:

"Gine politik olarak bağımsız ama ekonomik olarak elbette bağımsız değil. Bugün bizim savaşımız, ekonomik bağımsızlık. Dışa çok fazla bağlıyız. Endüstrimiz ithalata bağlı. Tükettiğimizi kendimiz üretmeliyiz. Aslında ülke olarak değil, bölgesel bir çerçeveyle bakmak lazım. Batı Afrika Ekonomik Topluluğu 300 milyonluk bir nüfusa hitap ediyor. Sadece Gine'de değil, tüm Afrika'da güçlenmeliyiz."

- Gine-Türkiye ilişkileri

Conde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen martta Gine'ye yaptığı ziyaret ve sonrasında gelişen ilişkiler hakkında şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan mesafeli ve soğuk bir lider imajı veriyor. Ama aslında hiç öyle değil. Erdoğan'la karakterlerimiz benziyor. O nedenle bu kadar yakın dost olduk. Erdoğan buraya gelip konuştuğunda Gineliler şaşırdı, 'Türklerin Cumhurbaşkanı aynı bizim Alpha gibi.' dediler. Halk bizi birbirimize benzetiyor."

Conde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gine ile iş birliğine, kendisinin de Türkiye ile iş birliğine çok önem verdiğinin altını çizerek iki ülkede arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile ekonomi alanında çok fazla iş birliği olanağının bulunduğuna işaret eden Conde, Türk yatırımcıların Gine'ye gelmeye başladığını ancak daha fazlasına ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Gine Cumhurbaşkanı Conde, "Türk iş adamlarını, yatırımcıları, girişimcileri Gine'ye bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Afrika Birliği Dönem Başkanı da olan Conde, Afrika'nın Batı'yla ilişkisine yönelik de "Afrika artık Batı'ya olan bağımlılığına son vermeli ve kaderini kendi ellerine almalı." değerlendirmesinde bulundu.

Conde, Afrika'daki sorunların dış müdahaleler olmadan kendi içinde halledilmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomik açıdan bağımsızlığın önemine vurgu yapan Conde, "Afrikalı ülkeler olarak sübvansiyon almayı bırakmalıyız. Afrika'nın da artık kendi içinde serbest ticaret anlaşması konusunda adım atması gerekir. Afrika ayağa kalkmaya başladı ama daha katedecek çok yolumuz var." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler